cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Varga Dániel: Innovációra és tradícióra is szükség van

2015. augusztus 28. 9:50

A Reggeli Startban értékelt a férfiválogatott csapatkapitánya.

„Semelyik nem esett jól, nem is akarok különbséget tenni, mindegyik másról szólt” – mondta a beszélgetés elején Varga Dániel, utalva, hogy ezen a nyáron három hatodik helyet ért el, a barcelonai BL Final Six utolsó helyért, valamint a bergamói világliga és a kazanyi világbajnokság hatodik helyét.

Szerinte a vízilabdasport szereplői és a szurkolói is elszoktak ezektől a számoktól, ezért érthetően nagy csalódásként élik meg a helyzetet.

„Természetesen valóban csalódás, hiszen címvédőként utaztunk Kazanyba, azzal a szándékkal, hogy megvédjük a címünket. Korábban magasra tettük a mércét, ezért is rossz a hatodik hely. (…) Elég sokat szoktam agyalni előre és visszafelé is. Éppen a mai nap fogok találkozni Benedek Tiborral, és beszélni vele a nyárról, a vb-ről és egyáltalán a hogyan továbbról. Sokat gondolkodtam a szabadidőmben is az okokról. Azt próbálom keresni, hogy lesz ez jobb, hogy leszünk jobbak a belgrádi Eb-re” – tette hozzá.

Kérdésre válaszolva elmondta, folyamatos dilemmát okoz számára, mennyire kritizálja a csapattársakat csapatkapitánysága ellenére, és mikorra időzítse ezeket az észrevételeket. „Az első számú feladatom ugyanis az, hogy én magam jól játsszak. A csapatkapitánynak sok feladata van, de ez az elsődleges. Példát kell mutatnom a jó játékról.”

Varga Dániel szerint a csapat egységességének megítélése hosszabb elemzést igényel, ezt majd egymás közt vitatják meg a játékosok.

A kapitány szerint egyrészt valóban kiismerték a játékunkat az ellenfelek, de ez csak egy szempont a sok közül. A többi közül az egyik az, hogy azok az extra egyéni megoldások, klasszis mozzanatok, amik Barcelonában megvoltak, most hiányoztak, elsősorban az olasz mérkőzésen.

„Igen, rájöttek arra, hogy Dumit nem tudják lefogni, ha betör, viszont ha nem tudom odaadni neki a labdát, akkor… Kicsit csodálkozom, hogy tíz év után jöttek erre rá. Majd kitalálunk valami újat” – mondta félig viccesen Varga Dániel.

watch?v=pjWlqj_SEKIAmi a részleteket illeti: nagyon sok emberhátrány-gólt kaptunk az olasz meccsen Varga Dániel szerint, ha csak egyet-kettőt kivédekeztünk volna a blokk- vagy a kapusteljesítmény segítségével, akkor elbizonytalanodtak volna az olaszok – emellett persze hiányzott egy-egy akciógól, átlövés, lefordulás is.

„Nem kell semmi újat kitalálni, az erősségeinket kell jobban játszani, hiszen nagyon komoly erősségeink vannak. Viszont nem szabad nosztalgiázni sem, és hinni abban, hogy majd a magyarokra jellemző játékelemek csak úgy előjönnek. Dolgozni kell, és persze a magyar vízilabda erősségeit frissíteni és elővenni. Innovációra is szükség van és tradícióra is” – így Varga Dániel.

Elmondta, előnyei és hátrányai is vannak annak, hogy a válogatott döntő többsége két klubban játszik. Egyrészt szem előtt vannak a játékosok, kialakulnak figurák, jobb a kommunikáció, viszont elmúlik a varázsa annak, hogy a játékosok a legkülönbözőbb helyekről összejönnek és várják a válogatott találkozásait, összetartásait. Hozzátette, nem bánta meg, hogy hazatért Szolnokra, sőt, a legjobb döntésnek tartja.

A beszélgetés végén a Szolnokról esett szó, szerinte 1 százaléknyi deficit volt a csapatban, az kellett volna ahhoz, hogy a Barceloneta ellen sikerüljön a továbbjutás a négy közé. Munkával ezt el lehet érni a következő szezonban.
Vízilabda hírek
Férfi válogatott
varga dániel