cover image
Egyéb

Örömünnep Szolnokon

2015. május 20. 19:36

1954, 1957, 1958, 1959, 1961, 1964 után 51 esztendőt vártak arra Szolnokon, hogy az együttes újra bajnoki címet szerezzen.

Miután a csapat az egész bajnoki szezonban 31 mérkőzéséből egyszer játszott döntetlent, a többit megnyerte, így más már nem is nyerhette meg a bajnoki címet csak a Szolnok. A találkozó lefújás után örömünnep vette kezdetét, előbb a Vízilabda Arénában, majd a városban örvendezett a csapat és szurkolótábora.

Cseh Sándor, a Dózsa saját nevelésű edzője tisztában volt vele, ez a meccs más lesz, mind a többi : – A döntő első két mérkőzésén hiába győztünk simán, az OSC jó csapat. Tudtuk, ezúttal minden mindegy alapon nekünk ugrik majd. Nyilván az 1-4-es állás nem volt bekalkulálva, időt kellett kérni, és a negyed közben is igyekeztem eligazítani a fiúkat. A legfontosabb az volt, hogy ne essünk szét, és akkor majd eljön a mi időnk. Nagy teljesítmény, hogy a kupa után a bajnokságot is megnyertük, főleg, hogy veretlenül tettük – tette hozzá a szakember.

A mérkőzés hőse a Dózsa kapusa, Nagy Viktor volt, aki szinte megbénította az orvosegyetemisták lövőit: – Számítottunk rá, és a saját bőrünkön is éreztük, nekünk jött az OSC – kezdte a világbajnok hálóőr. – Lazán vettük az elejét, kihagyott a koncentrációnk. Szerencsére már a második negyedben kiegyenlítettük háromgólos hátrányunkat. A nagyszünet után már sok jól teljesítmény volt nálunk, de külön is kiemelném Tóth Marci játékát, aki nagyszerűen vízilabdázott. Csapatomnak a hetedik, nekem ez a hatodik bajnoki címem. Ma ünneplünk, holnaptól már készülünk a Bajnokok Ligája döntőjére. Barcelonában is szeretnénk jól szerepelni.

Kovács István, a Dózsa szakmai igazgatója azt mondta: – Nagy öröm számunkra, hogy csapatunk bajnoki címet szerzett. Igaz, 51 esztendőt vártunk rá, de a lényeg, hogy megvan. Az év elején megfogalmazott céljainkat teljesítettük, előbb megnyertük a Magyar Kupát, majd hétfőn este, miután lezártuk az OSC elleni párharcot a magyar bajnoki címet is megszereztük. A nemzetközi szinten első magyar klubként jutottunk be a Bajnokok Ligája legjobb hat csapata közé. Annak külön is örülünk, hogy mellettünk a ZF-Eger csapata, amellyel jó kapcsolatot ápolunk, is ott lesz a barcelonai Final-Fourban. Tudjuk, hogy sok szurkolónk elkísér majd bennünket a katalán fővárosba, akik eddig sokat tettek hozzá csapatunk sikereihez. Nyilván az egri drukkerekkel karöltve jó hangulatot fognak teremteni Barcelonában.

Az elmúlt években az Olaj kosarasai, hétfőn este pedig a friss bajnok pólóscsapat is egy tűzoltóautó tetején tette meg az utat a Vízilabda Arénától a városházáig, ahol több száz drukker ünnepelte a bajnoki címet szerző együttest. A városházán Szalay Ferenc polgármester elmondta, hogy a megyeszékhelyen a legnagyobb tradíciókkal a vízilabdázók büszkélkedhetnek. Ezeket a tradíciókat tovább öregbíti a mostani bajnokcsapat, amely csapatként és egyénenként is nagyot alkotott az évadban. Mint ahogy ilyenkor lenni szokott, a polgármester köszönetet mondott a szponzoroknak és a klub vezetőinek is. Végül sok sikert kívánt az együttesnek a közelgő Bajnokok Ligája hatos döntőjének küzdelmeiben.

– A harmadik, mindent eldöntő mérkőzés lefújása pillanatában több minden eszembe jutott – nyilatkozta dr. Nyerges Zsolt, a Szolnoki Vízilabdázásért Alapítvány alapítója a mérkőzés után vacsorán. – Legelőször édesapámra gondoltam, aki egykoron tagja volt a szolnoki vízilabda klub elnökségének. Annak idején az öcsémmel, Attilával és csapattársainkkal a Damjanich uszodában, mint ifjú vízilabdázók, arról álmodoztunk, hogy egyszer mi is részesei lehessünk egy bajnoki címnek. Ha nem is játékosként, de klubvezetőként most teljesült az álmunk.

Óriási fegyverténynek tartom, hogy klubunk, immár hétszeres magyar bajnok, ezzel a legeredményesebb vidéki egyesület vagyunk. Arról nem beszélve, hogy eredményeink által, nemcsak klubunk, hanem Szolnok városának neve külföldön is egyre ismertebb, hiszen a Bajnokok Ligájában csoportmásodikok lettünk, első magyar csapatként jutottunk ki a Final-Six-re. Annak is örülök, hogy mellettünk az Eger együttese is bejutott a legjobb hat közé. Én akkor lennék a legboldogabb, ha május 30-án Szolnok–Eger BL döntőt rendeznének Barcelonában.



Varga Csaba
Vízilabda hírek
szolnok
Nagy Viktor
kovács istván
cseh sándor
nyerges zsolt