cover image
Egyéb
Szövetség

Székely Bulcsú: Nagyon fontos, hogyan tudjuk megérteni a fiatalabb generációkat

2024. április 18. 15:51

Április 29-én rendezik meg a legújabb Utánpótlás Konferenciát, amelyen ezúttal a sport mentális területe kerül napirendre. Az eseménynek a Testnevelési Egyetem ad majd otthont, a szervezők pedig egy újdonsággal is készülnek. Erről is beszélgettünk a Magyar Vízilabda Szövetség sportszakmai vezetőjével, Székely Bulcsúval.

„Úgy fogalmaznék, hogy a mentális oldal lesz fókuszban, de nem plasztikus értelemben” – kezdte az olimpiai bajnok. – „Régóta tervezgettük ezt a kérdéskört, főleg azt, hogy miként tudjuk a különböző generációkat, a gyerekeket megérteni, kezelni. Egy dolog a szakmai rész, míg a mentális egy másik oldal, ami legalább olyan fontos. A szakmait talán könnyebb megtanulni egymástól, de nagyon fontos, hogy mindegyik korosztályban másképp kell kezelni a gyerekeket, mert más generációhoz tartoznak. Az utánpótlás bizottsággal szerettünk volna ebben is segítséget adni az edzőknek.” 

A regisztráció már elindult, és Székely reményei szerint most is telt ház várható, mint eddig minden alkalommal, ez pedig azt jelentheti, hogy az edzők is kíváncsiak erre a témára is. Az utólagos visszajelzések eddig kivétel nélkül pozitívak voltak és megerősítették, hogy jól nyúltak bele a fontos kérdésekbe, az UP elnöke pedig bízik abban, hogy ezúttal is így lesz, és úgy zárják majd a rendezvényt, hogy mindenki várni fogja a következőt.

Székely is készül egy prezentációval, bár ez inkább egy tájékoztató lesz:

„Nem is nevezném előadásnak, a lényeg, hogy az előttünk álló változásokról, fejlesztésekről – mint például az edzői licenszrendszer bevezetése – mindenkit tájékoztassak, mert ezek olyan fajsúlyos lépések a szakmának, hogy nem is lehet róluk eleget beszélgetni. Ez egy folyamat, amely alapjaiban fogja megváltoztatni az edzői adminisztrációt, továbbképzést. Természetesen a bevezetés után lesz egy átmeneti időszak, aminek szintén vannak lépései, de lehetőséget ad a szövetségnek az esetleges hibák kijavítására, illetve a szakmának a felzárkózásra, megszokásra. Ezeknek a folyamatoknak a haladásáról, üteméről, valamint arról fogok beszélni, hogy az elkövetkezendő hetekben mi vár az edzőkre és mikre számíthatnak később. Minden olyan fejlesztésről és folyamatról igyekszek beszámolni majd, amikbe nem látnak bele az edzők, de érinti vagy érinteni fogja őket. A tankönyv haladásáról is esik majd szó, továbbá az átigazolási szabályzatot érintő változásokról, szóval ez tényleg egy általános tájékoztató lesz. Ezekben a kérdéskörökben folyamatos a párbeszéd a szövetség és egyes szakmai szervezetek között, de nem mindenki érintett ezekben személyesen, márpedig az eredmény mindenkit érinteni fog.”

A főszervező egy újítással is előrukkolt, hiszen most először szerepel a programban kerekasztal-beszélgetés is, amelyen rajta kívül Cseh Sándor, Madaras Norbert, dr. Molnár Tamás és Varga Zsolt vesz majd részt. 

„A kerekasztal-beszélgetés egy régóta dédelgetett gondolatom. Az elmúlt 1-2 évben, több olyan szakmai konferencián vettem részt más szövetségeknél, ahol találkoztam hallgatóként ezekkel, és azt láttam, hogy az ilyen beszélgetéseknek jó a fogadtatása. Más a hangulata és az iránya is, mint egy előadásnak, ezért arra gondoltam, hogy kipróbálhatnánk. Igyekszünk nem annyira improvizatívak lenni a témákkal kapcsolatban, gondosan megtervezzük ezeket, azaz lesz egy irányvonal, ami mentén próbálunk maradni, de bízom benne, ettől nem lesz mesterkélt a beszélgetés.”

A tervek szerint körülbelül másfél órás lesz a szekció, aminek az utolsó 20-30 perce lehetőséget ad majd a hallgatóságnak, hogy kérdezzenek, tulajdonképpen mindenről, ami aznap elhangzott. De mi lesz, ha „túl sok” kérdés érkezik?

„Ez is megeshet, ezeket majd muníciónak fogjuk tekinteni a következő konferenciák megtervezésekor.”

A program:

8.00 Regisztráció

9.00 Megnyitó – köszöntő (Madaras Norbert, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke)

9.15 Tájékoztató a sportágat érintő aktualitásokról (Székely Bulcsú, a Magyar Vízilabda Szövetség szakmai vezetője)

9:30 Életkori sajátosságok szerepe a sportban (Dr. Csenki Laura és Dr. Goschi Gabriella)

10:30 Sportoló generációk harca a figyelemért (Steigervald Krisztián)

12:00 A 2024. évi felnőtt világesemények tapasztalatai, felnőtt- és utánpótlás szemszögből vizsgálva – kerekasztal-beszélgetés: Varga Zsolt, Cseh Sándor, Madaras Norbert, Dr. Molnár Tamás, Székely Bulcsú.