cover image
Egyéb

Óriásit küzdött az UVSE, de a Kirisié lett a bronzérem

2015. április 25. 15:43

Végig fej-fej mellett haladt az UVSE-Centrál és a Kirisi az Euroliga bronzmérkőzésén, de a végén az oroszok örülhettek. A meccs utolsó negyedében két játékvezető ítélet is az oroszokat segítette.

A négy csapat közül az egyik nagyon erős, a címvédő, sorozatban harmadszor is döntőt játszó Sabadell az elődöntőben megálljt parancsolt, nem engedte, hogy a mieink az aranyért küzdjenek szombaton.

A 11-6-os spanyol siker azt jelentette, hogy a másik elődöntőben vesztes orosz Kirisi ellen a bronzérem lesz a tét szombaton kora este a Petros Kapagherof Uszodában.

Az UVSE-Centrál kerete:

1 Gangl Edina, 2 Kuna Szonja, 3 Kövesdi Vivien, 4 Kisteleki Hanna, 5 Szücs Gabriella, 6 Keszthelyi Rita, 7 Sikter Diána, 8 Hertzka Orsolya, 9 Tóth Ildikó, 10 Csabai Dóra, 11 Azumah Franciska, 12 Sudduth-Kiss Alexandra, 13 Kiss Alexandra. Vezetőedző: Áts Bertalan

A Kinef Surgutneftegaz Kirisi kerete:


1 Anna Karnaukh, 2 Tatjana Zubkova, 3 Jekatyerina Prokofjeva, 4 Anastasia Simanovic, 5 Viktorija Kurocskina, 6 Ksenia Krimer, 7 Ksenia Balai, 8 Jekatyerina Kirilcseva, 9 Jekatyerina Jakusheva, 10 Jevgenyija Khokriakova, 11 Jevgenyija Ivanova, 12 Daria Ryzskova, 13 Polina Juskova. Vezetőedző: Aleksandr Naritka
 
A mérkőzést itt lehet élőképpel követni, ha a technika is úgy akarja, reméljük, úgy akarja. A mi szöveges közvetítésünk az uszodából itt kezdődik: 
 
1. NEGYED:
 
1. PERC: Gangl Edina, Kisteleki Hanna, Szücs Gabriella, Csabai Dóra, Keszthelyi Rita, Tóth Ildikó - ez a magyar csapat kezdője. Keszthelyi Rita elhozta a labdát a ráúszásnál. Csabai Dóra kapta középen, majd egy szabaddobás után Tóth Ildikó kapta ugyanott, de elvették a labdát. Gangl Edina Ryzskova jobb szélről eleresztett lövését védte, majd Keszthelyi Rita szerzett labdát.
 
2. PERC: Egy megúszás után Sikter Diána adta középre, Zubkova ellen ítéltek büntetőt. Keszthelyi Rita 5 méterese beakadt, vezet az UVSE, 1-0! 
 
2. PERC: Ivanova távolról lőtt, a labda Gangl kezei alatt becsúszott a kapuba, szerencsétlenül pattant a labda, 1-1. 
 
3. PERC: Szépen védekezte ki az orosz akciót az UVSE, Simanovicsnak adták középre, de Szücs Gabriella belepiszkált. A másik oldalon Keszthelyi lőhetett viszonylag tisztán, Arnaukh védett.
Fotó: Merész Márton

Fotó: Merész Márton

 
4. PERC: Kisteleki Hanna úszott meg Szücs labdaszerzése után, bevágta! 2-1! Egy-egy kontra jött ezt követően, majd Szücs Gabriella harmadszor is elpiszkálta Simanovics elől a labdát.
 
5. PERC: Szücsöt állították ki Balairól, időt kért az oroszok mestere. Kokriakova befejezte a fórt, nagy lóba után a kezeik között elsuhant a labda, 2-2!
 
6. PERC: Kisteleki Hanna elkapta a fonalat, jó ezt látni, 3-2! Ejtésgól. Krimer lőtt a kapufára, egyelőre minden jól alakul. Kuna Szonja jöhetett a jobb oldalon, de szerelte Zubkova. A túloldalon Ryzskova benézett középre, majd a jobb szélről mégis kapura lőtt, Gangl csak beleérni tudott, 3-3.
 
7. PERC: Ryzskovát állították ki, Áts Bertalan kikérte az időt. Egy rossz passz ellenére sikerült befejezni, Keszthelyi lőtt messziről, 4-3!
 
8. PERC: Sajnos, Kokriakova nagy góllal válaszolt szinte azonnal, 4-4. Csabai Dóra nem sokat teketóriázott aztán egy emberelőnynél, gyorsan a kapuba lőtt, 5-4, újra itt az előny. Zsubkovának volt válasza minderre, a bal szélről ejtett a kapuba, lemaradtak a védők, 5-5-tel zárul az első negyed.
 
2. NEGYED:

1. PERC: Ismét a miénk az első akció, de végül a lövés középen elakadt. Az oroszok akciójának végén Simanovicstól vették el a labdát a játékvezetők. Aztán Tóth Ildikó ellen fújtak. 
 
2. PERC: Csabai Dótra fülelte le Kokriakova bepasszát, majd a másik oldalon emberelőnybe került az UVSE, de Kisteleki lövését Karnaukh védeni tudta. Szép, remek magyar védekezéssel rajtolt a harmadik perc, lejárt az oroszok támadóideje. Kár, hogy aztán eladtuk a labdát.
 
3. PERC: Zsubkova távoli lapos, vízre is pattanó lövésével először vezet a Kirisi, 5-6. Krimer kiállítása után Keszthelyi lőtt az oldalhálóba.
 
5. PERC: Újra sikerült kivédekezni egy orosz akciót, majd ismét emberelőnybe kerültünk. Csabai Dóra ejteni próbált, a labda a vonal előtt megállt, majd hiába érkezett egy berobbanó kéz, nem sikerült elérni a labdát. Jött egy újabb sikeres védekezés az UVSE-től, 
 
6. PERC: Keszthelyi Rita lőtt nagy gólt, kapufás gólt, sikerült az egyenlítés, fontos volt, ha már ennyire feljavult a védekezés magyar részről, 6-6!
 
7. PERC: Újra jól szorította ki az orosz játékosokat az UVSE, de egy bepassz után megkapták a fórt, Kövesdi Viviennek kellett kimennie. Időkérés orosz részről. Zsubkova használta ki a létszámelőnyt, balról a bepasszt húzta be a kapuba, 6-7.
 
7. PERC: Keszthelyi Rita óriási gólt ragasztott a bal felsőbe, 7-7! 
 
8. PERC: Csabai Dóra blokkolta Prokofjeva lövését, jöhetett előre a magyar csapat. A támadás nem sikerült, az orosz kapus hozhatta volna játékba a labdát, de Keszthelyi Rita zseniálisan "védekezett" a szituációban, így meg is kapta a labdát. Áts Bertalan időt kér. Az akciót Keszthelyi fejezte be egy ejtéssel, de most lehúzta Karnaukh. 7-7 a félidő, fokozódó izgalmak!!
 
3. NEGYED:
 
1. PERC: Az első akció az oroszoké volt, de Gangl remekül mozdult ki a kapuból. A másik oldalon Kisteleki lőtt az orosz kapusba, hogy aztán a negyed harmadik akciója már sikeres legyen, kár, hogy a Kirisié volt, Simanovics talált be, 7-8.
 
2. PERC: Magyar emberelőny végén Szücs Gabriella lőtt nagy-nagy gólt, megint egyenlő, 8-8.
 
3. PERC: Labdát szerzett az UVSE, de az oroszok visszaszerezték azt és Sikter Diát kiállították. Krimer góljával újra előnybe kerültek, 8-9. Szücsről állították ki Prokofjevát, a fór végén Sudduth-Kiss Alexandra talált be, nagyot küzd a magyar csapat, 9-9.
 
4. PERC: Prokofjeva lövését védte Gangl, majd egy magyar lövés szállt fölé. Kurocskina szerencsére eladta a labdát, Kisteleki megúszott, ismét vezet az UVSE! 10-9!
 
5. PERC: Tóth Ildikót állítják kielőbb orosz kapufa, majd Keszthelyi blokk akadályozza meg a gólt. A 6. perc elején elvesztettük a labdát, de a túloldalon Keszthelyi megint blokkolt, Simanovics próbálkozott.
 
7. PERC: Gangl Edina védte Kirilcseva távoli löketét, majd aztán a kapufa segítségével védett. Kivédekezte a Kirisi ezután a magyar akciót, Tóth csavarja már nem sikerülhetett. 
 
8. PERC: Kiállítás magyar részről, Kuna Szonja ment ki, időt kért a Kirisi edzője, 46 másodperc volt ekkor hátra. Balai sajnos belőtte a fórt, a kezek között, 10-10. Ez is maradt a vége a negyednek - még tovább fokozódó izgalmak.
 
4. NEGYED:
 
1. PERC: A Kirisi hozta el a labdát, Ivanova a kapu mellé ejtett. Sikter Diána is így tett, Szücs még megpróbálta megszerezni, de nem fújtak a játékvezetők a jelenet után. 
 
2. PERC: Ksenia Krimer lőtte a negyed első gólját, 10-11. Tóth Ildikó azonnal válaszolt, remekül fordult be, 11-11!
 
3. PERC: Csabai Dóra kiállítása után Krimer lőtt gólt, 11-12. Tóth Ildikó kaphatta volna meg ismét a válaszadás lehetőségét, de nem ítéltek emberelőnyt az UVSE javára, járt volna. A másik oldalon az oroszok megkapták a fórt, Simanovics lőtte be, 11-13.
 
4. PERC: Tóth Ildikót nem sikerül megjátszani, az oroszok lövéssel fejezik be, de Gangl a helyén volt. Keszthelyi Rita lőtte rá aztán a magyar támadás végén, a kapus védett, majd Gangl ismét védett. 3:38-nál emberelőnyben volt az UVSE, amikor Áts Bertalan időt kért. Ezt az akciót góllal kell befejezni.
 
5. PERC: Kimaradt sajnos az előny, pedig pontos passzokkal haladt a támadásbefejezés felé az UVSE. A másik oldalon labdát szerez aztán a magyar csapat, de rossz passz következett.
 
6. PERC: Sikerül kivédekezni az orosz akciót, majd Keszthelyi belövi az előny, 12-13. Másfél perc.
 
7. PERC: Végigjátszotta az akciót az orosz csapat, és a támadás utolsó másodpercében Zsubkova behúzta a labdát, 12-14. 45 másodperccel a vége előtt Keszthelyi rálőtte, de mellément a labda.
Fotó: Merész Márton

Fotó: Merész Márton

 
8. PERC: Az orosz csapat végigjátszotta akcióját, és így véget is ért a mérkőzés. Az UVSE-Centrál nagyon nagy küzdelemben maradt alul, de szégyenkezésre nincs oka.

 
Eredmény - női Euroliga, bronzmérkőzés:

UVSE-Centrál-Kinef Kirisi (orosz) 12-14 (5-5, 2-2, 3-3, 2-4)
Gólszerzők:
Keszthelyi R. 5, Kisteleki H. 3, Szücs, Szücs, Tóth, Csabai, Sudduth-Kiss, illetve Zsubkova 3, Krimer 3, Simanovics 2, Kokriakova 2, Ivanova 2, Ryzskova 2
 
Rövid összegzés:

A magyar csapat az orosz válogatottak sorát felvonultató Kirisi ellen támadásban jól kezdett, hiszen 5 gólt sikerült elérnie az első negyedben. Ilyen értelemben fordított volt a kép az elődöntőhöz képest, hiszen a Sabadell ellen az elején nem mentek be a helyzetek. Más kérdés, hogy a védekezésben akadtak apró hibák, amiket az oroszok megbüntettek. Éppen ezért végig egymás mellett haladt a két csapat.

Az UVSE erejét mutatja, hogy az egygólos előnyök után, mikor az oroszok átvették a vezetést 10-9-nél, nem roskadtak össze, ugyanúgy folytatták harcos játékukat. 11-11 után két szituációban a játékvezetők talán túlságosan nagyvonalúak voltak, mindkét esetben az UVSE volt a döntések szenvedő alanya. A következetesség ebben a negyedben nem mindig volt jellemző a sípmesterek részéről. 

Több nagyszerű egyéni teljesítményt is meg kell említsünk, Keszthelyi Rita nemcsak 5 góljával volt vezére csapatának, hanem védekezésben is hasznos blokkokkal jelentkezett. Az utolsó percekben is bírta a terhet, az ő góljával lett ismét mínusz egy. Gangl Edina is fontos pillanatokban mutatott be nagy védéseket, Kisteleki Hanna pedig három góljával jelezte, lehetett rá számítani. 

Az UVSE csapata mindent megtett, ami tőle tellett, így Áts Bertalan vezetőedző jogosan büszke rájuk, ahogyan azt a mérkőzés végén elmondta. A reakciókért, véleményekért ide kell kattintani.

Az Euroliga döntőjét az Olympiakosz nyerte, erről itt lehet bővebben olvasni.
Vízilabda hírek
uvse
uvse-central
áts bertalan
női euroliga
euroliga
Tóth Ildikó
Sabadell
kirisi