cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

Tisztes helytállás a vb-ezüstérmes ellen

2015. november 24. 19:13

Két negyedik vezetett a magyar válogatott, ám fordulás után érvényesült Hollandia pillanatnyilag nagyobb ereje, és az ellenfél elvitte a három Világliga-pontot a Hajós uszodából.

„Kezdjünk úgy, mint az olaszok ellen!” – szólt Bujka Barbara ukáza a parti előtt, avagy a Világliga európai selejtezőjének második fordulójában is győzelemre tört a csapat. Bíró Attila kapitány második tétmeccsére sem mondható, hogy lagymatag lett volna: a vb-bronzérmes után a vb-ezüstérmes állt a túloldalon. Ráadásul a hollandok kazanyi együtteséből 12-en ott tempóztak a vízben!

Nálunk az ígéretnek megfelelően változtatott a szakvezető: a kapuban Kasó Orsolya kezdett, de ott volt a csapatban Gurisatti Gréta, Horváth Brigitta és Garda Krisztina is. Első gólunkat azonban ki más, mint a csapatkapitánynak megtett Keszthelyi Rita szerezte: az UVSE klasszisa a Tóth Ildikó által kiharcolt fórból talált a kapuba. Sőt aztán kisvártatva hátul labdát csent, végigúszott vele, ám beérték, és szorongatva csak a fára tudott ejteni.

Klaassen egyenlített, majd három holland kapufát jegyezhettünk fel – az egyikben bizony Kasó is benne volt. Keményen védekeztek a felek, nehéz volt rést találni – a 6. percben Bujka Barbara azonban sikerrel járt, jött is a labda centerbe Antal Dórától, a szentesi balkezes pedig nem hibázott. Kisteleki Hanna blokkolt, Illés Anna odaát szintén a blokkban halt el, újra a vb-n 13 gólig jutó Klaassen labdája talált utat a kapuba.

Sajnos kimaradt két fórunk is (mindkettőt a tarthatatlan Bujka harcolta ki), így 2–2-vel zárult az első negyed.

Parádésan folytatódott a második!

Kasó hátrányban védett nagyot, majd Kisteleki Hanna lőtt emberelőnyből okos gólt. Összeállt a védekezés, a blokkok a helyükön voltak, a masszív hollandok szenvedtek a szorításban. A következő hátrányt is kivédekezte a csapató, Keszthelyi keze állta útját a lövésnek, nem hiába tapsolt a teljes magyar kispad. Hát még eztán! Antal Dóra lepte meg Aarts kapust, 4–2 állt a táblán, kezdett teljesülni Bujka előzetes óhaja!

A center tett azért, hogy még jobb legyen a rajt, újabb fórt brusztolt ki, sajnos azonban túljátszották a mieink a helyzetet, nem volt lövés, csak miután kiegészültek a hollandok, akkor tudta nehéz helyzetből elengedni a labdát Gurisatti. A rivális a negyedik fórját már gólra váltotta – egyértelműen Klaassen volt az ellen vezére.
Tóth Ildikó csavarja érdemel még említést a menetből, remek volt sajnos azonban Aarts hárítani tudott.

„Ne fáradjunk el a harmadik negyedben.”

Ez is Bujka Barbara óhaja volt.

Nos, a látottak alapján talán kijelenthetjük, ez nem vált be: fordulás után ugyanis nem a mi negyedünk következett. Egy elváltást Nijhuis használt ki, majd Megens lőtt a bal szélről pontosan a hosszúba. Takács Orsolya ugyan „betett” egy fórt, ám hátrányban mi is beszedtünk egyet, miután Kasó védése után a lepattanóra van der Sloot eszmélt a leggyorsabban. A támadások nem sikerültek, most mis szenvedtünk a felerősödő holland szorításban, ráadásul szerencsénk sem volt, Gurisatti nagy lövése a kapufán csattant.

Ennél rosszabb csak a negyedik negyed eleje volt: sorrendben Klaassen, van der Sloot és Megens is gólt lőtt, a védekezésben egy-egy árulkodó hiba jelezte, talán nem bírta a maga által diktált iramot a csapat. Persze ne feledjük, Hollandia a vb-ezüstérmes csapata volt az ellenfél!

A végén fogcsikorgatva harcolt Bíró Attila alakulata, Keszthelyi Rita fórból lőtt gólt („Nálunk játszik a világ egyik legjobb játékosa, és csak harmadszor lő kapura…” – sajnálkozott a lelátón dr. Faragó Tamás utánpótlás-kapitány, aki több Keszthelyi-bombát látott volna – nem volt egyedül…), majd Takács Orsolya csökkentette a különbséget. A vége mínusz három lett, hiszen Megens is betalált, avagy Hollandia harmadik mérkőzését is megnyerte a csoportban.

Bíró Attila így értékelt a meccs után:
 
"A harmadik negyed azért volt kulcskérdés, mert addig vezettünk. Összesen három gólt kaptunk az első két negyedben, nagyon jól működött a védekezésünk. Azt kell, hogy mondjam, felőröltek minket a mi támadásainkban a hollandok, a gyilkos zónájukkal elsősorban, illetve, amikor ki tudtuk alakítani a ziccert, akkor kihagytuk azokat. Ez is a folyamos fizikai terhelésnek köszönhető, addig-addig gyilkoltak bennünket, míg mi elbizonytalanodtunk. Egy hónapja ezeket a ziccereket az olaszoknak belőttük. Ez egy másik csapat volt, mint akkor, ami nagyon tetszett az az, hogy sokáig jól működött a védekezésünk. Egy meccs persze nem két negyedből áll, el kell tüntetni azokat a 4-5 perceket, amikor nem tudunk gólt lőni, de nem megy a védekezés sem. Mennie kell. Tetszett, hogy a végén kipróbált újfajta zóna szintén jól működött."

Eredmény – Világliga, nők, Európai selejtező, A csoport, 2. forduló

Magyarország–Hollandia 7–10 (2–2, 2–1, 1–3, 2–4)

Hajós uszoda, 700 néző. Vezette: Naumov (orosz), Gernot (német)

Magyarország: Kasó – Antal 1, Kisteleki H. 1, Keszthelyi 2, Tóth I., Garda, Menczinger. Csere: Bujka 1, Illés, Takács O. 2, Gurisatti, Horváth B. Szövetségi kapitány: Bíró Attila

Hollandia: Aarts – Smit, van der Sloot 2, Nijhuis 1, Sevenich, Megens 3, Klasssen 4. Csere: D. Genne, Rogge, Joustra, van Toorn, van der Molen. Szövetségi kapitány: Arno Havenga

Olaszország–Franciaország 15-5 (3-0, 6-2, 2-1, 4-2)

Az állás:
1. Hollandia 9 pont (3 mérkőzés), 2. Olaszország 4 pont (3 mérkőzés) 3. Magyarország 2 pont (2 mérkőzés), 4. Franciaország 0 pont (2 mérkőzés)
Vízilabda hírek
Női válogatott