cover image
Egyéb

Őrült parti, Fradi-siker a Szeged ellen

2015. október 3. 20:37

Az Euro Kupa népligeti selejtezőjében igazi presztízscsata zajlott a vízben, amely a legvégén dőlt el: Marko Csuk – aki öt gólig jutott – 4 másodperccel a vége előtt nyert meg a hazaiaknak a meccset (11–10), egyúttal az egész tornát.

Végre valami pikáns!

Senkit sem megbántva fogalmazódott meg ez a mondat a Népligetben. A sok „edzőmeccs” után valói izgalmakat ígért a Ferencváros és a Szeged összecsapása. Ráadásul tétre ment a parti az Euro Kupa selejtezőjében: konkrétan az első hely megszerzéséért.

Ennek megfelelően feszült egymásnak a két együttes, igai presztízscsata zajlott a medencében. Voltak hibák, persze, hogy voltak, a szezon elején járunk, ám volt itt nem egy klasszismozdulat, nem egy remek védés, hatalmas taktikai csata. Izom feszült izomnak, tehetség tehetségnek, jól szórakozhatott az uszodába kilátogató szépszámú nézősereg.

Tóth Márton remek centerakciógólját jegyezhettük először fel (Joel Swift a bemelegítés alatt megsérült, így rá még több feladat hárult!) – ezt egy másik a válogatottba igyekvő fiatalember, Manhercz Krisztián egyenlítette ki. Legközelebb Chilkó Márton „szólt”, majd egy talán elhamarkodottan rosszul előtt Fradi-fór (Aidan Roach lövését blokkolták) után Manhercz Ádám büntetett a túloldalon. Úgy vezetett 3–1-re a Szeged, hogy kapusának, Meixner Marcellnek nem kellett védenie, avagy jól zárt Varga Péter együttesének a védelme. Marko Csuk egyéni villanása törte meg egy pillanatra, ám kisvártatva az első szegedi előnyt is befújták, Varga II Zsolt pedig ezúttal is igazolta, még mindig válogatott-közeli formában képes űzni ezt a játékot. Kezdett igazán bepörögni a parti, Dőry Farkas is megmutatta, képes élni a bizalommal – 3–4 állt a táblán egy negyed után.

ftc.jpgAztán fordított a házigazda. Konkrétan Marko Csuk. Nem vitás, remek igazolás a szerb srác a zöldeknél – akcióból és előnyből is kíméletlen pontossággal célzott, és már a harmadik góljánál járt. Kiss Csaba persze azonnal válaszolt, avagy a bal keze még mindig a régi, egyúttal az 5–5-ös részeredmény egyben a nagyszünetet is jelentette. Azt, mert a Szeged kihagyott három fórt, vagy a Ferencváros védekezte ki – nézőpont kérdése. Gárdonyi András is védett kettőt, látszott rajta is, kezdi elkapni a fonalat.

A nagyszünetben Benedek Tibor nyilatkozott a népligeti selejtezőt hat napon keresztül közvetítő Digi Sportnak, avagy a szövetségi kapitány is kilátogatott a meccsre, bizonyítandó a csata valóban presztízs jellegét. Mert ezt látni kellett.

A folytatásban még inkább tüzes lett a meccs, látszott, itt is, ott is nagyon odateszik magukat a játékosok. Roach elhajlós fórgóljára Kiss Csaba válaszolt fórból, majd Csuk és Chilkó gólváltása következett. Hogy döntetlent (7–7) mutatott az eredményjelző, Gárdonyi érdeme is, hiszen hátrányban védett nagyot.
A negyedik periódus elején kettővel ellépett a Fradi (Tóth Márton és Marnitz Gergő előnyből), ám a Szeged nem tört meg. Manhercz Ádám „tett be” egy fórt. Igen ám, de a hatalmas hirigben Dőry Farkas kért újra szót, remek pattintása 10–8-as hazai előnyt jelentett.

És volt visszaút! Aljosa Kunac is jelezte, nincs vége a meccsnek, majd Pellei Frank egyenlített. Kimaradt egy fór itt, majd egy másik amott, feszült volt a parti, és rendkívül „ikszes”. Végül nem lett iksz. Nem lett, mert a mezőny kiemelkedően legjobbja, Marko Csuk négy másodperccel a vége előtt kihasználta, hogy nem figyelnek kellőképpen rá, bezúdított egy szabaddobást, egyúttal megnyerte a meccset a Ferencvárosnak.

És ezzel a selejtezőt is első helyen zárják a zöldek.

A Szeged vasárnap a Jadran Split ellen a második helyet szerezheti meg.


Varga Zsolt, a Ferencváros vezetőedzője:
„Néhány perccel a kezdés előtt tudtam meg, hogy Joel Swift válla megsérült, mit tagadás, nem voltam boldog… Ráadásul Katonás Gergő sem tudta vállalni a játékot, avagy tíz mezőnyjátékosom maradt. Szerencsére Vogel Simont írtuk be, azaz legalább volt két centerünk. Ez azért volt fontos, mert éreztem, a centerekre rója majd a legnagyobb terhet a találkozó. Az első két negyedben fáradtnak éreztem a két csapatot, utána azonban feléledt, felpörgött a mérkőzés, átesett mindkét együttes a holtponton. Én is döntetlent éreztem, ám a végén Marko villant egyet – nem véletlenül választottuk őt légiósok közül, szükségünk volt ilyen nyerő típusú játékosra. Ha komplettek leszünk, a játék ritmusán is tudunk majd növelni, azaz optimista vagyok, és most boldog. Köszönöm a klubnak a támogatást, jó volt itthon játszani, a nemzetközi porondra idehaza visszatérni!”


Varga Péter, a Szeged vezetőedzője:
„Talán a fáradtság számlájára írom, hogy néhány fontos pillanatban, gondolok itt elsősorban az emberelőnyös helyzeteinkre, nem sikerült jó megoldást választanunk. Összességében elégedett lehetek, mindent megtettek a játékosaim, a körülményekhez képest helytálltak, nem lehet rájuk panaszom. A hibákat igyekszünk kijavítani, és mindenekelőtt vasárnap nyerni.”


Tóth Márton, a Ferencváros játékosa:

„Joel Swift a bemelegítés alatt megsérült, még többet kellett vállalnom, nagyon örülök, hogy így is nyerni tudtunk. A csapat erejét bizonyítja, hogy hiába voltunk foghíjasok, a gondok ellenére is meg tudtuk nyerni ezt a presztízsmérkőzést. Erre lehet építeni! Négy nap alatt hat meccset játszottunk, remek kiindulópont!”


Nyéki Balázs, a Ferencváros csapatkapitánya:
„Amit az olaszok ellen elvett a sors a végén, azt talán most visszaadta. Ez már nagy hirig volt, igazi presztízscsata, örülök, hogy mi kerekedtünk felül.”


Varga II Zsolt, a Szeged játékosa:
„Valóban tipikus ikszes meccs volt, nem érdemeltünk mi sem vereséget. Szerencsénk sem volt, hátról bepattanó gólokat kaptunk, igaz a végén bután otthagytuk az ellenfél játékosát lőni, azaz tulajdonképpen magunkban kell keresni a hibát. Mindent megtettünk, senkire sem lehet igazán panasz, ez volt a szezon első igazán magas hőfokú mérkőzése, amelynek azért túl nagy tétje nem volt. Az élet nem mindig igazságos, most kikaptunk, dolgozunk azon, hogy az igazán fontos mérkőzéseken máshogy legyen.”


Eredmény – Euro Kupa, férfiak, 1. selejtezőkör, A csoport, Népliget
Ferencváros-PQS-Waterpolo–Szeged-Diapolo 11–10 (3–4, 2–1, 2–2, 4–3)
Vezette:
Csirics (szerb), Butz (holland)

Ferencváros: Gárdonyi – Avramovics, Nyéki, Pohl, Roach 1, Tóth M. 2, Marko Csuk 5. Csere: Dőry 2, Swift, Vogel Simon, Marnitz G. 1. Vezetőedző: Varga Zsolt

Szeged: Meixner – Sedlmayer, Kiss Cs. 2, Seman, Varga II Zs. 1, Manhercz K. 1, Kunac 1. Csere: Sánta, Pellei 1, Palotás, Manhercz Á. 2, Chilkó 2. Vezetőedző: Varga Péter

Gól/emberelőny: 6/9, ill. 3/9
Gól/kettős emberelőny: -, ill. 1/1


További eredmény: Primorac Kotor (montenegrói)–SSV Esslingen (német) 9–13 (3–1, 0– 5, 1–4, 5–3),

Strasbourg (francia)-Jadran Split (horvát) 9-13 (2-4, 3-5, 2-3, 2-1)

Az állás:

1. Ferencváros 16 pont (6 meccs)
2. Szeged 12 pont (5 meccs)
3. Acquachiara 10 pont (5 meccs)
4. Jadran Split 9 pont (5 meccs)
5. Strasbourg 3 pont (5 meccs)
6. Esslingen 3 pont (5 meccs)
7. Primorac Kotor 0 pont (5 meccs)


Október 4., vasárnap:

09:00: Strasbourg (francia)-Primorac Kotor (montenegrói)
10:40: Szeged-Diapolo-Jadran Split (horvát) (Digi Sport1 élő)
12:20: Acquachiara (olasz)-Esslingen (német)
Vízilabda hírek
euro kupa
szeged
fradi