cover image
Egyéb

BL Final Six: Az Egernek nem sikerült

2015. május 28. 12:05

A története során először a Bajnokok Ligája hatos döntőjébe jutó Eger az elődöntőért zajló csatában 10-8-ra kikapott a horvát Jug Dubrovnik csapatától, így holnap az 5. helyért játszhat.

Eljött a nap, amire már jó ideje várnak az egriek, legalábbis a Ferencváros elleni bajnoki bronzmérkőzés vége óta eltelt napokban hatványozottabban is. Türelmetlenek voltak az egriek, alig várták, hogy Barcelonába érkezhessenek, végül szerdán landoltak.

A Jug gyakorlottabb döntős résztvevő, olyannyira, hogy 2013-ban döntőt játszott, a Crvena Zvezda ellen ugyanakkor kikapott 9-8-ra. Korábban 1981-ben, 2001-ben és 2006-ban nyertek Euroligát/BEK-et, háromszor volt ezüstérmes, és kilenc alkalommal jutott el összesen a Final Fourba, mióta ezt a rendszert 2001-ben kialakították.

watch?v=lLKxnzdj_iM&feature=youtu.beNagyon kemény horvát döntőn van túl egyébként a Jug, hiszen ötmeccses volt a Primorje Rijeka elleni finálé. A Jug egyébként az egyetlen olyan csapat a BL idei kiírásában, amely edzőt váltott a szezon közben, Vjaceslav Kobescak érkezett, és fel is pörgette a csapatot.

egerjug_bar.JPGÉrdekesség, hogy a két vezetőedző, Dabrowski Norbert és Kobescak 2000-ben játékosként találkozott egymással, méghozzá Becsejben, a BL Final Fourjában, a BVSC és a Mladost mérkőzésén (a horvátok nyertek 6-4-re).

Mindkét csapatban van olyan játékos, aki volt MVP a BL négyes döntőjében, Szivós Márton (2006-ban a Recco színeiben), Biros Péter (2004-ben a Honvéddal) és Miho Boskovic (2007-ben).

A tavalyi szezonban játszott a BL-ben egymással a két fél, 16-11 lett a vége Dubrovnikban, 11-8 Egerben, mindkétszer a Jug volt a jobb.

Az egriek előzetesét ide kattintva lehet elolvasni.

A mérkőzés élő közvetítése itt kezdődik (élőképpel IDE KATTINTVA nézhető a meccs, valamint a Digi Sport 1-en). A találkozót a román Adrian Alexandrescu és az orosz Sergey Naumov vezeti.

eger_panor.JPGNE FELEJTSE, A MAGYAR VÍZILABDA SZÖVETSÉG TWITTER-CSATORNÁJA IS MŰKÖDIK MÁR! Fotók, videók Barcelonából is: https://twitter.com/WaterpoloHu

1. NEGYED:
 
Elkezdődött. Az egri támadásba kontrát fújtak, de a horvátok sem jártak sikerrel.

Hárai szabaddobása rossz helyről, aztán Birost kiküldik: a fórt a falból Buslje kíméletlenül belövi - 0-1. 

Az első egri fór: Vapenszki lövését védi Bijac.

Kivédekezett Jug-támadást követően Hárait szerelik a bírók szerint szabályosan. Ismét sikerült megállítani a horvátokat, de Vapenszki lövését újra védi a kapus.
Markovicot közös erővel szerelik, Dabrowski Norbert időt kér. Ezt követően Cuk a támadóidő végén fölé lő. Angyalt kiállítják a centerről, Janovic sajnos belövi - 0-2.

Lejár az idő, miközben Bedő próbálkozik centerben... Aztán ő az, aki hátul leszed egy labdát a saját kapuja előtt. Elől Cuk lő, Bijac véd, de a labda marad az Egernél. Hiába, mert aztán elveszíti a csapat. Kobescsak mester időt kér.
Kontra a Jug ellen. Hárai "hoz" egy fórt, Erdélyi lő, a blokk, és a kapus véd - sarokdobás. A gyors megjátszás jó: a falból kiemelkedve Csucskovics bevágja - 1-2.

Obradovic lövése zárja a negyedet, de Mitrovics véd.

2. NEGYED:

A Jug ront, Hárai ismét fórt szerez a védőről: Hosnyánszky lövését blokkolják.

Macanról Hárait kiküldik bekkben, Obradovic mellé lövi a fórt.

Egy kontra után Younger pattintja el a labdát. Vapenszki két lóba után ezúttal pontosan lő - nagy gól a hosszúba - 2-2.

Csucskovics kiállítva, Boskovic belövi - 2-3.

Az Eger nem jut semmire a támadásánál, Markovic bezzeg helyzetbe kerül, de közeli próbálkozását hárítja Mitrovics. Bedőt blokkolja Younger.

Fotó: MTI

Fotó: MTI

Hátul Hosnyánszkyt kiállítják, a Jug időt kér. A fórmegjátszás nem jó, belefújnak egy két métert.

Angyal akciója sikertelen, nem kap ítéletet. Viskovic lő, Szivós blokkol.

Vapenszkit blokkolják, a Jug ellen kontra.

Cuk távoliját védi Bijac. Janovicól kiküldik Birost, a fórban Boskovic varázsolja Buslje kezére a labdát, aki nem hibázza el a helyzetet a falból - 2-4. Dabrowski Norbert időt kér.

Szivós nagy csatával szabaddobást próbál kiharcolni - sikerrel jár, sőt kiállítás: azonnal belövi középről, hiszen alig van hátra a negyedből - 3-4.

Vége a negyednek.

3. NEGYED:

Birost blokkolják a horvátok, Constantin-Bicarit szerelik az egriek.

Lejárt újra az Eger támadóideje, jól védekeznek a Jug játékosai. Constantin-Bicari lövését védi Mitrovics, sarokdobás. Kontra a center ellen.

Hárainak nem pontos a passz, ítélet nincs. Hárai aztán hátul szerez labdát.

Vapenszkit blokkolják. Jól védekezik az Eger, most a Jug ideje jár le.

Fotó: MTI

Fotó: MTI

Kontra után Mitrovics védi Ivankovic lövését.

Hárai lövése után sarokdobás, majd őt szerelik. Erdélyit kiküldik Youngerről, Janovic lövését bravúrral védő Mitrovics. Az Eger időt kér.
Szivós ellen kontra. Odaát Obradovicról ötöst ítélnek Vapenszki ellen: a sértett belövi - 3-5.

Szivósról kiküldik Markovicot, Hosnyánszky lövését fölé üti a kapus. A sarokdobás után lejár a fór, hat a hat ellen Vapenszki lő gólt - 4-5.

Obradovic középről lövi csapata első akciógolját szabaddobásból - 4-6.

Hosnyánszky próbál válaszolni, de Bijac véd. Hátul Vapenszkit kiállítják, a Jug időt kér. A megjátszás tökéletes, Buslje a falban megvárja míg elsüllyed Mitrovics, majd belövi a labdát a kapuba - 4-7.

Szivós újra kiharcol a végén egy kiállítást, de most a legvégén Hosnyánszky lövi be, s ezzel véget is ér a negyed - 5-7.

4. NEGYED:

Hárait szerelik a védők, átellenben Hosnyánszkyt kiállítják, Ivankovic pedig a bal oldalról kilövi a hosszú alsót - 5-8.

Cuk távolija remek - 6-8.

A Jug ront, jó a védekezés. Bedő kap egy ítéletet, Biros pedig bevágja a fórt - 7-8.

Kontra a Jug ellen, az egyenlítésért indul az Eger. Sajnos azonban odaát is kontra az ítélet.

Younger pattintása becsúszik Mitrovics alatt/mellett - 7-9.

Jön egy fór, de Szivós falból leadott lövését védi a kapus. Jug hiba után kiállítás, Vapenszki átadja a másik oldalon érkező Szivósnak, aki nem hibázza el - 8-9.

Janovic ravasz ejtését nehezen, de leszedi Mitrovics. Elől hiba, Vapenszki elveszíti a labdát. Csucskovics kiállítva, Constantin-Bicari a falból belövi - 8-10.
2.20 van vissza.

Hárai ellen kontra. A Jug nem jut lövésig. 1.38 van hátra.

Hárai most kap egy ítéletet, az Eger időt kér. A fórmegjátsás jó, de Szivós lövést bravúrral fölé üti a kapus. Utolsó perc. Hosnyánszky próbálkozik, de Bijac véd.
Páros kiállítás (Hosnyánszky és Markovic) után Szivós lő még egyet, de Bijac véd.
 
Vége. A Jug Dubrovnik 10-8-ra nyeri a meccset, így holnap ő játszhat a Primorje Rijeka ellen az elődöntőben. A ZF-Egernek marad az 5. helyért zajló mérkőzés.
 
Dabrowski Norbert a Jug elleni vereség után így nyilatkozott:

„Csalódott vagyok, mert nagyjából azt kaptam, amit vártam. Tudtam, hogy a Jug nagyon keményen fog játszani. Ennek az elején ők jobban meg is feleltek, de nagyjából sikerült átvészelni ezt az időszakot, az egygólos különbség az első félidőben tartható abszolút. Látszott végig, hogy a szoros emberfogás ellen nagyon nehezen játszunk, ami viszont nagyobb probléma volt, hogy védekezésben a hátrányos védekezések nem igazán mentek. Talán fáradtak voltunk, vagy nem találtuk a ritmust, ezt majd meg kell nézni. Fel kell venni egy ilyen esemény ritmusát, erre elég volt egy negyed, becsülendő, hogy vissza tudtunk jönni, amikor úgy nézett ki, hogy kinyílik a meccs.”

 
Eredmény – Férfi Bajnokok Ligája, az elődöntőbe jutásért:

ZF-Eger–Jug Dubrovnik (horvát) 8–10 (1–2, 2–2, 2–3, 3–3)

Barcelona, 500 néző. Vezette: Alexandrescu (román), Naumov (orosz)
EGER: Mitrovics – Biros 1, Csucskovics 1, Hosnyánszky 1, Szivós 2, Vapenszki 2, Hárai. Csere: Angyal, Lőrincz, Cuk 1, Erdélyi, Bedő. Vezetőedző: Dabrowski Norbert
JUG: Bijac – Janovic 1, Markovic, Buslje 3, Ivankovic 1, Constantin-Bicari 1, Obradovic 2. Csere: Macan, Boskovic 1, Younger 1, Fatovic, Viskovic. Vezetőedző: Kiekoslav Kobescak
Gól – emberelőnyből: 5/10, ill. 7/10
Gól – ötméteresből: –, ill. 1/1
Kipontozódott: Hosnyánszky (32. p.), ill. Busjle (31. p.)
Vízilabda hírek
eger
dabrowski norbert
Bajnokok Ligája
jug
Final Six