cover image
Egyéb
Utánpótlás

UP konferencia: Az edzőknek nem csak szakmailag kell lépést tartaniuk a világgal

2024. április 29. 16:20

Április 29-én a Testnevelési Egyetemen megtartotta idei első utánpótlás-konferenciáját a Magyar Vízilabda Szövetség, amelyen ezúttal a sportnak nem a szakmai, hanem a mentális oldala kapta meg a főszerepet.

Madaras Norbert, a szövetség elnöke azzal köszöntötte a mintegy 200 résztvevőt, hogy ez a konferencia lassan hagyományosnak tekinthető és örül, hogy ismét ennyi érdeklődő érkezett. Az edzőket tájékoztatta arról, hogy a licenszrendszer kidolgozása jól halad, ezen kívül a honlapon nemsokára elindul egy szakmai aloldal, ahová több száz oktatóvideó kerül majd fel, ezekhez minden minősített edzőnek lesz hozzáférése. Székely Bulcsú sportszakmai vezető is megerősítette, hogy a már említett licenszrendszer jövőre bevezetésre kerül, az edzőknek pedig ennek mentén kell kreditpontokat szerezniük, továbbá beszélt az átigazolási szabályzatot érintő változásokról is.

A tájékoztatók után Goschi Gabriella és Csenki Laura, a Sport és Lélek Sport-pszichoterápiás Egyesület munkatársai kapták meg a szót, akik a sportban is fellelhető, általánosan érvényes életkori sajátosságokat hozták témaként. A pszichológusok bemutatták a gyerekek személyiségfejlődési szakaszait, és a tudományos tények ismertetésén kívül számos érdekességre hívták fel a figyelmet. Mint mondták, továbbra is vannak kritikus életkorok, amikor nagyon erős a lemorzsolódás veszélye, és ezt csak tovább erősítette a social media, valamint az általa generált „valamiből kimaradás" érzése. 

Őket Steigervald Krisztián generációkutató követte a katedrán, aki sok személyes példával próbálta meg közelebb hozni az edzőkhöz a generációs különbségek fontosságát és az ebből fakadó problémákat. Rávilágított arra, hogy ma már az emberek később nőnek fel és kitolják a gyerekkort, mivel a gyerekek teljesen más nevelést kapnak a szülőktől, mint korábban. A családokban már kevésbé jellemző a hierarchikus rendszer, a gyerekek demokratikus közegben nőnek fel és ehhez vannak szokva, épp ezért az edzőktől is ezt a bánásmódot várják el. A fiatalokat nem feltétlenül a kemény munkára nevelik, inkább arra, hogy boldogok legyenek, ők pedig ezt keresik mindenhol, épp ezért fontos, hogy az edzők is tartsák a lépést a változásokkal.

A rendezvény nemcsak a tematika miatt volt különleges, ugyanis most debütált a kerekasztal-beszélgetés mint formátum. A moderátor szerepét Székely Bulcsú töltötte be, rajta kívül Madaras Norbert, dr. Molnár Tamás, Cseh Sándor és Varga Zsolt cserélt eszmét: a szakemberek 2024 eddigi felnőtt világversenyeit értékelték az utánpótlás, valamint a vízilabda új trendjeinek szemszögéből. Madaras szerint egyre inkább tisztul a játék és idővel a posztok is el fognak tűnni, és Varga Zsolt is arról beszélt, hogy olyan harcosokat kell nevelni, akik nem folyamodnak brutalitáshoz. Cseh Sándor is az unverzialitásról és komplexitásról értekezett többek között, Molnár Tamás pedig a játékvezetői tendenciák és a potenciális, valamint a legfrissebb szabályváltoztatásokról ejtett néhány szót.

Az előadások és a beszélgetés a hét második felétől már teljes egészükben elérhetők lesznek az MVLSZ Youtube-csatornáján.