cover image
Egyéb

Sportemberek nagy csatája

2015. április 23. 8:32

„Jó, hogy nyertünk…” – sóhajtott Dabrowski Norbert, az Eger edzője. „Minden játékosomnak megsimogatom a buksiját” – fogalmazott Vad Lajos, a Honvéd mestere. Utózöngék az 5–4-es egri siker után – folytatás szombaton.

„Szia, Pistikém, akkor találkozunk szerdán.”

Dabrowski Norbert, az egriek edzője köszönt el így Gergely Istvántól, a Honvéd szakosztályának első emberétől. Jelzésértékű. No, ezúttal nem a válogatottnál együtt dolgozó szakemberek baráti ölelésre gondolunk, hanem a tévesztésre: a Kőér utcában 5–4-es vendégsikert hozó találkozó után a mindent eldöntő harmadik összecsapást nem szerdán, hanem szombaton rendezik a Bitskey uszodában…

„Tudom én, csak próbáltam őt megtéveszteni…” – igyekezett menteni a menthetőt a szembesítés után a szakvezető, aki aztán komolyra fordítva elismerte: összefolynak a napok Egerben. Éles meccsek egész sora csökkenti az akkumulátorokat, pihenni voltaképpen nincs idő.

„Így van, sikeresen bevittük magunkat ebbe a csapdába, most ennek isszuk meg a levét – fogalmazott a mindig készséges tréner. – Nem gondoltam volna, hogy egy félidőn keresztül ugyanazt fogom majd érezni, mint Reccóban az utolsó negyedben: csak még egy gólt kellene valahogy szereznünk. A fesztültsége előre borítékolható volt, sajnos ezen képtelenek voltunk átlendülni. Ugyanazt éreztem, mint a szezon elején a Szolnokon, amikor a Bajnokok Ligája selejtezőjében döntetlenre végzett az OSC ellen, majd a második partin az életéért játszott, akart, nagyon akart, de görcsös volt. Nálunk ehhez ráadásul hozzájött a fizikai fáradtság, így nem csoda, hogy alaposan megszenvedtünk a jó erőkből álló Honvéd ellen. Lévai Marci remekül védett, egyszóval minden összejött – még jó, hogy nyertünk.”

Nem árulunk el nagy titkot: az utolsó mondatot nagy sóhajtás kísérte, ami kristálytisztán mutatja, nagy kő esett le az egriek szívéről, roppant kiélezett mérkőzést nyertek meg. Másként fogalmazva: egyáltalán nem látszott a medencében, melyik a Bajnokok Ligájában vitézkedő és melyik a jóval kisebb költségvetésű, még bőven tanulócipőben lévő együttes.

„Le a kalappal a Honvéd előtt, nem akármilyen feladat elé állít bennünket. Szombatra a támadójátékunkon mindenképpen javulnunk kell, mert be kell látni, most akadozott a gépezet” – érékelt szintén néhány sóhaj kíséretében Bárány Attila ügyvezető, aki most szokás szerint azon dolgozik munkatársaival, hogy a jövő heti, sorsdöntő Barceloneta elleni BL-meccs előtt már most szombaton sok embert csábítson a meseszép hevesi uszodába.

„Aki ismer, tudja: noha ezen találkozó előtt all-int mondtam, nem feltartott kezekkel megyünk majd Egerbe, avagy jön az all-in 2.0! – fogott rögvest nézőcsalogatásba, avagy utalt a további várható izgalmakra Vad Lajos, a RacioNet-Honvéd edzője. – Nem szokásom azért soha megdicsérni a csapatot, mert hajtott, hiszen ez a kutya kötelessége, ezúttal azonban kivételt teszek: minden játékosomnak megsimogatom a buksiját, mindegyikükről elismeréssel szólhatok. Azok után, hogy az esélytelenek nyugalmával nyertünk Egerben, most újra ilyen magas hőfokú, kiélezett csatára kényszerítettük, ez pedig hatalmas bravúr tőlünk. Hogy csak négy gólt szereztünk? Sajnálom, persze, hogy sajnálom, hiszen a védekezésnek hála végig esélyünk volt a győzelemre, kicsit határozottabb támadójátékkal, több szerencsével fordított eredmény is születhetett volna.”

A lefújást követően az ellenőrnél néhány véleményes ítélet miatt higgadtan reklamáló Gergely István a csapat kapusát, a 71 százalékkal védő Lévai Mártont joggal dicsőítette (Braniszlav Mitrovics 73 százalékát is említsük meg), ám rajta is az érződött leginkább, hogy nagy esélyt szalasztott el az együttes. Még akkor is, ha nem árt hangsúlyozni: a párharc favoritjának az első mérkőzés előtt és után is egyértelműen az Egert lehetett megnevezni. A feszültség dacára a felek a lefújás után barátian búcsúztak egymástól, a kijáratnál például Kiss Gergely ölelte át úgy igazán Szivós Mártont, mintha fél órával ezt megelőzően nem egymást aprították volna a vízben páros kiállítást kiérdemlően.

Hiába, no, igazi sportemberekről van szó.

Arról nem beszélve, hogy a 19 esztendős, a mérkőzésen ítéletet talán csak az „ismeretlensége” miatt nem kapó, szép dolgokat művelő, alaposan megdolgoztatott Kiss Bálint ezt a kérdés tette fel Vad Lajosnak: „Lajos bá’, maradjak ifi edzésen?”

Erre mondják, hogy a jövő biztosított?

– a.z. –
 
Emlékeztető - részletesen itt olvashat a meccsről


Eredmény - E.ON férfibajnokság, rájátszás az elődöntőbe jutásért, 2. mérkőzés
RacioNet-Honvéd-ZF-Eger 4-5 (1-1, 2-4, 0-0, 1-0)

Kőér utca, 500 néző. Vezette: Molnár T., Horváth Cs.
HONVÉD: Lévai - Fazekas, Szőke, Kiss G. 1, Illés, Fülöp 2, Simon A. Csere: Kiss B., Shimizu, Sztojcsics, Takei, Steinmetz B. 1, Simon R. Vezetőedző: Vad Lajos
EGER: Mitrovics - Csucskovics 1, Hosnyánszky, Szivós, Vapenszki 1, Bedő 1, Biros P. Csere: Angyal D., Zalánki, Lőrincz, Csuk, Erdélyi 2. Vezetőedző: Dabrowski Norbert
A két győzelemig tartó párharc állása: 1-1
Következik - 3. mérkőzés, április 25., szombat
ZF-Eger-RacioNet-Honvéd, Eger, 15.30 (tv: Digi Sport2)
Vízilabda hírek
eger
honvéd
dabrowski
bárány
vad