cover image
Egyéb

Női bajnokság: akkor rajt!

2015. október 3. 9:35

A sorozat egyértelműen a válogatott szezon jegyében zajlik; izgalmas meccsek elé nézünk, még akkor is, ha a címvédő UVSE egyértelműen az aranyérem legfőbb várományosa.

Noha az UVSE és a Dunaújváros momentán Oroszországban, a rendkívüli erősségű Kirisi-kupán szerepel, idehaza elindul a női bajnokság is. Elindul, méghozzá speciális lebonyolítással: a tíz csapat ezúttal nem mérkőzik meg egymással, ugyanis már a kezdéskor kettéválasztották a mezőnyt alsóházra és felsőházra. Az ok egyértelmű, egyben a női vízilabdázás érdeke: a szezon sarokpontját a januári Európa-bajnokság, az esetleges olimpiai selejtező, a világliga-meccsek, és a remélt riói szereplés adja, avagy a válogatott érdek volt a legfontosabb szempont a versenykiírás elkészítésekor.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy ne lenne majd az előző idényhez hasonlóan színvonalas a küzdelem! Sőt, lássuk be, az, hogy kimaradnak a legjobbak és a gyengébbek rendre edzőmeccs jellegű összecsapásai, inkább minőségivé teszi a programot.

Előzetesen toronymagas esélyesnek is kikiálthatjuk az UVSE csapatát, a bajnokot, a címvédőt, amely továbbra is soraiban tudja a Gangl Edina, Keszthelyi Rita, Szücs Gabriella, Tóth Ildikó, Csaba Dóra, Kisteleki Hanna tengelyt, amely ráadásul kiegészül az Egyesült Államokból hazatérő Antal Dórával. A válogatott stábban is helyet kapó Áts Bertalan vezetőedző irigylésre méltó helyzetben van, nem vitás, a társaság a nemzetközi porondon is a csúcsra kell, hogy törjön.

Hogy idehaza kik lehetnek a legnagyobb riválisai, akik megszorongathatják, vagy akár le is győzhetik? a Szentes, Dunaújváros, BVSC hármas amely egyaránt bajnoki döntőre tör. A sort talán a szentesiekkel kel kezdeni, hiszen az előző idényben ezüstérmes, előtte pedig aranyérmes lett az együttes. Kell-e mondani, most sem adná alább a finálénál, még akkor sem, ha a hollandokkal a nyáron vb-ezüstöt szerző gólvágója, Catharina van der Sloot az olimpiai felkészülés végett hazarendeltetett, illetve hogy Győri Eszter visszavonult. „Bízom a fiatalokban!” – erről csak ennyit mondott Tóth László, avagy Bujka Barbara, Bolonyai Flóra és Kövér-Kis Réka mellett valóban a korábban is bizonyító tehetségekre hárul majd több feladat.

Dunaújvárosban sem volt nagy a mozgás, ami nem csoda: a Kasó Orsolya, Menczinger Kata, Garda Krisztina tengelyre építő, Gurisatti Gréta, Szilágyi Dorottya, Horváth Brigitta feltörekvő hármassal is kiálló csapat jól teljesített eddig, egy év alatt érettebb lett, avagy Mihók Attila a jól ismert metódus szerint készítheti a játékosokat a feladatokra. Variációs lehetőségeit a Szegedről érkező Somhegyi Noémi bővítheti.

Petrovics Mátyás
a Szőnyi úton dolgozik hasonlóan fiatal, tehetséges társasággal, ahol Takács Orsolya és Kisteleki Dóra mellett számtalan szépreményű játékos bontogatja szárnyait. Illés Anna amerikai hazatérése, valamint Sikter Diána megszerzése tovább erősíti a zuglóiakat, avagy egyáltalán nem elképzelhetetlen az előrelépés – sőt!

A felsőház további két tagja, az Eger (Czigány Dóra miatt külön érdemes figyelni, de új-zélandi légiósai, és az érkező Pócsi Bianka, Kiss Alexandra kettős is sokat tehet a jó szereplésért) és a Szeged a négybe jutást célozhatja meg.

Egy biztos: ha már válogatott érdekről is beszéltünk, azt is rögzíthetjük, a nemzeti csapat érdeke az is, hogy jó meccsekkel, jó bajnoksággal készüljenek a válogatott kerettagok a szezon megméretéseire. Nos, garantálható, ebben nem lesz hiány!

Lebonyolítás: a felsőház csapatai oda-vissza mérkőznek egymással, az így kialakult végeredmény után az 1-2. helyen végzők az elődöntőbe kerülnek, míg a 3-6. helyezettek ezért küzdenek tovább. A ki-ki mérkőzések győztesei kerülnek a négy közé, ahol elődöntőt, majd finálét, illetve bronzmeccset rendeznek.
Az alsóházban három kört rendeznek, utána kezdődik a rájátszás, amelyben a felsőház 5. és 6. helyezettje is csatlakozik.

Női ob I
Felsőház:
UVSE, Hungerit-Szentes, Dunaújvárosi FVE-Maarsk Graphics, BVSC-Wáberer Hungária-Zugló, ZF-Eger-EKF, Szegedi Vízmű-Taylor&Nash
Alsóház: UVSE-Margitsziget, Kecskemét, Kópé-ÚVSE, Tatabánya

Az 1. forduló mai programja
Felsőház:

BVSC-Wáberer Hungária-Zugló– ZF-Eger-EKF, Szőnyi út, 16.00
Hungerit-Szentes–Szegedi Vízmű-Taylor&Nash, Szentes, 16.00

Alsóház:
UVSE-Margitsziget–Kecskemét, Hajós-uszoda, 10.00
Kópé-ÚVSE–Tatabánya, Hajós-uszoda, 17.00
a.z.
Vízilabda hírek
női ob I
uvse
szentes
dunaújváros
BVSC
szeged
eger
lebonyolítás