cover image
Férfi
Klub

Férfi BL: Athénban ért véget az FTC-Telekom elképesztő menetelése

2024. április 23. 18:20

A férfi Bajnokok Ligája második csoportkörének 4. fordulójában az Olympiacos 10–8-ra legyőzte otthon az FTC-Telekomot, amivel egyrészt átvette a vezetést a csoportban, másrészt véget vetett a Ferencváros 2023/2024-es veretlenségének.

A Fradi abban a tudatban látogatott Athénba, hogy egy 32 perc alatt aratott győzelemmel, valamint a Brescia segítségével már két fordulóval a vége előtt megválthatta a jegyét a Bajnokok Ligája négyes döntőjébe. Persze az Olympiacos uszodája az egyik legnehezebben bevehető vár és a görög együttes is a Final Fourba igyekszik, azaz piszok nehéz rangadó várt Nyéki Balázs együttesére.

Túlzás nélkül kijelenthető, hogy a meccs első négy perce Vámos Mártonról szólt, igaz, ennek kevésbé örültek a ferencvárosiak. A balkezes klasszis egymaga három labdaszerzéssel tűnt ki, viszont a harmadik után úgy szerette volna visszatenni a labdát Marko Bijacnak, hogy nem vette észre a mögötte ólálkodó Jansik Szilárdot, akit így ziccerbe hozott, Jansik pedig nem hibázott. Pedig hibából kijutott mindkét oldalon, már ami a támadásokat illeti, mindkét csapat idegesen és pontatlanul játszott, a hazaiak részéről is csak egy gólra futotta Konstantinos Genidounias jóvoltából.

A második negyedben sem eredt el a góleső, az első találatot Vámos jegyezte, amikor két és fél perc elteltével egy ötméterest hajított Vogel Soma kapujába. Ez aztán beindította a bulit, Dusan Mandic egyből válaszolt fórból, majd jött Nikolaos Gkillas távoli bombája, amire azonban nem érkezett újabb Fradi-gól. Vámos-gól viszont igen, először volt két gól a két csapat között, miközben elöl fórból és akcióból sem mentek a befejezések, a gondokat pedig még az is tetézte, hogy az utolsó másodpercekben újra elsült Gkillas keze, aki újabb elemi erejű rakétával mattolta Vogelt.

A harmadik felvonást sokkal jobban kezdte a zöld-fehér alakulat, az első két percben Varga Dénes, valamint Mandic is túljárt Bijac eszén és így egy gólra zárkózott a Fradi. Ezután viszont ismét leállt a csapat, rossz lövések és pontatlan passzok jellemezték a magyar bajnok játékát, ráadásul az Olympiacos ezeket a hibákat kétszer is kihasználta és visszaállította a közte hármat. Nagyon kellett, hogy Pohl Zoltán eredményesen fejezzen be egy lefordulást, ám ez is csak pillanatnyi örömet jelentett, mert a következő támadásból egyből betalált a házigazda.

Ha már náluk Vámos, akkor a Ferencvárosnál Stylianos Argyropoulos is beköszönt a honfitársainak, amivel megint visszavágta kettőre a hátrányt a Fradi, de Dimitrios Nikolaidis a szemfülességével hamar lehűtötte a kedélyeket. Sőt, Bijac védései mellett Vámos és Gkillas mutatós összjátéka is megnehezítette a magyar együttes dolgát, utóbbi ejtésével már néggyel ment az Olympiacos. Aztán bár megnyitotta a hosszú hajrát a Fradi Edoardo di Somma és Fekete Gergő góljaival, ez végül csak a különbség megfelezésére lett elég, viszont az sem elhanyagolható, hogy ezzel a két csapat egymás elleni eredménye azonos, hiszen Budapesten az FTC-Telekom nyert 11–9-re. 

Ezúttal 10–8-ra vágtak vissza a görögök, amivel egyrészt élre álltak a csoportban, másrészt megszakították a Fradi elképesztő menetelését, ami 33 győzelmet számlált az eddigi 33 találkozóból. A csapat május 3-án javíthat a Komjádiban a Brescia ellen.

Végeredmény, Bajnokok Ligája 
2. csoportkör, 4. forduló
B-csoport:
Olympiacos (görög)–FTC-Telekom 10–8 (1–1, 4–1, 3–3, 2–3)

Brescia (olasz)–Barceloneta (spanyol) 5–12 (2–3, 1–4, 0–2, 2–3)

A B-csoport állása: 1. Olympiacos - 9 pont, 2. FTC-Telekom - 9 pont, 3. Barceloneta - 6 pont, 4. Brescia - 0 pont.