cover image
Egyéb

Nagy csatában a Szentes szerzett előnyt

2015. május 1. 17:34

A női bajnokságban is megkezdődött az elődöntő. A Hungerit-Szentes szépszámú közönség előtt fordulatos, kiváló mérkőzésen 10-9-re legyőzte a Dunaújvárosi Főiskolát, így előnybe került a két győzelemig tartó párharcban. Folytatás hétfőn Dunaújvárosban.

Teljesen máshogy készült a két csapat az elődöntőre. A címvédő Hungerit-Szentesi VK a LEN-kupa négyes döntőre hangolt, Imperiában azonban végül ugyan mindkét mérkőzésen partiban volt, érem nélkül maradt. Mindeközben a dunaújvárosiak Hollandiában és Franciaországban is edzőtáboroztak.

A szezonban háromszor találkoztak egymással. 2014. december 2-án a Dunaújvárosi Főiskola odahaza 13–7-es csapást mért ellenfelére. Tette mindezt úgy, hogy kilenc játékosai is gólt szerzett, avagy igazi csapatmunka volt a diadal.

watch?v=1XGIyoAC-1QTóth László együttese azonban visszavágott – kétszer is! 2015. február 11-én, már a középszakaszban odahaza, majd március 14-én idegenben is 8–6-ra győzött.

Nem véletlen, hogy esélyesről nem lehet beszélni.

A találkozó – amelyet Molnár Tamás és Németh András vezet – 18.10-kor kezdődik, a Digi Sport2 élőben közvetíti, honlapunk alább élő szöveges tudósítással jelentkezik.

Addig javasoljuk olvasásra Merész András szövetségi kapitánnyal készült interjúnkat, amelyben a bajnoki rájátszás is szóba kerül.
 
SZÖVEGES TUDÓSÍTÁSUNK
1. NEGYED:
Bujka rögvest fórt harcol ki, Miskolczi Kitti a jobb oldalról a rövidre lövi, Kasó nem tud hárítani - 1-0.

Fór a másik oldalon is, de Bolonyai védi Ziegler lövését. Bujkát szerelik a másik kapu előtt. Bolonyai védése után kontra, ismét jöhetnek a vendégek: a gyors akció végén a megúszó Menczinger Kata ejti át válogatott társát - 1-1.

A holland Catharina van der Sloot is ejt, ő is sikeresen - 2-1.

Menczinger újra egyenlít, most pontosan pattint - 2-2. 

Hevesi Anita kiharcol egy fórt, amely után aztán ő maga húzza a labdát a falból a kapuba - 3-2.

Szilágyi pattintását már védi Bolonyai, átellenben Pengő lő a fára. Menczinger kísérletét ezúttal védi Bolonyai, Kövér-Kiss Réka viszont átellenben pontosan lő - 4-2.

Elhalt vendégtámadást követően Bujka ellen fújnak kontrát. Gémes szereli Menczingert, Bujka Barbara aztán ötméterest harcol ki, amelyet ő maga értékesít - 5-2.

Akciógóllal szépít a Dunaújváros: Szilágyi Dorottya a szerzője középről - 5-3.

Tóth László időt kér. Kasó jó ütemben jön ki a kapujából, elviszi a labdát a center elől, majd fordul csapata: Horváth Brigittáról kiküldik Ráczot, Mihók Attila időt kér. A fórmegjátszás nem sikerül, Szilágyi lövését blokkolja Győri. A maradék idő nem elég a hazaiaknak semmire, vége a negyednek.

2. NEGYED:
Újra a vendégek hozzák el a labdát, de újra hamar elveszítik. Bujka a másik kapunál nem kap ítéletet, majd mindkét csapat elszórja a labdát. Szilágyi kapufára lő, a kipattanót Bolonyai szerzi meg. Miskolczi bombáját védi Kasó, majd Brávik Fruzsina lő centerakciógólt - 5-4.

Hevesi Anita forgatja be védőjét, ötméteres: Bujka ezt is belövi - 6-4.

Horváthot szerelik, majd a szentesiek pontatlanok. Vendégfór: Garda lövése nem pontos, középre megy, Bolonyai véd. Kontra Bujka ellen, majd Miskolczit állítják ki visszaúszás közben, a Franciaországban a válogatottban bemutatkozó 15 és fél éves Vályi Vanda belövi - 6-5.

Szentesi fór (Szilágyi megy ki): van der Sloot lövését kiüti Kasó. Sarokdobás után hibáznak a vendégek, de az egyedül maradt Kövér-Kiss a kapufát találja telibe. A Dunaújváros sem jár sikerrel (Gurisatti). Brávikot kiállítják visszaúszás közben, hazai időkérés. A fór nem jár sikerrel, eladják a labdát. Ziegler Diána a támadóidő végén középről lő nagy gólt a bal felsőbe - 6-6.

Bujka kapufáig jut, de marad a labda a Szentesnél. Hevesi ellen kontra, majd Bolonyai üti ki Vályi Vanda kísérletét. Sarokdobás után Horváthról küldik ki Ráczot, Mihók Attila időt kér. Vezet a Dunaújváros! Carolina Slagter lövi be a pontosan megjátszott fórt - 6-7.

Bujka kibrusztol egy kiállítást, de van der Sloot lövését blokkolják. Nincs tovább, vége a negyednek.

3. NEGYED:
Kasó-védéssel indul: Kövér-Kiss bombáját üti szögletre. Fórban a Szentes (Garda megy ki), de Kasó védi Miskolczi bombáját. Elrontott vendégtámadás után újra fórban a házigazda (Menczinger a kiállított), Kövér-Kiss bátor lövését védi a belelendült Kasó, aki aztán Bujka elől szerzi meg a labdát. Gurisattiról kiállítás (Kövér-Kiss), de aztán a szerzője elkapkodja. Átellenben a balkezes Bujka Barbara sapka nélkül jobb kézzel szerez akciógólt - 7-7.

Eladott labda után gyönyörű hazai gólt: van der Sloot kezére varázsolja Gémes Anett a labdát, a holland légiós behúzza - 8-7.

Horváth Brigitta emberelőnyből lő nagyot, de Bolonyai bravúrral véd. Gémes ejtését Kasó leszedi a levegőből, kapustársa pedig Gurisatti lövését védi. Időt kérnek a hazaiak egy kiállítás után, Bujka aztán pontatlanul lő. Garda kísérletét hárítja Bolonyai, majd miután senki sem mer lőni, Bujka ejt a kapufára. Brávik nem kap ítéletet, fordul a házigazda, de hibázik.

Menczinger fölé lő, Gémes Kasóba, 14 másodperccel a vége előtt időt kér Mihók Attila. Slagter ejt, Bolonyai kiüti. Két másodperccel a vége előtt Kövér-Kisst kiállítják, az újvárosiak nem lövik el - vége a negyednek.

4. NEGYED:
A Szentes hozza el a labdát, oda a vendégek fórja. Sőt hátrányban a vendégek (Garda kipontozódik), Mihók Attila sárga lapot kap, Gémes lövését védi Kasó. Ziegler lövését könnyűszerrel védi Bolonyai, majd Hevesiről kiállítás (Ziegler), a fór letelik, de Miskolczi Kitti nagy gólt ragaszt a jobb felsőbe - 9-7.

Újvárosi fór, Horváth lövését azonban blokkolják. Bujka kísérletét kiüti Kasó, a labda marad a Szentesnél. Kasó labdát lop a center elől, Kádár kiállítása után vendégfór: Gurisatti lövését blokkolja Bujka. Tóth László időt kér, 3.55 van vissza.

Bujkáról kiküldik Brávikot, Kasó azonban védi Miskolczi lövését, majd Hevesi ellen kontra. Gursatti Gréta a blokkot és Bolonyait átejtve szépít - 9-8.

2.47 van hátra. Bujka fórt brusztol ki (Menczinger), van der Sloot lövését védi Kasó. Az egyenlítésért támadnak a vendégek. Horváth Brigitta kapufája után Brávik visszaszerzi a labdát, időt kér Mihók Attila 1.29-cel a vége előtt. Játékosai eladják aztán a labdát, rossz a bejátszás a centernek. Bujka Barbara sokadik fórját harcolja ki (Menczingernek a harmadik hibája), majd ő maga be is lövi, 31 másodperccel a vége előtt minden bizonnyal eldőlt - 10-8.

Még egy vendégfór, Ziegler Diána belövi - 10-9.

A maradék 7 másodpercet lepörgetik a hazaiak, vége - a Szentes szerez előnyt az elődöntőben. Folytatás hétfőn Dunaújvárosban.
 
Tóth László: „Jól kezdtünk, 5-2-es vezetést követően azonban lankadt a koncentráció, ott tettük nehézzé magunknak a találkozót. Olyan gólokat kaptunk, amelyekre készültünk, ez bosszantó volt. Szerencsére nagyot küzdve sikerült fordítanunk, le a kalappal a játékosok előtt, keményen megdolgoztak ezért a győzelemért. Voltak ugyan jó egyéni teljesítmények, de a sikerhez az egész csapat kellett, mindenki hozzátette a magáét ehhez a győzelemhez. Nagy szükség van arra, hogy összeérjen a társaság, mert a folytatásban még keményebb dolga lesz. A nézők gondolom jól szórakoztak, nekünk edzőknek az ilyen fordulatos mérkőzések nem tesznek túl jót az idegrendszernek. Mi jöttünk ki jobban ezúttal, ezért boldog vagyok.”

Mihók Attila: „Próbáltuk azt csinálni, amit megbeszéltünk, a Szentes azonban nem hagyta. Egy negyed volt, amikor közel úgy alakult minden, ahogy elterveztük. Nagyon sokszor játszottunk hátrányban, ami lehetetlenné tette a gyors játékot. A páros negyedek azok, amelyek erre lehetőséget adnának az oxigénhiány miatt, ekkor a mi javunk javára dőlhetne el a mérkőzés, ám hátrányokban képtelenség ezt a gyors játékot űzni. A mérkőzés döntő időszakában picit meg volt pecsételve a sorsunk, nem tudtunk a támadásoknál pozícióba kerülni, jellemzően hátrányokból indultunk fel. Nehéz helyzetben játszottuk le a negyedik negyedet, nem volt sanszunk arra, hogy megfordítsuk a meccset. Kevesebb hátrányt kell kapnunk, mert a Szentes van olyan jó csapat, hogy bizony számban értékesítse fórjait.”

Bujka Barbara: „Nagyon harcos mérkőzés volt. Az első két negyedben mindkét csapat nagyon pörgött, a végére szerintem mindkettő elfáradt, de mi bírtuk jobban. Örülök, hogy sikerült jól játszani, nehéz volt ugyanis visszajönni, a sérülés miatti hosszú szünetem után sokat kellett pótolni. Nem vagyok még csúcsformában, de haladok felfelé, remélem, a döntőre fog ez kijönni. A csapatnak LEN-kupa után sikerült felállni, jó teljesítményt nyújtottunk, de még azért van bőven mit javítani. Hétfőn még jobban kell koncentrálnunk. Öröm ilyen hangulatban játszani, remélem, Dunaújvárosban is így lesz.”

Eredmény – Női bajnokság, elődöntő, 1. mérkőzés
Hungerit-Szentesi VK–Dunaújvárosi Főiskola 10-9 (5-3, 1-4, 2-0, 2-2)

Szentes, 700 néző. Vezette: Molnár T., Németh A.
SZENTES: Bolonyai – Hevesi, van der Sloot 3, Miskolczi 2, Bujka 4, Kövér-Kiss 1, Pengő. Csere: Győri, Pócsi, Kádár, Rácz, Gémes. Vezetőedző: Tóth László
DUNAÚJVÁROS: Kasó – Szilágyi 1, Menczinger 2, Gurisatti 1, Slagter 1, Garda, Brávik 1. Csere: Horváth B., Ziegler 2, Vályi V. 1, Vályi F. Vezetőedző: Mihók Attila
Gól – emberelőnyből: 3/13, ill. 2/12
Gól – ötméteresből: 2/2, ill. –
A két győzelemig tartó párharc állása: 1-0 a Szentes javára
A 2. mérkőzést hétfőn Dunaújvárosban rendezik.

További eredmények

A 5. helyért, 1. mérkőzés
ZF-Eger-EKF–Szegedi Vízmű Taylor&Nash Szegedi Egyetem 15–12 (6–2, 3–4, 4–2, 2–4)

Gólszerzők: Ráski 5, Takács V. 4, Miklós 2, Zajácz 2, Szeredi, Parkes, ill. Somhegyi 6, Miklós 2, Dalmády Sz. 2, Lengyel Dominika, Dalmády P.
A két győzelemig tartó párharc állása: 1–0 az Eger javára

A 7. helyért, 1. mérkőzés
UVSE Vízilabda Sportegyesület Margitsziget–Kópé ÚVSE 12–6 (2–1, 2–1, 6–2, 2–2)
Gólszerzők:
Ádám E. 5, Miló Sidló 3, Vogt 2, Pap M., Lantos, ill. Koncz 2, Pálinkás 2, Vida, Bérczi
A két győzelemig tartó párharc állása: 1–0 az UVSE javára

A 9. helyért, 1. mérkőzés
Kecskemét–Angyalföldi SD 8–3 (2–2, 2–0, 1–1, 3–0)
Gólszerzők:
Kőrösi 3, Szabó V. 3, Bálint R., Vavrek, ill. Kocsis, Török, Szalai
A két győzelemig tartó párharc állása: 1–0 a Kecskemét javára
Vízilabda hírek
szentes
dunaújváros
női bajnokság