cover image
Egyéb

Eger, Szolnok: fontos lenne a győzelem

2015. március 24. 21:51

Mindkét magyar együttes számára sorsdöntő Bajnokok Ligája-találkozó következik szerdán, persze, az Egernek azért nagyobb a tét, az A csoport ugyanis nagyon kiegyensúlyozott.

Azt a sorozat nyitányán tudtuk, hogy az A csoport, az Egeré jóval erősebb, mint a B jelű hatos, és ha most, hat forduló után rátekintünk a tabellára, visszatükröződik a csoport kiegyensúlyozottsága. Mivel a Barceloneta alanyi jogon résztvevője a barcelonai, május 28. és 30. közötti Final Sixnek, a Pro Recco pedig kiemelkedik a mezőnyből, a maradék egy helyért folyik a versengés.

Az olaszok veretlenül elsők, és dominanciájukat épp a Barceloneta szerdai legyőzésével még inkább nyomatékosíthatják. Azaz a két leendő továbbjutó egymással lesz elfoglalva. De mi a helyzet a többiekkel? Nos, a 4 pontos Olympiakosznak és az 5 pontos Bresciának is van még esélye a továbblépésre, csekély persze, így számukra ez, a 7. kör lesz sorsdöntő. Bármelyikük veszít, kiesik a versengésből.

Az olaszok reményeit a Radnicski Kragujevác, a görögök reményeit pedig a ZF-Eger oszlathatja el. Idehaza sikerült őket legyűrni egy nagyon kiélezett, melós mérkőzésen, most azt a teljesítményt kellene megismételni. Ez nem lesz egyszerű, hiszen a Pireusz már bizonyította szívósságát, a Brescia otthonában döntetlent ért el, megverte a Radnicskit odahaza és a Barceloneta ellen sem vallott szégyent. Az Eger elég rossz főpróbát tartott, hiszen a hétvégén meglepetésre 12-10-re kikapott Szegeden, de ez semmit sem jelent, ettől még lehet, hogy Görögországban a másik arcát mutatja.

„Mivel az Olympiakosz nem szerzett pontot az elmúlt két BL-mérkőzésén, számukra ez lesz az utolsó esély, ha tovább akarnak jutni a csoportból. Nagyon motivált ellenfélre számítok tehát, ráadásul bármelyik görög csapat ellen nehéz játszani. Szoros, kiélezett meccsre számítok” – idézi a LEN Dabrowski Norbertet, az Eger vezetőedzőjét.

„A görög csapat nagyjából a görög válogatottnak felel meg, hatalmas meccsre számítok. Ha győzünk és minden a terv szerint alakul, a Final Sixbe kerülés küszöbére juthatunk szerdán” – ezt már Biros Péter mondta a szerdai összecsapás apropóján.

Theodoros Vlachos, a Pireusz vezetőedzője így várja a találkozót: „Ez a meccs az utolsó esélyünk, ha oda akarunk érni a hatos döntőre. Megpróbáljuk megnehezíteni az Eger dolgát, nekik kell mennünk, mert a három pont most nekünk valóban nagyon fontos.”

Ioannis Fountoulis, a görögök egyik legjobbja: „Ez egy nagyon fontos meccs lesz számunkra. A legjobbunkat kell nyújtani, ha nyerni akarunk, amivel megőriznénk a továbbjutási esélyeinket. Szerintem jól felkészültünk, és megnyerhetjük a meccset.”

Az egriek meccsét a Digi Sport 1 élőben közvetíti 17 óra 55 perctől. A csoportban egyébként a Radnicski-Brescia találkozó is rangadó lesz, nem bánnánk, ha békés döntetlenre végződne. Az egrieknek egyébként még két hazai meccse van hátra a Brescia és a Barceloneta ellen, a Reccóhoz majd utazik.

Ami a B csoportot illeti: szinte kizárt, hogy a Jug-Szolnok-Rijeka hármast befogja bárki is, gyakorlatilag kialakult a továbbjutó hármas mezőnye. Ettől persze még van tétje a további fordulóknak, tekintve hogy a csoportelső automatikusan az elődöntőbe kerül a Final Sixben.

Cseh Sándor, a szolnokiak vezetőedzője a BVSC legyőzése után azt mondta, a játéka rendben van már a csapatnak, a Jug Dubrovnik elleni mérkőzésre igazából csak fel kell szívnia magát. „Csak” – milyen könnyű ezt kimondani.

Persze, sportemberekről van szó, már az elég lehet ehhez a bizonyos „felszíváshoz”, hogy a Szolnok kikapott az „odavágón” Dubrovnikban, ráadásul a meccs nagy részén hátrányban játszva (9-11 lett a vége). Itt az idő a visszavágásra.

Ha sikerülne a győzelem, a csapat átvenné a vezetést, még akkor is, ha a Primorje megveri a Partizant. A rijekaiak ugyanis korábban alulmaradtak Szolnokon és a Dubrovnik ellen is, így 3 pont hátrányban vannak a kettős mögött.

A hírek szerint a Jug nélkülözni kényszerül két meghatározó játékosát, Andro Busljét és Paolo Obradovicot, a Szolnoknál Kis Gábor hiányzik még mindig, ujjsérülése nyomán. A dubrovnikiak egyébként nemrég edzőt váltottak, Vjeko Kobescak ráadásul rögvest meglepetéssel nyitott, hiszen a Jug a Rijekát verte, ez két év szünet után sikerült nekik.

A horvátok vezetőedzője így nyilatkozott a meccsről: „Hiányzik két beteg játékosunk, Buslje és Obradovic, de nem baj, mi nélkülük is a legjobb játékra törekszünk. A legfontosabb, hogy frissek legyünk, és ne hagyjuk azt, hogy a Szolnok a saját ritmusában játsszon. Csoportelsők akarunk lenni, de legyünk őszinték, nem ez a szolnoki találkozó a legfontosabb a BL-ben. Ha vesztünk, ugyanúgy megmarad az esélyünk. A magyarok ellen mindig öröm játszani, mert ők mindig a vízilabda legszebb játékát mutatják, amit nagyon jó látni. Erős védekezéssel szeretnénk jelentkezni, és türelmes, koncentrált támadójátékkal.”

„Kikaptunk Dubrovnikban, nagyon fájdalmas volt az a vereség. Most vissza akarunk vágni, nagyon keményen készülünk” – fogalmazott Mezei Tamás, a szolnokiak centere.

A Sport 2 adja majd a szolnokiak találkozóját. A csoportban egyébként a Spandau a Galatasarayt fogadja egy várhatóan nagyon izgalmas meccsen. A németek sajátos formáját választották a meccs népszerűsítésének: pólós felszerelésben, azaz gatyában és sapkában szálltak fel a berlini tömegközlekedési eszközökre - erről itt lehet videós összeállítást nézni.

Alább a program, amely után kicsit okosabbak leszünk a Final Six-remények tekintetében.

A Bajnokok Ligája szerdai programja:

A csoport:

Radnicski Kragujevác-Brescia – 18 óra
Olympiakosz-ZF-Eger – 18 óra (Digi Sport 1, 17 óra 55 perctől)
Pro Recco-Barceloneta – 20 óra 30 perc

A csoport állása:

1. Pro Recco 18 pont
2. ZF-Eger 10 pont
3. Barceloneta 8 pont
4. Radnicski 6 pont
5. Brescia 5 pont
6. Olympiakosz 4 pont

B csoport:

Primorje Rijeka-Partizan Belgrád – 18 óra 50 perc
Spandau-Galatasaray – 19 óra
Szolnoki Dózsa-Közgép-Jug Dubrovnik – 19 óra (Sport 2, 18 óra 45 perctől)

A csoport állása:

1. Jug Dubrovnik 15 pont
2. Szolnoki Dózsa-Közgép 15 pont
3. Primorje Rijeka 12 pont
4. Partizan Belgrád 6 pont
5. Galatasaray 3 pont
6. Spandau 3 pont

További játéknapok:

Április 8.:
Eger-Brescia
Partizan-Szolnok

Április 18.:
Pro Recco-Eger
Szolnok-Spandau

Május 2.:
Eger-Barceloneta
Primorje-Szolnok
Vízilabda hírek
Bajnokok Ligája
eger
szolnok