cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

Vb 2015: Akiknek Kazanyban szurkolunk – a női válogatott

2015. július 25. 16:39

Ők tizenhárman. Rövid bemutatás a világbajnoki csapatról. Kezdhetjük dörzsölni a tenyerünket, jöhetnek az izgalmak. Ők a főszereplők.

GANGL EDINA



gangl_edina.jpg Csak úgy, mint egy esztendeje, ezúttal is a magyar bajnokság legjobb kapusának választották, ami jelzi, kerettagsága egyáltalán nem véletlen. Már van két Európa-bajnoki bronzérme, világbajnokságon azonban első ízben állhat a kapuba – mondani sem kell, Kazanyból is éremmel szeretne hazatérni. Alkata miatt (is) védekezési taktikát építhet rá a kapitány. Az UVSE játékosa sokat fejlődött az utóbbi időben, főszerepet várhat rá a vb-n.
 
 
 
 
 

BOLONYAI FLÓRA

bolonyai_flora.jpg
 
A barcelonai világbajnoki bronzérmes csapatnak is a tagja volt, a két Eb-bronz mellett neki nem lesz ismeretlen a csúcsesemény miliője. Pályafutása, élete nagy fordulatot vett 2014 végén, hiszen a négyéves amerikai egyetemi évek után hazatért Los Angelesből, és Szentesre szerződött. Az átálláson hamar túllendült, igyekezett csapata nagy hasznára válni – a bajnoki címet azonban vele sem sikerült megvédeni. A kapitány töretlenül bízik benne, ami nem véletlen, hiszen ha elkapja a fonalat, bármire képes.
 
 
CZIGÁNY DÓRA

czigany_dora.jpg
 
A még mindig csak 22 esztendős hölgy hű maradt az Egerhez, nem igazolt el, és ugyan így esélye sem volt a magyar bajnokságban az éremszerzésre, de a sok játéklehetőség jó hatással volt rá, nem kis rutint adott neki a mögöttünk hagyott szezon. A világbajnoki felkészülésen feltűnően aktív volt, meggyőzte a szövetségi kapitányt, hogy a 2014-hez hasonlóan ezúttal is kihagyhatatlan a csapatból. Vagánysága kamatozhat Kazanyban is.

 

ANTAL DÓRA

antal_dora.jpg
 
A szezonban ugyan sem a kapitány, sem a közönség nem láthatta, nem vett részt egyetlen edzésen, Világliga-mérkőzésen sem, hiszen az Egyesült Államokban tanul. Az ottani egyetemi bajnoki rendszerben azonban a hírek szerint kimondottan jól teljesít, arról nem beszélve, hogy az internetnek hála folyamatos kapcsolatban állt a hazai stábbal. Nem véletlen, hogy Merész András ezúttal is behívta a keretbe, és az sem véletlen, hogy az utazó csapat tagja. Ott volt a két legutóbbi Eb-n, és tagja volt a 2013-as vb-3. együttesnek is, azaz 21 éves korához képest már rutinos játékosnak számít. Védekezésben kulcsszerep hárulhat rá.

KISTELEKI DÓRA

kisteleki_dora.jpg
 
Tagja volt a 2005-ös világbajnoki aranyérmet szerző csapatnak, mint mondta, szeretné újra átélni, milyen is a dobogó tetejére állni. A legtöbbet kreatív, gólerős játékával teheti ehhez hozzá – a szövetségi kapitány ugyanakkor leginkább irányító képességeiben bízik, nem véletlenül. Rutinja, tapasztalta nagyon sokat érhet. A szezon sérülése miatt nem sikerült tökéletesen, de már egészséges, a terhelést jól bírta, biztosnak tekinthető a helye a csapatban.
 

 

 
SZÜCS GABRIELLA

szucs_gabriella.jpg
 
Csapatunk oszlopos tagja, akire támadásban és védekezésben is főszerep hárul. Nem véletlenül szerepelt a BL-győztes spanyol Sabadellben, s nem véletlen, hogy az építkező UVSE hazahívta. Nagy szerepe volt abban, hogy klubjával magyar bajnok lett, a finálé meccsein például újfent bizonyította képességeit. Teljesítményét külön kiemelni, hogy a szezonnal párhuzamosan elkezdte tanulmányait az Állatorvosi Egyetemen, és mindkét területen bizonyított. Az ellenfék legveszélyesebb játékosainak semlegesítését is bátran rá lehet bízni, emellett támadásban hátsó lövésekkel keserítheti főleg a kapusok életét.

TAKÁCS ORSOLYA

takacs_orsolya.jpg
 
Az öt bronz (1 vb, 4 Eb) mellett van egy aranya is a 2005-ös világbajnokságról, azaz tudja, mi minden kell a sikerhez. Válogatottunk csapatkapitánya egyrészt a jobb keze Merész András szövetségi kapitánynak, sokat segít neki a parton is, másrészt viszont egyik fontos taktikai fegyverként is bevetik őt a medencében. A bekkelés mellett ugyanis centerbe is beküldhető, ezt is képes magas fokon megoldani, adott esetben az ellenfél centerét kifárasztani, jó esetben kipontozni. Gólokat lő, ötmétereseket harcol ki, igazi jolly joker – nem kérdés, sok, nagyon sok függ majd tőle.

ILLÉS ANNA

illes_anna-krisztina.jpg
 
Csak úgy, mint Antal Dórát, őt sem láthattuk a szezon közben, hiszen az Egyesült Államokban tanul és vízilabdázik. Kimondottan jól, amit persze tudunk, hiszen benne is töretlen Merész András szövetségi kapitány bizalma, a világbajnoki bronzérmes és a két Eb-bronzérmes csapatnak is tagja volt. Legfőképpen stabilitást kell adnia a társaságnak, de az sem baj, ha elsül majd támadásban a keze néhányszor… Testvére, Sándor már szerzett egy aranyat a nyáron az Universiade-csapattal – most rajta a sor?

KESZTHELYI RITA

keszthelyi_rita.jpg
 
Szárnyakat kapott attól, hogy nevelőegyesületével, az UVSE-vel bajnoki aranyérmet szerezhet – speciel sokat tett ezért, nem véletlen, hogy a szezon legértékesebb játékosának választották. A világ egyik legjobb játékosáról beszélünk, egy olyan játékosról, akinél komplexebbet nehéz elképzelni. Tud védekezni, képes akár bekkelni is, ütemérzéke kifogástalan, labdákat szerez, elővételez. Támadásban kiszámíthatatlan: lefordul, irányít, zseniális passzokat ad, és a lövései… Húzójátékosa a csapatnak, ha neki jól megy, akkor olyan nagy baj nem lehet.

TÓTH ILDIKÓ

toth_ildiko.jpg
 
Klubcsapatában, a bajnoki aranyérmes UVSE-ben tulajdonképpen végigcenterezte a mérkőzéseket, ami láthatóan jót tett neki, a légiósélet után tovább gyűjtögette tapasztalatait. Elnyűhetetlen, és mindeközben védekezésben is lehet rá számítani. Kihagyhatatlan játékosa a csapatnak, ott volt a barcelonai vb-n, az Eb-bronzos társulatokban, sok társához hasonlóan az olimpián, rutinos, vagány, nem fél a legkeményebb védőktől sem, mozgékonysága egyik fegyvere lehet a válogatottnak.

BUJKA BARBARA

bujka_barbara.jpg
 
Meglehetősen hektikus volt a klubszezonja, hiszen sokáig sérüléssel bajlódott, így a Világligában sem bizonyíthatta képességeit. A bajnoki hajrában azonban már – ha nem is százszázalékos állapotban – újfent kamatoztatta tudását, a védők nem igen tudták megtartani. A bajnokságban gólkirály lett, és voltaképpen az MVP-címet is kiérdemelte volna, csak kettőt mégse szokás kiadni… Mondani sem kell, kiállításokat, gólokat várhat tőle a szakvezetés, illetve – tekintettel arra, hogy egyedüli balkezes a csapatban – emberelőnyben a jobb szélen is sokat feltűnhet majd. Hátul blokkjaival segítheti stabilabbá tenni a védekezést. Kulcsszerepe van a csapatban.

GARDA KRISZTINA

garda_krisztina.jpg
 
A 2013-as világbajnoki bronzérmes csapat tagja voltaképpen most került vissza újra a csapatba. A Dunaújváros védője egy súlyos sérülés után elmondása szerint nulláról építette fel magát, ami olyan jól sikerült, hogy nem volt meglepetés a kerettagsága. A felkészülésen aztán olyan hatékonyan teljesített, hogy a kazanyi vb-csapatba is bekerült. Szereplése stabilitást adhat a védelemnek, nehezítheti az ellen centereinek életét, miközben támadásban egy-egy hátsó bombával jelezheti, a keze sem rossz… A vb egyik meglepetésembere lehet.

MENCZINGER KATA

menczinger_kata.jpg
 
Visszaküzdötte magát a válogatottba! Azok után, hogy a 2012-es Európa-bajnokságon, majd a 2013-as világbajnokságon tagja volt a bronzérmet szerző csapatnak, sőt ott volt az olimpián, a hazai rendezésű Eb-n tavaly a lelátóra szorult. A dunaújvárosiak játékosa nem adta fel, fiatal klubcsapatában igyekezett vezérszerepet betölteni, egyúttal bizonyítani a szövetségi kapitánynak, lehet rá számítani. A felkészülésen aztán meggyőzte a szakvezetőt, akit szükség esetén mindkét oldalon bevethet a kazanyi vb-n.


A stáb:

Merész András – szövetségi kapitány
Németh Zsolt – másodedző
Marcz Tamás – másodedző, csapatvezető
Horváth Ákos – masszőr
dr. Pavlik Attila - orvos

A világbajnokság csoportmérkőzései:

Július 26., vasárnap, 21. 30 (magyar idő szerint 20.30):

Magyarország–Kína

Július 28., kedd, 18.50 (magyar idő szerint 17.50):

Oroszország–Magyarország

Július 30., csütörtök, 12.10 (magyar idő szerint 11.10):

Magyarország–Franciaország

A világbajnokság csoportjai:

A-csoport: Kanada, Új-Zéland, Kazahsztán, Spanyolország
B-csoport: Ausztrália, Görögország, Dél-Afrika, Hollandia
C-csoport: Brazília, Egyesült Államok, Japán, Olaszország
D-csoport: Kína, Oroszország, Magyarország, Franciaország

A negyeddöntőbe jutásért augusztus 1-én játszanak a csoportok 2. és 3. helyezettjei (A2-B3, B2-A3, C2-D3, D2-C3). A negyeddöntőt augusztus 3-án vívják, 5-én az elődöntőt, 7-én a végső helyosztókat rendezik.

Eddigi világbajnoki mérlegünk:

2 aranyérem (1994, 2005)
1 ezüstérem (2001)
1 bronzérem (2013)
4. hely (1991, 2007)
5. hely (1986, 2003)
7. hely (1998, 2009)
9. hely (2011)

Vízilabda hírek
Női válogatott
kazan 2015
Merész András
kazany