cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi
Női

Belgrádi Eb: erős ellenfeleket kaptak válogatottjaink

2015. október 4. 14:27

Belgrádban elkészítették a januári Európa-bajnokság csoportbeosztásait. Nincsenek könnyű helyzetben csapataink, de a feladat nem megoldhatatlan.

Azt már tudtuk, hogy a riói olimpiai kvalifikáció szempontjából kulcsfontosságú kontinenstorna január 10-től 23-ig tart majd Belgrádban. Ismertük a kalapokat is, ennek megfelelően húztak vasárnap délelőtt a szervezőbizottság és a LEN illetékesei.

Az eredmény a következő:

Női torna: 


A csoport: Hollandia, MAGYARORSZÁG, Oroszország, Görögország, Portugália, Törökország
B csoport: Spanyolország, Szerbia, Olaszország, Németország, Franciaország, Horvátország

A magyar válogatott tehát egy csoportba került a vb-ezüstérmes Hollandiával, a budapesti Eb-n a bronzmérkőzésen legyőzött oroszokkal és a szintén nagyon erős görög válogatottal. Érdekesség, hogy a másik csoportban szerb-horvát mérkőzés is lesz, a női szakágban nem erősek a két nemzet válogatottjai, de pikánsnak pikáns lesz az a találkozó. A női csoportok sorsolásában egyébként Nikola Jaksics és Andrija Prlainovics segédkezett.
 
A csoportoktból az első 4 helyezett megy tovább, majd a négy közé jutásért az elsők a negyedikekkel, a másodikok a harmadikokkal játszanak keresztbe.

Férfi torna:

A csoport: Montenegró, Spanyolország, Hollandia, Szlovákia
B csoport: Szerbia, Horvátország, Franciaország, Málta
C csoport: Olaszország, Románia, Németország, Grúzia
D csoport: MAGYARORSZÁG, Görögország, Oroszország, Törökország

A férfitorna sorsolásában Filip Filipovics és Dusko Pijetlovics működött közre. férfiválogatott Európa-bajnoki ezüstérmes, a kazanyi vb-n és a bergamói Világliga-döntőn is hatodik lett. Szeretné megszerezni a riói kvótát Belgrádban, egyet osztanak a tornán. Eddig a Világliga-győztes Szerbia (később világbajnokok is lettek), valamint a vb-ezüstérmes Horvátország és a vb-bronzérmes Görögország szerzett riói indulási jogot. Azaz a mieinknek az olaszokat, a spanyolokat és a montenegróiakat mindenképpen meg kell előzni az Eb-n – a csapatok erősségét figyelembe véve tesszük ezt a felsorolást.

Az Európa-bajnokságot a 2013-as barcelonai vb-hez hasonló lebonyolításban rendezik: azaz minden válogatott továbblép a csoportból. Amennyiben a magyar válogatott csoportelső lesz, a C csoport negyedik helyezettjével játszik, majd ezután a négy közé jutásért a B csoport második és az A csoport harmadik helyezettje párharcának győztesével. Csoportmásodik hely esetén a C csoport harmadikja jönne, majd azután a B csoport első és az A csoport negyedikjének győztese.

Benedek Tibor szövetségi kapitány véleménye a sorsolásról:

„Látszik, hogy ez a csoport erősebb, mint a kazanyi világbajnoki csoportunk. A görög válogatottról tudjuk, mennyire erős, velük a Világliga-selejtezőkben is találkozunk majd decemberben. Az orosz válogatott rosszul szerepelt a nyári, hazai rendezésű vb-n, nyilván ugyanúgy javítani szeretnének, mint mi. A török vízilabda fejlődik, sokat invesztálnak bele, de róluk azért keveset tudunk. Nem tudok még túl sokat mondani a csoportról, a három meccs után a C csoport negyedikje jöhet, azaz valószínű Grúzia, akikkel szintén találkozunk a Világliga-selejtezőben. A két évvel ezelőtti vb lebonyolítása alapján a négy közé jutásért jó eséllyel magyar-horvát meccs lehet, az egy nagyon nehéz mérkőzés lenne, nem is kell mondanom.”
 
Bíró Attila, a női válogatott szövetségi kapitánya:

„A jóval erősebb csoportba kaptunk besorolást, hiszen a mi csoportunkban négy, míg a másikban igazán két erős csapat található. Mégsem bánkódom, sőt! Kimondottan örülök, hogy így alakult, mert legalább éles meccseken játszhatunk. A kazanyi világbajnokság tapasztalata is azt mutatja, jobb ez így minden szempontból. Érdemes több fázisra bontani a viadalt, és megpróbálni az első két hely valamelyikén végezni a csoportban, mert akkor a négy közé jutásért könnyebb rivális ellen mérkőzhetünk. Ennek elérése nem lehetetlen vállalkozás, hiszen jól ismerjük a hollandokat, a görögöket és az oroszokat is, semmivel sem vagyunk esélytelenebbek ellenük. Igaz, ők sem ellenünk, avagy jó meccsek várhatóak. Ha ne adj isten nem sikerül az első két hely valamelyikén zárni a csoportot, akkor sincs tragédia, hiszen a keresztbejátszásnál az olasz vagy a spanyol ellen sem kell megijedni. Azt hiszem, ők nem örülnek a sorsolásnak, mert a könnyű csoportjuk azt jelenti, hogy a négy közé jutásért biztosan kemény ellenfelet kapnak. Szóval, nincs gond a nehéz csoporttal, jól van ez így.”

Az Európa-bajnokság január 10-én kezdődik Belgrádban.

-ds, az-
Vízilabda hírek
Férfi válogatott
Női válogatott
Eb 2016
belgrád 2016