cover image
Férfi
Klub

E.ON OB I: A Vasas beelőzött és elvitte a pályaelőnyt, fővárosi elődöntők jönnek

2024. április 20. 20:05

Kialakult az összes párharc az E.ON Férfi OB I-ben, sőt néhány már el is kezdődött szombaton. A Vasas végül elcsaklizta a második helyet és a pályaelőnyt a BVSC-től, míg az OSC megtartotta a negyediket és szembenézhet a továbbra is hibátlan FTC-vel az elődöntőben.

Felsőház

A már biztos alapszakaszgyőztes FTC-Telekom pénteken fogadta a hetedik helyezett Kaposvárt, és nem sok esélyt adott ellenfelének. A zöld-fehérek bő öt perc után már 5–0-ra vezettek, és még arra is volt egy válaszuk, amikor a vendégek az első negyed utolsó percében megszerezték az első találatukat. A folytatás már jóval kiegyenlítettebben alakult és felváltva estek a gólok, így félidőben is öt volt közte. A harmadik játékrészben ismét dominált Nyéki Balázs csapata, amely aztán a negyedik elején már 10 góllal is előrébb járt. Ebből végül egyet lecsípett a Kaposvár, de összességében egy pillanatig sem volt kérdéses a Ferencváros győzelme, amely továbbra is hibátlan a 2023/2024-es szezonban.

Nem kis tétje volt a BVSC–Honvéd derbinek, előbbi a 2. helyét szerette volna bebiztosítani, utóbbi pedig – némi segítséggel – a negyedikre akart odaérni. Maga a meccs igazi hektikus őrületet hozott: Szivós Márton társasága kezdett jobban, 6–4-re nyerte a nyitó felvonást, aztán 7–5-re is vezetett, erre a hazaiak egy 4–0-val reagáltak a félidőből hátralévő idő alatt. A harmadik negyedben teljesen lenullázta a Honvéd a BVSC-t és ezzel párhuzamosan kiegyenlítette az állást, a negyedikre pedig maradt a gólfieszta és a thriller végkimenetele. A hazaiak és a vendégek is vezettek, az utolsó percre pedig 11–11-gyel fordultak rá. Innen Ekler Zsombor révén a Honvéd mozdult el, de egyből egalizált Mészáros Mátyás, majd Ekler ötödik találatával újra a vendégek kerültek előnybe, azonban az utolsó szó Tátrai Dávidé volt, aki két másodperccel a vége előtt kiegyenlített és beállította a 13–13-as végeredményt, amivel el is ütötte a Honvédot az elődöntőbe jutástól.

Vasas Szolnokon használhatta ki a BVSC botlását, egy győzelemmel ugyanis becsúszhatott a második helyre és megszerezhette a pályaelőnyt, miközben a hazaiak is versenyben voltak még a 4. pozícióért. Kezdetben igencsak fordulatosan alakult a rangadó, aztán a Szolnok az élre állt és kétgólos vezetésre tett szert. Ebből egyet tartott meg az utolsó szünetre, amikor 7–6-os előnyben volt, csakhogy ekkor kiszakadt az angyalföldi gólzsák. Slobodan Nikic csapata egy perc alatt átvette a vezetést, és bár tudott még fordítani a Dózsa, az utolsó bő öt perc a vendégeké lett, akik egy 4–0-s sorozattal lezárták a meccset és elvitték a három pontot. Ezzel pontszámban beérték a BVSC-t és a jobb egymás elleni eredmények miatt meg is előzték Kemény Kristófékat, így ők kezdhetnek hazai medencében.

Az OSC így már tét nélkül fogadta a Szegedet, hiszen megőrizte a negyedik pozíciót, és az első negyedben érződött is a felszabadultság Varga Dániel tanítványain, akik hétszer csengettek nyolc perc alatt, és erre csak egy válasz érkezett. A második negyedben még egyet rápakolt a fővárosi csapat, a harmadikban viszont magához tért a Szeged és kettőt faragott a hátrányából. Az OSC szinte teljesen visszavett a tempóból a második félidőben, a csongrádiak visszajöttek mínusz négyre, de az újbudaiak tökéletesen kontrollálták így is a játékot. A 12–8-as hazai győzelem azt jelenti, hogy az OSC 22 ponttal fejezte be a középszakaszt és megvédte a negyedik helyet, míg a Szeged három egységgel nyolcadikként zárt.

Alsóház

Fordulatos találkozóval vette kezdetét az alsóházi playoff, amikor az UVSE Miskolcot fogadta szombat délelőtt. A hazaiak hamar kétgólos előnyre tettek szert, amit aztán megfordítottak a vendégek a negyed végére, igaz, az utolsó momentum így is az újpestieké volt. A második negyedben sormintában jöttek a gólok, egészen az utolsó percig, a hajrát megint jobban bírták a hazaiak, így ők vezettek eggyel a félidőben. A nagyszünetben viszont valami elromlott az UVSE-nél: a harmadik negyedben fordított az MVLC, és bár egy góllal még tudott egalizálni az újpesti gárda, a negyedik etapban már csak a borsodiak találtak be. Ezzel megszerezték a három pontot és meghosszabbították a 7 pontig tartó szériát, de 6–3-ra még mindig az UVSE vezet.

Az Eger is kiharcolt egy újabb meccset a Szentes ellen, méghozzá szintén idegenben. A csongrádiak 4–1-es előnyből várták a szombati ütközetet, a rajtnál viszont eléggé beragadtak, ugyanis 8 perc után már 5–2-re vezettek a vendégek. A második játékrészben eggyel közelebb tudott jönni a Szentes, a harmadikban viszont újabb kettőt rakott hozzá Biros Péter csapata, amely aztán a negyedikben már nem engedte ki a kezéből a győzelmet, és ezzel kiegyenlítette a párharcot.

Playout

A 13. helyért, azaz a biztos kiesés elkerüléséért idén a PVSK és a KSI csatázik. Az első felvonást már szerdán megrendezték a Mecsekben, ahol a második negyed közepén egy 3–0-s sorozatnak köszönhetően már két góllal mentek a vendégek. Innen tudott még a félidő előtt egyenlíteni a Pécs, és a gólnélküli harmadik etap révén egállal fordultak a hajrára is a csapatok. Az utolsó percek a hazaiaknak sikerültek jobban, akik két góllal is el tudtak lépni, és mivel csak egyszer jött válasz a sportiskolásoktól, így 8–7-re nyert a PVSK és megszerezte a vezetést a három győzelemig tartó párharcban.

 

Eredmények, E.ON Férfi OB I
Középszakasz, felsőház, 7. forduló
FTC-Telekom–Kaposvári VK 16–7 (6–1, 3–3, 5–1, 2–2)
BVSC-Zugló–Endo Plus Service-Honvéd 13–13 (4–6, 5–1, 0–2, 4–4)
Szolnoki Dózsa Praktiker–VasasPlaket 9–12 (2–2, 3–2, 2–2, 2–6)
Genesys-OSC-Újbuda–Zue.hu Szegedi VE 12–8 (7–1, 2–1, 1–3, 2–3)

A felsőház végeredménye: 1. FTC-Telekom - 42 pont, 2. VasasPlaket - 28 pont, 3. BVSC-Zugló - 28 pont, 4. Genesys-OSC-Újbuda - 22 pont, 5. Endo Plus Service-Honvéd - 18 pont, 6. Szolnoki Dózsa Praktiker - 18 pont, 7. Kaposvári VK - 6 pont, 8. Zue.hu Szegedi VE - 3 pont.

Alsóház, playoff, 1. forduló
UVSE–PannErgy-MVLC-Miskolc 7–9 (3–3, 3–2, 1–2, 0–2)

A 7 pontig tartó párharc állása: 6–3 az UVSE-nek.

Metalcom Szentes–DIGI-Eger 11–15 (2–5, 4–3, 2–4, 3–3)

A 7 pontig tartó párharc állása: 4–4.

Playout, első mérkőzés (04.17.):
PVSK-Mecsek Füszért–KSI SE 8–7 (2–2, 3–3, 0–0, 3–2)

A három győzelemig tartó párharc állása: 1–0 a PVSK-nak.

(az eredményekre kattintva részletes statisztika nyílik)