cover image
Egyéb

Euroliga: a bronzért mehet az UVSE-Centrál

2015. április 24. 16:57

A címvédő Sabadell nyerte az Euroliga-elődöntőt, a magyar csapat a Kirisi ellen szerezheti meg a harmadik helyet szombaton.

Bevezetés:

Első nagy nemzetközi sikerét már elérte az UVSE-Centrál azzal, hogy bejutott az Euroliga négyes döntőjébe. A többi már hab a tortán – éppen ezt emelte ki az UVSE vezetősége is, amikor délelőtt arról kérdeztük őket, mit várnak a mai, Sabadell elleni találkozótól.

„Persze, mondogattuk, hogy ez a cél, de az, hogy rögtön elsőre sikerüljön, az meglepetés. Tavaly elindultunk a sorozatban, de inkább csak azért, hogy szokjuk, ismerkedjünk vele. Most más a helyzet. Mondhatom, hogy a többi csapat számára is meglepetés, hogy itt vagyunk, egyébként is elég zárt kör a női vízilabda elitje. Azzal, hogy most nincs olasz csapat a négy között, csak fokozódik az idei négyes döntő különlegessége” – mondta Lovas Péter, az UVSE elnöke.

A lányok mióta megérkeztek, csendben készülnek az elődöntőre, a higgadtságra a vízben is szükség lesz, érdekes, hogy már hetek óta így nyilatkoznak a csapat tagjai. Főleg rutinos tagjai, hiszen Tóth Ildikó, Keszthelyi Rita vagy Gangl Edina személyében olyan játékosok is vannak a csapatban, akik már megtapasztalták, milyen egy BL-négyes döntő, a Honvéd és az Eger csapataival jártak ők ott, erről ide kattintva lehet olvasni.

watch?v=n_glTJrl0mc&feature=youtu.beKözel azonos képességű mind a négy csapat – ezt a csütörtök estei vacsorán egyöntetűen megfogalmazták a szakemberek, köztük Merész András szövetségi kapitány. Természetesen nem tudunk vele vitatkozni, hiszen az Olympiakoszban a görög, a Kirisiben az orosz válogatott alapemberei pólóznak, a Sabadell pedig Sabadell. 

A görögök péntekre kicsit pofásra alakították az Olympiakosz uszodáját, ebben persze sokat segítettek a klub szurkolói, drapériáikkal, transzparenseikkel. Sokan voltak, ők mindenhová járnak – tegnap épp kosármeccsen voltak, a klub csapata a Barcelona kiverésével az Euroliga Final Fourjába jutott.

Ez most egy másik Final Four, de az elvárás velük szemben ugyanaz volt, az első meccsen, a Kirisi ellen.

Az első elődöntőről:

Elképesztő hangulatban kezdődött az Olympiakosz és a Kirisi találkozója. Az oroszok nyitottak jobban, 1-0-ra és 2-1-re vezettek, de mindét gólra érkezett válasz. Az oroszok ágyúja, Prokofjeva szerzett újra vezetést a Kirisinek, ezt a három Plevritou közül Margareta egalizálta, 3-3 volt az első negyed állása.

Az olasz Roberta Bianconi szórta meg aztán magát fontos helyzetekben, 5-4-nél vezetett először a görög csapat. Fülsüketítő zajban Asimaki növelte az előnyt a 6. percben, aztán a Kirisi eladta a labdát. Fordulópont lehetett volna, de nem lett, mert Ivanova meglepte a hazai kapust a negyed utolsó percéhez közeledve (6-5). Végül maradt az egygólos különbség a nagyszünetre.

tothildiko.JPGRoberta Bianconi góljával 7-5-re alakult az állás a harmadik negyed első támadása után, de Prokofjeva emberelőnyből egyenlített. Érdekesség, hogy a játékvezetők engedték a játékot, kevés fórt ítéltek, a centereket is „gyepálhatták” rendesen. Zubkova egyenlített a negyed utolsó percében, megjósolni sem lehetett, ki nyerheti a meccset.

A zárónegyedben Vasiliki Plevritou góljával ismét előnyhöz jutott a hazai csapat, majd Diamanthopoulou védett hatalmasat Kokriakova lövése után. Bianconi viszont nem hibázott, 5. góljával kettővel ment el az Olympiakosz. Nem jött be Prokofjeva ejtése sem, és Ivanova húzása sem, pedig azt már mindenki bent látta.

2:16-tal a vége előtt Zubkova emberelőnyből hozta közelebb a Kirisit (9-8), majd elhibázott egy akciót a Pireusz, megúsztak az oroszok. Krimer ellőtte, védett Diamanthopoulou. Egy perccel a vége előtt egy fórt elrontott az Olympiakosz, majd hiába lőtt gólt Krimer egy kipattanóból, nem adták meg a játékvezetők. 10 másodperccel a vége előtt Bianconi megadta a kegyelemdöfést, bevédte Karnaoukh, fel is robbant a csarnok, döntőben az Olympiakosz.

Olympiakosz Pireusz (görög)-Kirisi (orosz) 10-8 (3-3, 3-2, 1-2, 3-2)
Gólszerzők:
Bianconi 6, M. Plevritou, V. Plevritou, Manoloudaki, Asimaki, illetve Zubkova 3, Prokofjeva 2, Simanovich, Kokriakova, Ivanova

A második mérkőzés ide kattintva élő videóképes közvetítéssel nézhető.

Az UVSE-Centrál és a Sabadell meccséről itt következik szöveges közvetítésünk:

A Sabadell kerete:

1 Laura Ester Ramos, 2 Matilde Ortiz Reyes, 3 Anna Espar Lllaquet, 4 Dagmar Rixt Genee, 5 Carla Abellan Valle, 6 Jennifer Pareja, 7 Marina Cordobes Navarro, 8 Maria del Carmen Garcia Godoy, 9 Maria del Pilar Pena Carrasco, 10 Melissa Seidemann, 11 Olga Domenech Morales, 12 Judith Forca Ariza, 13 Maria Elena Sanchez Gonzalez

Az UVSE-Centrál kerete:

1 Gangl Edina, 2 Kuna Szonja, 3 Kövesdi Vivien, 4 Kisteleki Hanna, 5 Szücs Gabriella, 6 Keszthelyi Rita, 7 Sikter Diána, 8 Hertzka Orsolya, 9 Tóth Ildikó, 10 Csabai Dóra, 11 Azumah Franciska, 12 Sudduth-Kiss Alexandra, 13 Kiss Alexandra
 
Mondhatni "kiürült" az Olympiakosz uszodája, a több száz "őrült" már kint ünnepel az utcán. Merész András szövetségi kapitány az első meccs után csak annyit mondott: ha ezek után valaki még kételkedik abban, hogy a női vízilabda nem lehet népszerű, azzal illik elbeszélgetni. (Oké, a 90 éves klub szakosztályainak drukkerei között nagy az átfedés.)
 
Azért természetesen maradtak nézők a mi meccsünkre is, köztük magyar drukkerek, a címvédő tehát az ellenfél!
 
1. NEGYED:

1. PERC: Gangl Edina, Sikter Dia, Szücs Gabriella, Keszthelyi Rita, Kisteleki Hanna, Csabai Dóra és Tóth Ildikó kezd a magyar csapatban. Keszthelyi Rita elhozta az első labdát, amit Kisteleki betett középre, Tóth Ildikó nem érte el, nem fújtak. Hasonló volt a koreográfia a másik oldalon is.


2. PERC: A második UVSE-akciónál is Tóth Ildikónak tették be a mieink, ezúttal sem jött ítélet, jöhetett a Sabadell. Abellan lőtt messziről, Gangl Edina védett. Espar próbált aztán ejteni, de kapufa lett a vége. 
 
3. PERC: Kisteleki Hanna megúszott, de visszaértek a spanyolok, a támadás végén Szücs lőtt mellé. Pareja pattintott a vízre egy labdát, fölészállt, egyelőre érintetlenek a kapuk.
 
4. PERC: Tóth kapta ismét, emberelőnyt harcolt ki, ez már járt, addig rángatták. Végiment a labda, amit ő lőtt el végül, de Laura Ester védeni tudott. Szép magyar védekezés következett ezután, jöhetett előre az UVSE.
 
5. PERC: Megint centerbe tette be a magyar csapat, a spanyolok szerelték Tóth Ildikót. Ugyancsak centerbejátszás történt a másik oldalon, Garcia Godoy harcolt ki előnyt, Csabai ment ki. A fór lejárta pillanatában Domenech Morales szerzett vezetést a Sabadellnek, 0-1.
 
6. PERC: Keszthelyi Rita lőtt messziről, Ester védett. Tóth Ildikó szerzett labdát a spanyolok következő akciója során. Kisteleki Hanna maradt tisztán elöl, de nagy helyzetben a kapusba lőtt. Maradt a mieinknél a labda, Kiss Alexandra pedig átejtette Estert, 1-1.
 
8. PERC: Kuna Szonját állították ki, a spanyol fór végén Forca lőtt Gangl kapujába, 1-2. A negyed utolsó másodperceiben Pareja lőtt kapura, Gangl védett, hogy aztán megszerezze a labdát az UVSE, és véget érjen a negyed. Egygólos spanyol vezetéssel. 
 
2. NEGYED:
 
1. PERC: Az első támadás az UVSE-é volt, de letelt a támadóideje. Csabai kiállítása után Garcia Godoy lőtt gólt, 1-3.
 
3. PERC: Kisteleki próbált ejteni, de kapufa lett a vége. Szücs Gabriellát állították aztán ki, Ortiz használta ki, 1-4. Szerencsére gyorsan sikerült válaszolni, egy remek emberelőnyös figura után Sikter Dia húzta be, 2-4.

4. PERC: Szücsöt megint kiállították, ez nem jó jel, a kapufa mentett. Újabb emberelőnyt kapott a Sabadell, Kiss Alexandra ment ki, Domenech Morales használta ki, 2-5.
 
5. PERC: Keszthelyi Rita! Genee jutott a kiállítás sorsára, Rita gyorsan reagált, 3-5. Spanyol kapufa következett, majd Kisteleki túl hosszú passzt adott Keszthelyinek, nagy lehetőség volt pedig.
 
6. PERC: Túljátszották a spanyolok, szerencsére az ejtés kapufára szállt. Kisteleki tétovázott a másik oldalon, így elhalt az UVSE támadása.
 
8. PERC: Szép magyar labdaszerzés, Kisteleki passza után Csabai lőtt egy lóba után, Ester védeni tudott. Hertzka Orsolya adott messzire egy labdát, 21 másodperccel a nagyszünet előtt időt kért a Sabadell edzője.
 
8. PERC: Belefért még egy lövés a Sabadellnek, mentett a blokk, a labda a centerhez pattant, csavarni próbált, Gangl nagy bravúrral kitolta. Így ért véget a második negyed.
 
3. NEGYED:

1. PERC: Keszthelyi Rita elhozta harmadszor is. És aztán ejtett! De hogy! Közeledik az UVSE, 4-5. Gangl védett a túloldalon.
 
2. PERC: Sikter Dia adta el a labdát, majd jött egy spanyol "mellé". Szücs tette aztán Tóth Ildikónak, jött a kiállítás. Nem sikerült góllal befejezni, pedig kétszer is jöhetett a lövés.
 
3. PERC: Egy szép UVSE-lefordulás után Keszthelyi passzolta középre Szücsnek, aki melléhúzta a labdát, nagy ziccer volt!
 
4. PERC: Ortiz lövését védte Gangl, a magyar támadás végén Kuna Szonja lövését blokkolták. Gangl-védés következett, szerencsére a sokadik, rajta nem múlik a meccs. 
 
5. PERC: Espar lőtt gólt, hosszú idő után találtak be a spanyolok, 4-6.
 
6. PERC: Szücs lőtt kapufát, már a támadás végén, amolyan minden mindegy alapon. Spanyol kapufa után támadhatott szépítésért az UVSE, Kövesdi Vivien szintén a legvégén lőtt, kapufára volt csak elég.
 
7. PERC: A spanyolok is kapkodtak, így rendre megvolt az esély, hogy közelebb kerüljön a magyar csapat. Kuna Szonját taszajtották meg, nem járt érte síp, pontosabban jöhettek a spanyolok. 
 
8. PERC: Kiállítás után időt kért a Sabadell, Csabai Dóra már nem is jöhet vissza. 19 másodperccel a vége előtt Domenech Morales talált be, ez volt a harmadik gólja, 4-7. A negyed végén még egy meg nem adott Tóth-csavargólt tudtunk feljegyezni. Nagy hajrá szükséges.
 
4. NEGYED:
 
1. PERC: Először indíthatták az első támadást a spanyolok. Egy hatalmas Gangl-védéssel indult a negyed, Espar lövését tolta ki. Kiss Alexandra óriási góllal jelentkezett aztán! 5-7.
 
2. PERC: Sajnos, bravúros góllal növelte újra előnyét a Sabadell, Pena három emberrel a nyakán talált be középen, 5-8. 
watch?v=0-rivCP-IR0&feature=youtu.be  
3. PERC: Centerbe játszotta be az UVSE, de eladta a labdát ezzel. A spanyolok is ezzel próbálkoztak (mármint a center megjátszásával), sikerült is nekik, de Gangl kipiszkálta a lövést.
 
4. PERC: Kisteleki Hanna kezében halt el egy magyar akció, majd Gangl védett ismét, fantasztikus teljesítményt nyújt a kapuban. Kisteleki Hanna próbált ejteni, nem jött össze a terv.
 
5. PERC: Bezzeg a másik oldalon, a holland Dagmar Genee lőtt messziről, úgy tűnik, eldől lassan a mérkőzés, 5-9.
 
5. PERC: Az 5. perc végén Szücs Gabriella ejtette át Estert, 6-9. Szép volt.
 
6. PERC: Kuna Szonja kiállítása után Forca lőtt emberelőnyből gólt a jobb szélen, 6-10.
 
7. PERC: Emberelőnybe került az UVSE, Szücs lövése a kapufán csattant. Kapufa volt a válasz a másik oldalon is.
 
8. PERC: Tóth Ildikótól vették el a labdát, majd aztán róla ejtett a kapuba Forca, 6-11. Keszthelyi lőtt még a kapusba a végén, a mérkőzést 11-6-ra nyerte a Sabadell.
 
Rövid összegzés:

Nem sikerült a nagy bravúr a magyar csapatnak a címvédő ellen. A Sabadell könyörtelenül kihasználta az UVSE-Centrál védekezésbeli megingásait. Az első öt spanyol gól emberelőnyből született, miközben a mieink támadásai több esetben is elhaltak, nem jutott lövésig Áts Bertalan csapata, vagy ha a játékosok jó helyzetben lőhettek volna, talán egy kis félsz miatt ezt nem tették meg.

Gangl Edina remek teljesítménye mellett Sudduth-Kiss Alexandra bátor lövései, Keszthelyi Rita és Szücs Gabriella hatalmas akarata emelhető ki leginkább a mieink játékából, nem mintha az akarattal a többiek esetében baj lett volna.

A csapat első komoly mérkőzése volt ez, persze, a vezéregyéniségek közül többen már átélhették, mit jelent az Euroliga négyes döntőjében szerepelni.

A mérkőzés után érthetően csalódottan utaztak haza a lányok, különösen fájó volt, hogy a Sabadellel közösen, egy buszon térhetett szállodájába az UVSE-Centrál. Mély csalódottságra persze nincs ok, a magyar csapat egyrészt még megszerezheti a bronzérmet szombaton a Kirisi ellen, másrészt athéni tapasztalatait felhasználva épülhet, erősödhet tovább.

Eredmény - női Euroliga, elődöntő:

UVSE-Centrál-Sabadell (spanyol) 6-11 (1-2, 2-3, 1-2, 2-4)
Gólszerzők:
Keszthelyi 2, Sudduth-Kiss A. 2, Szücs, Sikter, illetve Morales 3, Forca 3, Ortiz, Espar, Genee, Garcia Godoy, Pena

A szakvezetők véleménye:

Áts Bertalan, az UVSE-Centrál vezetőedzője:

„Elég csalódottak vagyunk, hiszen győzni jöttünk, és ez már nem sikerülhet. Végig a Sabadell irányította a mérkőzést. Volt a harmadik negyed elején egy nagy esély, hogy feljöjjünk 5-5-re, ott Keszthelyi Rita önzetlenül középre adta a labdát, ami aztán nem jutott el a hálóig. A spanyolok az első 5 góljukat emberelőnyből lőtték, ezeket nem tudtuk kivédekezni, miközben a mi helyzeteink, ziccereink kimaradtak. A végjátékban kockáztattunk kicsit, ez nem vezetett eredményre. Holnap újult erővel szeretnénk nekimenni a Kirisinek, mert szeretnénk éremmel hazatérni.
 
Mindenképp kiemelném Keszthelyi Ritát, Kiss Alexandrát, Gangl Edinát, Szücs Gabit, akik átlagon felüli teljesítményt nyújtottak. Nem is volt az a gond, hogy valaki rosszul játszott volna, egyszerűen kimaradtak a helyzetek. Ez minden profi sportolóval előfordul, ezen túl kell lépni szombatra.

Teljesen más vízilabdát játszik a Kirisi, éjjel megnézzük majd a videóanyagainkat, a délelőtti átmozgató tréning után kicsit foglalkozunk velük. Nem sokat, mert nem szabad sokat változtatni a saját játékunkon. Mindent megteszünk.”

Guiu Vidal Ignasi, a Sabadell vezetőedzője:

„Nagyon erős védekezéssel jelentkeztünk. Talán a második negyedben sikerült ellépni, stabilizálni az előnyünket. Nem volt könnyű mérkőzés, az 5 gólos különbség ellenére sem. Az Olympiakosszal szombaton szintén nem lesz egyszerű találkozni, hiszen a két legjobb csapat került a döntőbe. A görögök nagyon erősek, tele kiváló játékosokkal. Majd meglátjuk, mindent megteszünk.”


Szombat délelőtt még visszatekintünk az elődöntőre.
 
Dobos Sándor, Athén
Vízilabda hírek
uvse
uvse-central
áts bertalan
női euroliga
euroliga
Tóth Ildikó
Sabadell