cover image
Női
Klub

MOL Női OB I: Az UVSE és az FTC is hengerrel kezdte az elődöntőt

2024. április 24. 21:15

Megkezdődött a MOL Női OB I rájátszása, amelyben az elődöntők első felvonásai igencsak egyoldalú küzdelmet hoztak, mindkét fővárosi nagyágyú egy lépéssel közelebb került a fináléhoz.

Elérkezett a MOL Női OB I 2023/2024-es kiírásának fénypontja, azaz a rájátszás. A váratlan események, meglepetések időszaka és terepe ez, amire tökéletes példa a tavalyi szezon. A legjobb négy mezőnyét akkor is az UVSE, az FTC, a DFVE és az Eger alkotta, és mindkét elődöntőből az alacsonyabban rangsorolt együttes jutott tovább. Jó jel lehet számukra, hogy ugyanabban a pozícióban végeztek idén is, mivel a Dunaújváros szerezte meg az alapszakaszban a harmadik, a címvédő pedig a negyedik pozíciót, az élen viszont annyi változás történt, hogy az UVSE megelőzte a Ferencvárost. Így a párosítások sem ugyanazok, mint egy évvel ezelőtt, de ugyanannyi izgalmat ígérnek, és ugyanúgy két nyert mérkőzésig mennek.

Elődöntők

Az UVSE és az Eger négy nappal ezelőtt, az alapszakasz utolsó fordulójában is összecsapott, és egy nagyon kemény, feszült meccsen az újpestiek 18–6-tal küldték haza a bajnokot. Ezúttal is jobban kezdett az UVSE, ám a szombatihoz képest erősebb kerettel érkező vendégek nem hagyták meglógni Benczur Márton csapatát. Faragó Kamilla kezdte meg a gólgyártást, aztán Peresztegi-Nagy Kinga duplázta meg a hazai előnyt, de hamar jött Pogonyi Bíbor válasza a túloldalon. Innentől kezdve állandósult az 1-2 gólos különbség, azonban a félidő vége előtt két másodperccel Varró Eszter villant meg centerben, amivel már 6–3-ra vezettek az újpestiek. A harmadik negyedben aztán kinyitotta az ollót az alapszakasz-győztes, ebben a nyolc percben lekopírozták a csapatok az első félidő eredményét, és a negyedik etapban sem lassított az UVSE, hiába cserélt kapust is dr. Sike József. A 3. és a 4. periódust egyaránt 3-3 góllal nyerte a házigazda, így a végére kilencgólos különbség alakult ki, 17–8-ra diadalmaskodott az UVSE, szombaton pedig akár a döntőbe is bejuthat, ám ehhez Egerben kell nyernie. Az újpestiek legeredményesebb játékosa Faragó lett öt találattal, Magyar Alda pedig 13 védéssel zárt.

Néhány kerülettel arrébb, a Népligetben az FTC-Telekom és a tavalyi döntős Dunaújváros is egymásnak feszült, és itt is fővárosi dominanciát hozott az első félidő. Noha gyors gólváltással indult a találkozó, a Ferencváros tudta egyedül megőrizni a kezdeti lendületet és még két, sebtiben érkező találattal ellépett, sőt az első negyed végén még egyet hozzá tudott tenni a fölényéhez. A dolgok a folytatásban sem fordultak jobbra az újvárosiak szempontjából, ugyanis a Fradi 5–1-es vezetésre tett szert a második etap kezdetén, és bár innen visszajött 6–4-re a DFVE, a hajrá a zöld-fehéreké lett, így 8–4-gyel cseréltek térfelet a csapatok. A második félidő is úgy alakult, ahogy a hazaiak szerették volna, ám 10–5 után magára talált Vad Lajos társasága és bő kettő perc alatt három gólt is eltüntetett a lemaradásából. A hajrára viszont elfáradtak a vendégek, a Fradi ezt kihasználva közétett újabb kettőt, a negyedik negyedben pedig végleg letörte a tavalyi ezüstérmes lelkesedését, és 13–10 után már csak Gerendás György tanítványai voltak eredményesek, méghozzá négyszer. Ezzel az FTC-Telekom is egyetlen győzelemnyire került a finálétól.

5-6. helyért

BVSC piszok kemény időszakon és sűrű napokon van túl. Stieber Mercedes csapata néhány nap leforgása alatt a negyedik helyen végzett az Eurokupában, majd el kellett köszönnie az elődöntős álmaitól, így maradt célként az 5. pozíció a bajnokságban, amit a III. Kerület ellen kellett megszereznie. A vélhető fáradtság ellenére is jobban kezdtek a zuglóiak, akik hamar kétgólos vezetést építettek ki maguknak és ezt tartották is a második negyed derekáig, akkor azonban visszakapaszkodott a Kerület és egyenlíteni is tudott, de az utolsó szó a BVSC-é volt. A harmadik felvonásban jócskán visszaesett a góltermelés, az óbudaiak egyet, a hazaiak egyet sem lőttek, azaz az utolsó negyedre egállal fordultak rá a felek. Egy-egy találat után a BVSC tudott megújulni és további kettő góllal le tudta rázni a Kerületet, amelytől csak egyetlen gólra futotta, így hátrányba került a párbajban.

7-10. helyért

Az „alsóházban” sem alakult még ki a végeredmény, ezekért ugyanolyan párharcok zajlanak, mint az érmekért. A hetedik Szentes a 10. Győrt fogadta a nyitányon, és magabiztos sikerrel kezdte a csatát. A hazai csapat az első három negyedben mindössze két gólt engedett a vendégeknek, miközben hatot dobott, így a negyedik játékrészben már csak tartania kellett volna az eredményt. Ehhez képest még egyet rátett a különbségre, és végül minden negyedet behúzva 10–5-re győzött, Hnatyszyn Kinga egymaga négyet hintett.

A kilencedik Szeged a nyolcadik Tatabányához látogatott, ahol már az első félidő komoly hullámvasutat hozott. A gólszegény nyitóetap után (0–1) egyből jött a gólfesztivál (5–3), és a harmadikra (4–2) sem vettek vissza nagyon a csapatok. A hazaiak fokozatosan el tudtak lépkedni az üldözőjüktől, a negyedik negyedben pedig már néggyel is vezettek, végül három találatot tartottak meg a fórjukból.

Eredmények, MOL Női OB I, rájátszás

Elődöntők:
UVSE–DIGI-Eger 17–8 (3–2, 3–1, 6–3, 5–2)
A két győzelemig tartó párharc állása: 1–0 az UVSE javára.

FTC-Telekom–Dunaújvárosi FVE 17–10 (4–1, 4–3, 4–4, 5–2)
A párharc állása: 1–0 az FTC javára.

5-6. helyért:
BVSC-Zugló–III. Kerületi TVE 9–8 (4–2, 2–3, 0–1, 3–2)
A párharc állása: 1–0 a BVSC javára.

9-12. helyért:
Valdor Szentes–UNI-Győr 10–5 (3–1, 2–1, 1–0, 4–3)
A párharc állása: 1–0 a Szentes javára.

Tatabányai VSE–Zue.hu Szegedi VE 10–7 (0–1, 5–3, 4–2, 1–1)
A párharc állása: 1–0 a Tatabánya javára.

(az eredményekre kattintva részletes jegyzőkönyv nyílik)