cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

Női válogatott: elkezdődött a munka az új kapitánnyal

2015. október 13. 12:13

Bíró Attila túlvan az első edzéseken, a női válogatott megkezdte azt a munkát, amely a Világliga-selejtező, az Európa-bajnokság és reményeink szerint a riói olimpia jegyében zajlik. Reakciók a kapitánytól és a fiataloktól.

A női válogatott húszfős kerettel megkezdte a felkészülését a Világliga-selejtezőkre (Kisteleki Dóra betegsége miatt még csak a parton vett részt az első edzéseken) és közvetve az Európa-bajnokságra is, amely rendkívül közel van ezúttal. Hiszen januárban rendezik meg Belgrádban a tornát, amely olimpiai kvalifikációt jelenthet – az aranyérmesnek.

A kazanyi világbajnokságot követően, ahol 9. lett a válogatott, Merész András szövetségi kapitány felajánlotta lemondását, ezt pedig a szövetség elnöksége elfogadta, egyúttal Bíró Attilát kérte fel kapitánynak. Ő ezt a feladatot örömmel elvállalta, és a korábbi kerethirdetés után hétfőn a közös munka is elkezdődött a lányokkal. Ahogy ígérte, az első edzésre komplett lett a stábja is. Nos, nézzük, kik azok, akik segítik a munkáját! Mint azt már korábban elárulta, a két edző Áts Bertalan és Tóth László. Előbbi a kapusokkal foglalkozik, utóbbi pedig hivatalosan is a másodedzője, avagy a Szentes trénere mindenben segít a kapitánynak. Az erőnléti edzéseket – csak úgy, mint legutóbb Merész András kapitánysága alatt – Ágó Renáta tartja, de maradt a stábban dr. Pavlik Attila (orvos) és Horváth Ákos (gyúró) is. Új pszichológusa van viszont a társaságnak: az egri férfi pólósokkal korábban már foglalkozó dr. Csernus Imre látja el ezt a feladatot.

Ami a játékosokat illeti: a válogatottba visszakerült a legutóbb két éve meghívót kapó Somhegyi Noémi, a fiatalok között pedig Leimeter Dóra és Horváth Brigitta nevét emelhetjük ki, emellett Gurisatti Gréta is újra ott van a bő keretben.

Fotó: MVLSZ

Fotó: MVLSZ

„Nagyon élveztem az első edzést, átmozgató gyakorlás volt a vízben, egy órát úsztunk, lazán, levegős feladatokkal, majd a lövéseket gyakoroltuk. Kicsit hideg volt, de nem baj, utána a konditerembe mehettünk úgy másfél órára. Az kicsit szokatlanul alakult, mert ilyen jellegű feladatokat a klubunkban nem végzünk, eléggé el is fáradtam” – mondta Horváth Brigitta már a hétfő esti edzés után, ahol egyébként felmérőt úsztak a lányok, 1600 métert.

„Nagyon örülök, hogy itt lehetek, már vártam, hogy jöhessek, izgatottan vártam az első edzést, hogy lássam, milyen az új kapitány és a módszerei. Két éve és idén is találkoztunk vele Voloszban, a junior világbajnokságon, ő az új-zélandiak miatt volt ott. Minden edzőnek megvan a saját stílusa, biztos most is lehet majd ezt érezni, de a lényeg az, hogy kijussunk az olimpiára, ezért mindannyian küzdeni fogunk majd. Természetesen először azon leszek, hogy bekerüljek valamelyik Világliga-selejtezőn a szűk keretbe” – mondta a Dunaújváros játékosa.

Fotó: MVLSZ

Fotó: MVLSZ

„Rettentően elfáradtam a nap végére, egy erős kondival kezdtünk, most meg leúsztunk egy nagyon erős felmérőt, és mivel hasonló edzésmunkában rég volt részem, tényleg elfáradtam. Kellemesen csalódtam a többiekben, mert nagyon jól esett, ahogy fogadtak. Két éve már nem voltam itt, de azonnal jöttek, érdeklődtek a hogylétemről, beszélgettünk, sztorizgattunk, ennek nagyon örültem” – ezt már Somhegyi Noémi mondta, akit még a szegedi felkészülési tornán keresett meg Bíró Attila. A kapitány egy hét gondolkodási időt adott a centerposzton szereplő játékosnak, aki aztán igent mondott.

„Már valószínű aznap este eldöntöttem, hogy igent mondok neki, úgy érzem, ezt nem lehet visszautasítani, saját magam miatt. Úgy érzem, most van esélyem a 13-ba bekerülni. Nyilván két olyan centerrel kell megküzdenem, akik sokkal rutinosabbak nálam. Nem is igazán Bujka Barbival vehetem fel a versenyt, hiszen ő fizikálisan jobb, mint én, ráadásul balkezes, ami nagyon ritka. Ildi nagyon jó barátnőm, nagyon szeretem, de azt hiszem, ő is úgy gondolja, ketten kell megküzdenünk a válogatottságért. A meccseken dől majd el minden, mindenki megkapja majd az esélyt, biztosan, az dönt majd, ki hogyan teljesít” – mondta a Szegedről Dunaújvárosba szerződő játékos.

„A szegedi játékosok biztosan nehezen értik meg, talán nem is fogják és nem is kérem őket erre, de úgy éreztem, váltanom kell. Ugyanúgy szeretem őket, mint eddig, de saját magam miatt szakmailag ezt a lépést meg kellett tennem. Dunaújvárosban az edző személye, az edzések felépítése, a stáb és maga a csapat morálja, egysége teljesen más, pont arra jó, hogy beverekedjem magam a 13-as keretbe”
– indokolta a csapatváltást Somhegyi Noémi.
Leimeter Dóra. A BVSC pólósa hozzávetőleg egy esztendeje már itt lehetett a válogatottban, Merész András is kiszúrta tehetségét, és szerepet adott neki az oroszok és az olaszok elleni Világliga-meccsen. A helyzet hasonló: Bíró Attila is küldte a meghívót, és újra Világliga-mérkőzések következnek.

Fotó: MVLSZ

Fotó: MVLSZ

„Így igaz, eltelt egy év, újra itt vagyok, aminek mondanom sem kell, nagyon örülök – jegyezte meg a 19 esztendős, balkezes (!) játékos. – A célom az, hogy minél több Világliga-meccsre keretbe kerüljek, hiszen akkor tétmeccseken is lehetőségem lenne bizonyítani. Természetesen nagyon jó lenne az Európa-bajnoki csapattagságot kiharcolni, ehhez kell igazán a bajnoki mérkőzések mellett mindenekelőtt a Világligában jó teljesítményt nyújtani.”

A válogatott behívót öt góllal ünnepelte a Szeged elleni bajnokin, avagy mondhatjuk, mosolya nemcsak az interjúnak, hanem a kiegyensúlyozott lelkiállapotának, motiváltságának is betudható: „Nyáron jól ment a játék a junior-válogatottban, örülök, hogy a jelek szerint ezt a formát át tudtam menteni. Nagy lendületet adott, hogy Bíró Attila számol velem, nagyon nagy bennem a bizonyítási vágy.”

A sportághoz való hozzáállását mi sem bizonyítja jobban, hogy reggelente Monoron külön edzéseket végzett annak érdekében, hogy jobb és jobb legyen!

„Gimis koromban valóban a suli előtt minden nap a monori uszodában kezdtem a napot, muszáj volt úszni, gyakorolni, hogy ne maradjak le, hogy szinten tartsam magam. Most annyival könnyebb a helyzetem, hogy már egyetemista vagyok, és a reggeli edzésen is ott tudok lenni a Szőnyi úton. Fejlődni szeretnék, minél jobb és jobb lenni, ezért sportolok, nem is lehet más a célom, mint a legjobbak közé kerülni” – fogalmazott Leimeter Dóra, akit elmondása szerint a rutinos válogatott társak jól fogadtak újra a keretben, kedvesek voltak, segítőkészek, nem véletlen, hogy rendkívül jól éri magát.

No, persze úgy „könnyű”, hogy ott van mellette többek között kortársa, barátnője, Gurisatti Gréta is, aki végighallgatva (végignevetgélve) a beszélgetést, gyorsan meg is jegyezte: „Én is nagyon örülök, hogy Dóra itt van velünk, megérdemelte a behívást, jó kis játékos.”

Fotó: MVLSZ

Fotó: MVLSZ

A dunaújvárosiak nagy értéke persze feldobta a magas labdát: vajon a saját meghívásában biztos volt? „Új szövetségi kapitány, új keret, szerintem nagyon kevesek lehettek biztosak ebben. Én semmiféleképpen, de nagyon reménykedtem abban, hogy lehetőséget kapok a bizonyításra. Nagyon örülök, hogy így van. Feltett szándékom, hogy a közelgő Világliga-meccsekre beverekszem magam a csapatba, és ott jó játékkal jelzem, lehet rám számítani. Az Európa-bajnoki szereplés nekem is nagy célom volna, de erről most felesleges is több szót ejteni, mert előbb tényleg a Világligában kell bizonyítani.”

Gréta elmondta még, Bíró Attilát a junior világversenyekről ismerik, új-zélandi kapitányként több viadalon is látta őket játszani, avagy nem volt szükség bemutatkozásra. „Szuggesztív kapitány, aki egyértelműen leszögezte, a magyar válogatott kijut az olimpiára, és kész. A legjobb lenne Európa-bajnokként kvalifikálni – egyetértünk vele. Ezért dolgozunk.”

Leimeter Dóra és Gurisatti Gréta maximálisan egyetért abban, hogy kulcskérdés a riói kvalifikáció megszerzése a női szakágnak – mint tulajdonképpen együtt, kéz a kézben mondták: „A magyar női vízilabda közös érdeke, ezt a klubok is tudják. Sok a jó csapat, a hollandok négy évvel ezelőtti példája is bizonyítja, senki sem mehet biztosra. Hisszük, hogy Bíró Attila vezetésével nekünk sikerülni fog!”

Hogy Bíró Attila hogy érezte magát az első nap végén, az kiderül a videóinterjúból.

watch?v=bmmaallmLRAA magyar válogatott kerete:

Kapusok: Bolonyai
Flóra (Szentes), Gangl Edina (UVSE), Kasó Orsolya (Dunaújváros)

Mezőnyjátékosok: Antal Dóra, Csabai Dóra, Keszthelyi Rita, Kisteleki Hanna, Szücs Gabriella, Tóth Ildikó (mind UVSE), Garda Krisztina, Gurisatti Gréta, Horváth Brigitta, Menczinger Kata, Somhegyi Noémi (mind Dunaújváros), Illés Anna, Kisteleki Dóra, Leimeter Dóra, Takács Orsolya (mind BVSC), Bujka Barbara (Szentes), Czigány Dóra (Eger)

A Világliga-selejtezők csoportbeosztása:

A csoport:
Hollandia, Olaszország, Magyarország, Franciaország
B csoport: Oroszország, Spanyolország, Görögország, Németország

A magyar válogatott programja:

Október 27.: Magyarország–Olaszország
November 24.: Magyarország–Hollandia
December 8.: Franciaország–Magyarország
Február 23.: Olaszország–Magyarország
Április 12.: Hollandia–Magyarország
Május 3.: Magyarország–Franciaország
 
-a.z., d.s.-
Vízilabda hírek
Női válogatott
Bíró Attila
somhegyi noémi
Leimeter Dóra
gurisatti gréta
horváth brigitta