cover image
Egyéb
Utánpótlás
Férfi

Mikulás-kupa: a jövő elkezdődött Martfűn!

2015. december 4. 19:17

A 2002-es fiú korosztály régiós tehetséggondozó edzésein az elmúlt másfél évben legjobban teljesítő fiatalok találkoztak Martfűn. Figyelték őket, és megérte.

Hagyományteremtő céllal rendeztek rendhagyó gyermektornát a martfűi Termál Spa-ban. Mindennek alapja az a munka volt, amely lassan két éve tart. Négy városban foglalkoznak a legügyesebb gyerekekkel a 2002-es korosztályból, Balatonfűzfőn a nyugat-magyarországi régió, Budapesten a fővárosi régió, Egerben az észak-kelet magyarországi régió, míg Kecskeméten a dél-kelet magyarországi régió keretein belül.

Horkai György utánpótlás kapitány kezdeményezésére, a martfűi szálloda vezetője, Tomasovszky László hathatós közreműködésével szerdától péntekig a négy régió legjobb vízilabdázói találkoztak. A négy csapat mindegyike játszott a másikkal, de nem az eredmények voltak a legfontosabb mutatók, hanem az, kaptak-e a szakemberek egyfajta összegzést és képet arról, hol is tartanak a fiúk. Kaptak, és az összkép nagyon pozitív.

A dunántúliak csapata (Fotó: Jancsó Mátyás)

A dunántúliak csapata (Fotó: Jancsó Mátyás)

„Nagyon jó volt ez a három nap, talán még jobban is sikerült, mint vártam. Az edzőkollégákkal szakmai egyeztetést folytattunk, eszmét cseréltünk, de a lényeg persze az volt, mit tudnak a gyerekek. A másfél-két év alatt nagyjából száz fiatal fordult meg az edzéseken, a kollégákat arra kértem, a 15 legjobbat hozzák el Martfűre a tornára. Egy-két gyerek hiányzott betegség, illetve egyéb okok miatt, ezt sajnálom. Ugyanis nagyszerűen megszervezték a tornát: a gyerekek pólót kaptak a szövetség segítségével, a meccsek előtt zene, bevonulás, bemutatás történt, ne feledjük, a legtöbbjüknek ilyen élményben még nem volt része. Az egész torna során élvezték a játékot, a szülők is jól érezték magukat. És ami a legfontosabb: nagyon szépen játszottak, izgalmas, jó mérkőzéseket, szép küzdelmeket láthattunk. Volt több kiemelkedő teljesítmény is, nagyszerű volt például egy-két kiváló centerfogást látni. Az edzőkollégák elmondása szerint a nyári torna óta, amikor szintén találkoztak a régiók csapatai egy kötetlenebb formában, nagy fejlődésen ment keresztül a legtöbb játékos. Ez nagyon biztató, kifejezetten jó volt látni, hogy tisztán, szépen, éretten játszottak a gyerekek. A decemberi utánpótlás napokon már önálló válogatottként tekintünk a 2002-es korosztály legjobbjaira, ők önállóan edzenek majd a jövőben” – foglalta össze Horkai György.

Az észak-keletiek csapata (Fotó: Tóth Frank)

Az észak-keletiek csapata (Fotó: Tóth Frank)

Az utánpótlás válogatottak kapitánya elmondta, 20-25 játékost tervez majd a következő napok egyeztetései után behívni abba a keretbe. Bizonyos az is, hogy néhány játékost kipróbálnak majd a felsőbb korosztályban is, mert erre bizony rászolgáltak. A szakember elmondta, Martfűn négy-öt 190 centis játékossal is találkozhatott, 13 évesen ez nem rossz statisztika, erre is lehet építeni.

Horkai György azt is elárulta, a társaság egyik edzője a Honvédnál dolgozó, korábban Hollandiában is tevékenykedő Boros László lesz, a másik edzőt a közeljövőben nevezik majd meg.

Az alföldiek csapata (Fotó: Jancsó Mátyás)

Az alföldiek csapata (Fotó: Jancsó Mátyás)

„A torna végén megköszöntem a gyerekeknek az eddigi munkát, a szülőknek és az edzőknek a sok segítséget, és persze Tomasovszky Lászlónak is a nagyszerű vendéglátást. Elmondtam a srácoknak, semmi se szegje kedvüket, legfőképp az itteni eredmények, egyébként a budapesti csapat nyerte a tornát az alföldi, a dunántúli és az észak-keleti régió csapata előtt. A jövőben is csak a munka és az alázat viheti majd őket előre, ezt kell szem előtt tartaniuk. A majdani keret abszolút nyitott lesz, a lehetőség mindenki előtt ott lesz, figyeljük a gyerekeket. Azt tervezzük, hogy jövőre már szervezünk egy nemzetközi fellépést, annak ellenére, hogy ennek a korosztálynak majd két év múlva lesz az első komoly nemzetközi tornája, a hagyományos „Obredovac”, ami lényegében egy mini serdülő-vb. Fontos, hogy minél hamarabb lássuk, nemzetközileg mit jelent az, amit már tudnak. Folytatjuk tovább a munkát, mindenesetre, ha az összképet nézem, nagyon bizakodó vagyok” – értékelt Horkai György.

A budapestiek csapata (Fotó: Tóth Frank)

A budapestiek csapata (Fotó: Tóth Frank)

A martfűi torna zárónapján egyébként ott volt Kásás Zoltán, Szívós István és Tóth Frank is, ők adták az érmeket. Mindenki aranyéremben részesült és egy Mikulás-csomag is járt a részvételért. Mivel a három nap minden résztvevője remekül érezte magát, és szakmailag is igen hasznos volt a találkozó, jövőre a 2003-as korosztály számára is megrendezik majd. Merthogy a régiós tehetséggondozás jól működik, decemberben már a 2004-es korosztállyal is elindul.

-ds-
Vízilabda hírek
Utánpótlás
Utánpótlás - Fiú korosztályos tehetséggondozó 2002