cover image
Egyéb

BENU Női Magyar Kupa: megvédte címét az UVSE!

2015. november 29. 20:10

A BVSC hatalmas csatára késztette a bajnokot, a végig kiélezett meccset Áts Bertalan csapata 6–5-re nyerte meg.

Már a tízedik másodperben lekerült a sapka a centerben válogatott társával, Takács Orsolyával nagyot küzdő Tóth Ildikónak, avagy ahogy kell, egymásnak estek a felek. A gól sem váratott sokáig magára: az első emberelőnyös megjátszás ugyan nem sikerült tökéletesre az UVSE-nek, ám a kiállítás letelte után nem rendeződött hamar a BVSC védelme, Keszthelyi Rita pedig „betette” a jobb alsóba a labdát – Doroszlai Vandának esélye sem volt a hárításra.

Tekintettel arra, hogy a zuglóiak kimaradt fórja után Tóth Ildikó megtartotta a pozíciót, befordult, és közelről gólt lőtt, álomrajtot (fináléban 2–0 talán annak nevezhető) vett Áts Bertalan csapata. A nagy fel-le úszkálásban az UVSE kihagyott egy fórt, a BVSC azonban belőtte a másodikat: Illés Anna elhajlásos góllal jelezte egyrészt, hogy valóban remek formában pólózik mostanság, másrészt, hogy csapata komolyan gondolja a favorit megszorítását.

A második negyedben elején már nem csak töltöttek, többet találtak is a felek: Keszthelyi Rita, Varga Viktória és Antal Dóra átlövése is ült, 4–2-nél előnyben Illés Anna azonban a kapufát találta telibe. Az újpestiek nem sikerült büntetniük, átellenben többször is hibáztak, előnyüket javarészt a fonalat mind inkább elkapó Gangl Edina nagy védéseinek köszönhették. Végül ugyanúgy 2–1-re nyerte ezt a nyolc percet az UVSE, mint az elsőt, avagy ha nem is hatalmas sebességgel, de ment előre a címvédés felé.

Fordulás után a korábbiaknál is szívósabban, akaratosabban, talán dühösebben pólózott a BVSC, ez pedig mintha nem ízlett volna az UVSE-nek. Gyöngyössy Anikó Keszthelyit ellen harcolt ki egy ötméterest, amelyet Illés Anna értékesített. Kisteleki Hanna emberelőnyben választott rossz megoldást, Doroszlai Vanda könnyűszerrel védte lövését, az ellenakció során Sikter Diána egyenlíthetett volna, ám ejtése mellé ment. Megmerevedett az eredmény, hiszen sem itt, sem ott nem jött össze a gól, a kapusok magabiztosak voltak, a védelmek piszok kemények. A 21. percben aztán Takács Orsolya bombagólja törte meg a csendet, egyszersmind alakította 4–4-re az állást.

Fotó: Madar Dávid

Fotó: Madar Dávid

A csata hevességét jól jellemezte, hogy egy perccel később Leimeter Dóra és Keszthelyi Rita jutott a páros kiállítás sorsára, ami a BVSC-nek fáj jobban, hiszen a balkezes tehetség ezzel harmadik hibáját szerezte, és csak néző lehetett a továbbiakban…

Kisteleki Hanna 6.5 másodperccel a negyed vége előtt lőtt nagy gólt, ami nem kicsit bosszantotta a zuglóiakat, mindazonáltal a záró negyed előtt merészség lett volna tippelni.

Többször is egyenlíthetett volna a BVSC, amely fórban sem járt sikerrel (Takács Orsolya lövése a fán csattant), s ahogy ilyekor lenni szokott, a másik oldalon jött a gól. A 30. percben Keszthelyi Rita fórban lőtte át a kézerdőt, 2.44-gyel a vége előtt Petrovics Mátyás időt is kért. Hiába. Csapata kettős emberelőnyben sem volt képes bevenni Gangl kapuját, s bizony megpecsételődni látszott a sorsa.

Vagy mégsem?

1.16-tal a vége előtt Sikter Diána szimpla fórban gólt szerzett, majd hátul labdát csent Kisteleki Hannától. Támadhatott volna a BVSC, ám Kisteleki Dóra ellen kontrát fújtak. A labda 23 másodperccel a vége előtt került vissza a BVSC-hez (miután Kisteleki Hanna kapufát lőtt), ám Antal Dóra gyors mozdulattal lopta el Illés Annától, így ha nehezen is, de megvédte címét az UVSE.

Áts Bertalan, az UVSE vezetőedzője: „Mindkét csapatnak jár a gratuláció. A sajátomnak azért, mert megvédte a címét, a BVSC-nek pedig azért, mert nagyszerűen játszott ezen a mérkőzésen. Az döntött, hogy a csapatomban több az olyan vezéregyéniség, aki el tud dönteni egy-egy meccset. Ilyen volt ezen a hétvégén Keszthelyi Rita, Antal Dóra, Kisteleki Hanna, akik nagyon fontos gólokat lőttek, valamint Tóth Ildikót, aki a góljai mellett sok kiállítást is harcolt ki. Ki kell emelnem, hogy remekül működött a védekezésünk is, Gangl Edina a négyes döntőben remekelt, Csabai Dóra, Takács Vivien és Szücs Gabriella is kiválót nyújtott. Szeretném megköszönni az edzői stábnak, Benczur Mártonnak, az UVSE vezetőségének, Lovas Péter elnök úrnak, Hertzka Andrásnak, Mecseki Attilának, hogy mindenben segíti a munkának. Köszönöm Ágó Renáta erőnléti edzőnek a munkáját, Szentesi Ádámnak, Németh Zsoltnak, hogy segíti a játékosok fejlődését, és köszönöm Kiss Józsefnek és Dancsa Katának, hogy az UVSE-ben létrehozták a női vízilabdát.”

Petrovics Mátyás, a BVSC vezetőedzője: „Büszke vagyok a csapatomra, így kell vízilabdázni, így kell beszállni egy meccsbe, így kell küzdeni. Sajnos, most még mindig hiányzik egy-egy olyan megoldás, amivel le tudjuk győzni az UVSE-t, de már nagyon közel vagyunk ehhez. Volt néhány olyan pillanat, amikor akár átvehettük volna a vezetést, de apró hibák miatt ez nem jött össze. Maximálisan elégedett lehetek a csapattal, és gratulálok az UVSE-nek.”
 
Antal Dóra, az UVSE játékosa: „Nagyon nehéz mérkőzés volt, nagyon jó ellenfél volt a BVSC. A közönség is élvezhette, örülök, hogy a végén mi jöttünk ki győztesen a vízből. Elfáradtunk. Tudtuk, hogy mire számíthatunk, hogy sokat mozognak be, váltogatják az egycenteres, kétcenteres játékot. Jól le tudtuk védekezni a támadásaikat, 5 gólt kaptunk, az nem rossz, így elég volt csak hatot lőni.”

Takács Orsolya, a BVSC játékosa: „Borzasztó hosszú volt ez a meccs. Kétszer is megmentettük, egyszer két gólról, és aztán a végén is szorosan alakult. Azért volt jó belülről a meccs, mert egy pillanatig sem adtuk fel, és a tavalyi bajnok és kupagyőztest tudtuk megszorítani, sőt, majdnem letaszítottuk őket a trónról. Közelítünk, közelítünk.”



Eredmény – BENU Női Magyar Kupa négyes döntő
Döntő
UVSE–BVSC-Zugló 6–5 (2–1, 2–1, 1–2, 1–1)

Hajós-uszoda, 300 néző. Vezette: Vogel G., Németh A.

UVSE: Gangl – Antal 1, Kisteleki H. 1, Szücs, Keszthelyi 3, Tóth I. 1, Csabai. Csere: Kuna, Hertzka, Takás V. Vezetőedző: Áts Bertalan

BVSC: Doroszlai – Illés 2, Kisteleki D., Takács O. 1, Sikter 1, Leimeter, Máté. Csere: Kele, Varga V. 1, Gyöngyössy, Farkas K. Vezetőedző: Petrovics Mátyás

Gól/emberelőny: 1/7, ill. 2/6
Gól/kettős emberelőny: –, ill. 0/1
Gól/ötméteres: –, ill. 1/1
A Magyar Kupa-győztes UVSE névsora: Antal Dóra, Aranyi Réka Rebeka, Csabai Dóra, Gangl Edina, Gerendás Matilda, Hertzka Orsolya, Keszthelyi Rita, Kisteleki Hanna, Koncsag Krisztina, Kövesdi Vivien, Kuna Szonja, Szücs Gabriella, Takács Vivien, Tóth Ildikó, Vogt Vivien. Vezetőedző: Áts Bertalan
Vízilabda hírek
benu magyar kupa
BENU
magyar kupa
uvse
BVSC