cover image
Egyéb

Hozta a kötelezőt a Szolnok a Spandau ellen

2015. április 18. 16:10

Az utolsó előtti fordulóban német ellenfelével szemben szerezte meg a három pontot a Szolnoki Dózsa-Közgép. Rijekában dől el a csoportelsőség.

Egy kötelező győzelem reményében fogadja a Szolnok a berlinieket a 9. körben. Idegenben simán győzött a Spandau ellen a magyar csapat, de a vezetőedző, Cseh Sándor jelezte, nem abból a mérkőzésből kell kiindulni.

A válogatott játékosok sikerélménnyel a zsebükben tértek vissza a klubhoz, hiszen a magyar válogatott a görögöket, Szerbia az oroszokat verte, mindkét válogatott kvalifikálta magát a bergamói szuperdöntőre.

A Dózsa szeretné megnyerni a B jelű hatost, hiszen az elsőség automatikus elődöntős szereplést ér Barcelonában, a Final Sixben, ott, ahová már kijutott a csapat. A mostani három pont megszerzése mellett az utolsó körben a Rijeka otthonában kell bizonyítani, hogy a hőn áhított cél teljesüljön.

A  B-csoport szombati programja:

Primorje Rijeka (horvát)–Galatasaray (török) 17 óra 15 perc
Szolnoki Dózsa-Közgép–Spandau 04 (német) 18 óra
Jug Dubrovnik (horvát)–Partizan Beograd (szerb) 19 óra

A csoport állása a forduló előtt: 

1. Szolnok 21 pont
2. Primorje Rijeka 18 pont
3. Jug Dubrovnik 16 pont
4. Partizan Beograd 6 pont
5. Spandau 04 6 pont
6. Galatasaray 4 pont

A LEN oldalán élőben követhetők az eredményeket, akik ezt tennék, IDE kattintsanak!

Élő közvetítésünk itt kezdődik:

1. NEGYED:

A találkozó gyászszünettel kezdődött, az 51 éves korában elhunyt korábbi 61-szeres válogatott Ambrus Tamás tiszteletére.

1. PERC: A németek hozták el a labdát az első ráúszásnál, de rögtön Mateo Csuk ellen fújtak egy kontrát. Egy gyors ellenakció volt a válasz, Madaras tette középre Jansik Dávidnak, ő pedig nem hibázott, 1-0!
 
2. PERC: A szolnoki kapuban Nagy Viktor kezdett, ő indíthatta a második szolnoki akciót, miután egy német lövés nagyon fölészállt. Mezei ellen ítéltek aztán kontrát, majd centerben kapta meg Csuk, Nagy nagyot védett. Folytatódott a jó szolnoki védekezés aztán, így jöhetett az újabb magyar támadás, amelynek végén Vámos Márton lőtt szép gólt messziről, 2-0!
 
3. PERC: Nem nagyon tudott tiszta helyzetet kialakítani a Spandau, így Jüngling megint kétségbeesetten lőtte el, kapufa lett a vége. A németek kapuját egyébként nem Baksa László védte, ő nincs itt ezen a mérkőzésen.
 
4. PERC: Az első szolnoki fór során szépen vándorolt a labda kézről kézre, a végén Varga Dénes adta középre Zsivko Gocicsnak, a labda a kapufáról pattant egy német játékos kezébe. Az ellenoldalon Nagy Viktor semlegesítette a centernek adott labdát.
 
5. PERC: Tóth Márton csavart a kapus ölébe, de a játékvezetők szerint előtte szabálytalankodott.
 
6. PERC: Restovics lőtt kapufára, majd Cseh Sándor kért időt. Keményen védekezett az iődkérés után a Spandau, de Madaras passza után Stefan Mitrovics lövése utat nyert a kapuban, 3-0
 
7. PERC: Először került emberelőnybe a német csapat, Madaras ellen ítéltek 5 méterest ennek során, Jüngling értékesítette a büntetőt, 3-1!
 
8. PERC: 26 másodperccel a negyed vége előtt időt kért a Spandau mestere, emberelőnybe kerültek ugyanis. Famera lőtte el, de ez Nagynak nem okozott gondot, így ért véget a negyed.
 
2. NEGYED:
 
1. PERC: Ismét a Spandau vezethette az első akciót, ami nem tartott sokáig. A Szolnok fórba került, de Varga Dániel lövése ezúttal nem sikerült. A másik oldalon Famera kínálta meg Nagy Viktort, bravúrosan ért oda a jobb sarokra.
 
2. PERC: Varga Dániel adta középre Mitrovicsnak, de ő már nem tudta irányítani a labdát. Erik Miers próbálta átejteni Nagy Viktort, de ez hiú ábránd volt. Már a harmadik percben fejezte be emberelőnyös akcióját a Szolnok, Vámos Márton révén góllal, 4-1.
 
3. PERC: Jansik keményen harcolt középen, kiállították, a Spandau kihasználta az előnyt, szépen adták fel a labdát a középen emelkedő Gottfriednek, ő talált be, 4-2.
 
4. PERC: Mitrovics az emberelőny befejezése előtt ejtette ki a kezéből a labdát, kár volt érte, a mínusz egyért jöhetett a Spandau, de Mitrovics javított, lecsapott a labdára. 
 
5. PERC: Tóth Márton harcolt ki 5 méterest, a jogos ítélet után Varga Dénes első gólját szerezte, 5-2. Az 5. perc végén újra emberelőnybe került a Szolnok, az ítélet után időt kért Cseh Sándor. Varga Dénes vízre pattanó lövése után a labda fölészállt.
 
6. PERC: Emberhátrányba került a Szolnok, időt kért a Spandau mestere. A fórt nem sikerült befejezni, mert Markovics ellen ítéltek a játékvezetők. A másik oldalon Vámos lőtt bűdületes kapufát.
 
7. PERC: Gottfried a jobb szélről lepte meg Nagy Viktort, szépített a Spandau, 5-3. Érkezett volna a válasz, de Madaras lövését védte Höhne, majd Varga Dániel lapos próbálkozásánál is így tett.
 
8. PERC: Egy kivédekezett német akció után Mezeinek tette be a labdát a Szolnok, a kiállítást gyönyörűen játszotta meg a magyar csapat: Varga Dániel tolta fel a középen emelkedő Mitrovicsnak, aki behúzta a labdát a kapuba, 6-3. Ezzel ért véget a második negyed.
 
Közben véget ért a csoport másik mérkőzése: Primorje Rijeka-Galatasaray 16-11 (2-2, 6-1, 3-1, 5-7)!
 
3. NEGYED:
 
1. PERC: Ahogyan eddig, ezúttal is a németeké az első akció, Nagy Viktor a helyén volt az első próbálkozásnál. A másodiknál nem, nagyon nagy gólt lőtt Donner, a blokk most hiányzott, 6-4.
 
2. PERC: Jött a válasz, emberelőnyből Mitrovics lőtt szép gólt, ez már a harmadik találata volt a szerb légiósnak, 7-4. Jansik Dávidot állították aztán ki az ellenoldalon, Restovics már akkor talált be a jobb oldalról, amikor kiegészült a Szolnok, 7-5.
 
Fotó: Illyés Csaba

Fotó: Illyés Csaba

3. PERC: Egy időkérés után Madaras Norbert lőtt gólt emberelőnyből, 8-5. Preuss lőtt kapufát a harmadik perc végén.
 
4. PERC: Tóth Márton ellen ítéltek a játékvezetők, de a Spandau elkapkodta akcióját. Madaras félrenézett, majd beejtette Tóthnak a labdát, aki 5 méterest harcolt ki mozgásával. Varga Dénes lőtte be a büntetőt, 9-5. Először vezetett négy góllal a Szolnok.
 
5. PERC: Mateo Csuk azonnal előtte a szabaddobást emberelőnyben, be is akadt a labda, 9-6. Gyors volt tehát a németek válasza, amely után előbb Madaras lőtt kapufát, majd a kijátszott újabb akció végén Tóth lövését védte Höhne.
 
6. PERC: Varga Dániel-Tóth Márton-háló - ez volt a labda útja, de két métert fújtak a játékvezetők. Aztán szép emberelőnyös góllal mégis növelte előnyét a Szolnok, Gocics lőtt messziről a kapuba, 10-6. Előtte Preuss kipontozódott harmadik hibájával.
 
8. PERC: Varga Dénes félcsavarral jelentkezett, és ha nem is számított rá Höhne, azért kivédte. Jansik lövését is kipiszkálta aztán, és a végén Vámosét is, maradt a 10-6.
 
4. NEGYED:
 
1. PERC: És a negyedik ráúszás is a németeké lett. Jüngling befejezte az utolsó másodpercben a támadást, 10-7. Vámos Márton is ellőtte a végén, Höhne fogta. 
 
2. PERC: Markovics lövését tolta fölé Nagy Viktor, maradhatott a németeké a labda. Jüngling lövésénél is közbe kellett avatkoznia. Vámos szerzett labdát végül.
 
3. PERC: Emberelőnybe került a Szolnok, Mezei munkája révén, Varga Dániel azonban mellélőtte a fórt. 
 
4. PERC: Vámos lövését ismét Höhne védte, ő tartja a különbséget a két csapat között, remekül véd. Mitrovics lövése sem sikerült, közelíthetett a berlini csapat. Jüngling teljesen egyedül maradt, de Nagy védeni tudott.
 
5. PERC: Emberelőnybe került a Spandau, időt kért a németek edzője, hiszen két gólra jöhettek fel. Restovics lövését kitolta Nagy Viktor, majd aztán óriási bravúrt hajtott végre Csuk csavarja után. Famera próbálkozása már gyenge volt.
 
6. PERC: Nem tudta befejezni a Szolnok az akcióját, pontosabban a támadás legvégén Varga Dániel még betette Tóthnak, de ő már nem tudta irányítani a húzást.

7. PERC: Nagyszerű gól, végre! Varga Dénes adta középre Mitrovicsnak, aki megállt szinte a levegőben, és úgy lőtt a kapuba nagy erővel, 11-7.
 
8. PERC: 41 másodperccel a vége előtt időt kért Cseh Sándor. Tóthnak adta be Mitrovics, nem ítéltek, jöhetett még a Spandau. Jüngling ellőtte. VÉGE.
 
Rövid összegzés:

A várakozásoknak megfelelően három ponttal gazdagodott a Szolnok a Spandau ellen. Kiválóan indult a mérkőzés, hiszen Jansik Dávid és Vámos Márton lövésével 2-0-ra ment el a Szolnok, majd a második negyed második percében már 4-1 volt az állás a magyar csapat javára. Később aztán fáradni kezdett a Szolnok, a Spandau pedig próbálta lassítani a játékot, támadásait igyekezett kijátszani és csak a végén befejezni.

Annak ellenére, hogy Nagy Viktor jól védett a meccsen, azért olykor be-beakadt egy-egy lövés, így pedig három-négy gólnál többel nem tudott elhúzni a Szolnok. A másik oka ennek az, hogy a Berlin kapusa, Tim Höhne nagyszerűen helyettesítette Baksa Lászlót, ő adta meg a Spandau tartását. Veszélyben ezzel együtt nem forgott a Szolnok győzelme.

Mivel a Rijeka is nyert, maradt a három pont előny ellenük, de az utolsó fordulóban legalább egy pontra lesz szüksége Cseh Sándor csapatának Horvátországban ahhoz, hogy az első helyet megtartsa. Vereség esetén ugyanis a gólarány a Primorjének kedvezne.
 
Cseh Sándor a mérkőzés után így értékelt a Sport TV-nek:

"Bíztam benne, hogy nem lesznek fáradtak a játékosok, de azok voltak. Lassúak voltunk, nem voltak frissek a játékosok, viszont fegyelmezetten játszottak. Most az volt jellemző, ami eddig nem, görcsösen akartak a fiúk, ennél ma több nem volt bennünk. Nem negatívumként könyvelem el, hogy most ez így sikerült, hiszen látszott mindenkin, hogy akart, küzdött, egyszerűen nem voltunk frissek. Úgy mentünk bele a mérkőzésbe, hogy abban az esetben, ha ez lehetséges, nyerjünk minél nagyobb különbséggel. Amikor látszott, hogy ez nem fog összejönni, akkor kicsit tudat alatt is beletörődtek ebbe a játékosok, és utána már csak az volt a lényeg, hogy nyerjünk. Hozzá kell tenni, hogy két meghatározó játékosunk, Milan Alekszics és Kis Gábor nem játszott, és hát voltak olyan játékosok a csapatban ma, akik nem találták el a kaput. Ez most egy csapatgyőzelem volt, a csapat megküzdött azért, hogy négy góllal nyerjünk. Most szokatlanul nagy szünet kezdődik, hiszen másfél hét múlva kezdődik a rájátszás, Rijekában pedig két hét múlva játszunk.

Tóth Márton a meccs után:

"Kemény volt a küzdelem, de centerként ez mindig így van. Örülök, hogy nyertünk, örülök, hogy versenyben maradtunk a csoportelsőségért. Rijekában keményebb feladatunk lesz, de több időnk lesz felkészülni rá, minden rendben lesz. A Spandau elleni idegenbeli nagy arányú siker alkalmával még a sorozat elején jártunk, azóta rengeteg meccs van bennünk, ez meg is látszott. Ma kicsit haloványabb volt a koncentráció, ez eredményezte a pontatlan lövéseket, a blokkok hiányát, a taktikai feladatok be nem tartását. Most van másfél hetünk meccs nélkül, erre még idén nem volt példa. Ki fogjuk használni."
 
Eredmények - Bajnokok Ligája, B csoport, 9. forduló:

Szolnoki Dózsa-Közgép-Spandau 04 11-7 (3-1, 3-2, 4-3, 1-1)
GÓlszerzők:
Mitrovics 4, Vámos 2, Varga Dénes 2, Jansik, Madaras, Gocics, illetve Gottfried 2, Jüngling 2, Donner, Restovics, Csuk

Primorje Rijeka-Galatasaray 16-11 (2-2, 6-1, 3-1, 5-7)
Gólszerzők:
Buric 4, Radu 3, Muslim 2, Elez 2, Sezka 2, Krapic, Buljubasic, Garcia, illetve Paskovic 4, Janovic 2, Simsek, Kljajevic, Nikics, Marko Korolija, Aksentijevics

Jug Dubrovnik-Partizan 13-6 (2-1, 4-1, 2-3, 5-1)
Gólszerzők:
Boskovic 3, Macan 2, Janovic 2, Younger 2, Fatovic, Viskovic, Constantin-Bicari, Obradovics, illetve Subotics 3, Jankovics, Vico, Radonjics

A csoport állása:

1. Szolnoki Dózsa-Közgép 24 pont
2. Primorje Rijeka 21 pont
3. Jug Dubrovnik 19 pont
4. Partizan 6 pont
5. Spandau 6 pont
6. Galatasaray 4 pont
 
ds
Vízilabda hírek
szolnok
Bajnokok Ligája
spandau
cseh sándor