cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Négygólos vereség a görögöktől

2015. december 1. 20:19

A magyar férfiválogatott 12-8-ra kikapott Patraszban a világbajnoki bronzérmes hazaiaktól a Világliga-selejtezők harmadik fordulójában.

Bővebb tudósításunk elkészítésében Szilágyi Péter segített. A Glyfada női csapatánál dolgozó szakembernek ezúton is köszönjük az információkat!

A görög válogatott 11 Olympiakosz-játékossal állt fel a mérkőzésre, egyedül a nagy öreg Afrudakis és a kapus nem a kirakatcsapatból került ki. A mérkőzés előtt köszöntötték a kazanyi világbajnokságon bronzérmet szerző görög játékosokat. A találkozót közvetítő helyi televízió a meccs elején kiemelte, sokan hiányoznak a magyar válogatottból, így a Varga-testvérek, Madaras Norbert és Hárai Balázs.

Nos, Benedek Tibor nem aggódott emiatt (az első számú center kimaradása persze tőle független döntés, és rosszul érintette), egyben bízott abban, szerinte lelkes lesz a fiatal magyar válogatott, és azt is remélte, hogy nem az emberelőny-emberhátrány játékban dől majd el a meccs. Ehhez képest az első és a második magyar előny is kimaradt Bátori Bence és Mezei Tamás révén, a görögök viszont az elsőt belőtték, majd egy rossz magyar passz után lefordultak, és 2-0-ra alakították az állást. Ez is maradt a negyed vége, a második viszont sajnos nem alakult a legjobban.

Fountoulis révén 3-0-ra húztak el a görögök, mi mással, mint egy fórgóllal, de ezt kettős emberelőnyben sikerült kozmetikázni Hosnyánszki Norbert révén. Sőt, egy lefordulás után Bátori Bence gólja már 3-2-t eredményezett. Egy sarokdobás után kettős emberhátrányba került a magyar válogatott, Mezei Tamás és Tóth Márton is kiment, 4-2 oda.

Vámos Márton villant aztán, 9 méterről lőtt óriási gólt, de innen nagy hullámvölgy következett. Mourikis akciógólja után Erdélyit blokkolták emberelőnyben, majd a rövid felsőbe akadt be egy hazai bombagól 10 méterről, Gennidounias révén (6-3). Sőt, a negyed végére négygólosra hízott a görögök előnye, ráadásul még egy kapufát is lőttek.

A magyar válogatottban az első félidőben Lévai Márton védett, a helyére Nagy Viktor érkezett a nagyszünetben. Ő kapta a nyolcadik görög gólt rosszkézről Vlachopoulostól (előtte Bátori hagyott ki egy lövést), viszont ezután Erdélyi Balázs és Vámos Márton következett, 8-5, talán látótávolságba került a magyar válogatott, gondolhattuk.

Erre jött egy görög emberelőny, Vlachopoulos pedig betalált, 9-5-re vezetett az ellenfél, amellyel az Európa-bajnokság első napján találkozik majd a magyar válogatott. Hosnyánszky Norbert próbált faragni a hátrányon, de 10 méteres lövését blokkolták, hogy aztán Mylonakis lője át a falat, 10-5.

Vámos Márton adott aztán kiváló centerpasszt, jött a kiállítás, Manhercz Krisztián pedig elhajlásból lőtt szépítő találatot. Nagy Viktor pedig bemutatta első nagy védését, a görögök fórját fejjel hárította. A következő előnyt Salamon Ferenc blokkolta, bizony ez a meccs megint a fórokról szólt.
 
Például a következőről, a harmadik negyed végén Benedek Tibor időt kért a magyar előnynél. Feljavult a magyar válogatott játéka a meccs ezen szakaszára, gyorsabbak és pontosabbak lettek a passzok, de a görögök nagyon labdabiztosak voltak végig.

A magyar előnyt ezzel együtt Bedő Krisztián hagyta ki a falból, két védővel a nyakán. Sikerült viszont kivédekezni az újabb görög előnyt, ráadásul Salamon Ferenc lőtt bombagólt, 10-7-re jött fel a magyar válogatott. Háromgólos hátrányból vágtak neki a felek a negyedik negyednek.

Egy magyar előnnyel indultunk, Bátori adta középre, és aztán ő is lőtte el a végén, de fölé pattintott. A görögök bezzeg nem hibáztak, Gennidounnias talált be emberelőnyben (11-7). A magyar fór újra kimaradt ezt követően, majd Afroudakis lövését védte Nagy Viktor.

A következő hazai próbálkozást már nem tudta, emberelőnyben növelte előnyét a görög válogatott, 4 perc 13 másodperc maradt a szépítésre (12-7). Erre ismét fórból lett volna esély, jól megjáratta a labdát a magyar csapat, de Erdélyi Balázs a blokkba lőtte a labdát.

Bátori próbálkozása volt pontatlan aztán, de egy labdaszerzést követően Mezei Tamás centergóljával sikerült szépíteni, 12-8. Kár, hogy Nagy Viktor ellenfélhez passzolta ezt követően a labdát, más kérdés, hogy a lefordulás után azonnal javított!
 
A végén még Salamon Ferencnek volt ígéretes kísérlete, de nem akadt be, négygólos vereség a vége. Az Európa-bajnokságon lesz mód visszavágni a görögöknek.
 
Benedek Tibor a vereség után így értékelt:

„Sajnos, ezen a napom volt ekkora különbség a két csapat között. Azzal, hogy mi nem lőttük be az elején az előnyöket, és aztán később sem igazán, és ők pedig jóval hatékonyabban használták ki azokat, a harmadik negyedre kialakult egy nagy különbség. Ők 8 emberelőnyt lőttek be a 17-ből, mi 12-ből 2-t, ez nagyon kevés egy ilyen meccsen. Nagy Viktor beállt a szünetben, utána nagyjából tartottuk a döntetlent, mint részeredmény, de nem tudtunk közelebb jönni. Ez a görög válogatott most tele van önbizalommal, kirobbanó formában vannak a játékosai. Most nem igazán tudnék pozitívumot kiemelni a mi játékunkból.”
 
A csoport másik mérkőzésén Románia 13-11-re győzött Grúziában.

 
Eredmény – Férfi Világliga, európai selejtező, A csoport, 3. forduló:

Görögország-Magyarország 12-8 (2-0, 5-3, 3-4, 2-1)
Gólszerzők:
Vlachopoulos 3, Gennidounnias 3, Fountoulis 2, Mourikis 2, Mylonakis, Gounas, illetve Vámos 2, Bátori, Erdélyi, Hosnyánszky, Manhercz K., Salamon F., Mezei
 
Gól/emberelőny: 7/18, illetve 2/12
Kipontozódott: Vámos, Decker, Gór-Nagy

A másik mérkőzésen:

Grúzia-Románia 11–13 (4–2, 2–4, 2–4, 3–3)

A csoport állása:

1. Görögország 9 pont
2. Magyarország 6 pont
3. Románia 3 pont
4. Grúzia 0 pont 

B csoport:

Montenegró-Szerbia 10-12 (3-2, 0-4, 2-3, 5-3)
Gólszerzők:
Ivovic 3, Drasko Brguljan 2, Cuckovics, Sekulic, M. Janovic, N. Janovic, Vukcevic, illetve Filipovics 4, Prlainovics 3, Subotics 2, Mandics, Gocsics, Pijetlovics

Spanyolország-Franciaország 18-10 (4-1, 4-2, 5-3, 5-4)
Gólszerzők: Espanol 6, Echenique 3, Roca 2, Mallarach 2, Szirányi, Alarcón, Munarriz, Fernandez, Lopez-Escribano, illetve Marzouki 3, Peisson 2, Saudadier, Khasz, Laversane, Crousillat, Tomasevic

C csoport:

Horvátország-Olaszország 8-9 (2-3, 3-1, 2-2, 1-3)
Gólszerzők:
Sukno 3, Buric 2, Bukic, Muslim, Obradovic, illetve C. Presciutti 3, Di Fulvio 2, Gitto, Fondelli, Bini, Aicardi

Oroszország-Törökország 13-9 (4-1, 1-4, 6-2, 2-2)
Gólszerzők:
Lazarev 4, Odintsov 3, Bugaycuk 2, Magomaev, Balakirev, Kharkov, Lisunov, illetve Sutalo 3, Okman 2, Beskardesel 2, Ozbakis, Yilmaz


-ds-
Vízilabda hírek
Férfi válogatott
Férfi válogatott
Benedek Tibor