cover image
Egyéb

Az UVSE-Centrál ott van az Euroliga négyes döntőjében

2015. március 11. 19:54

A magyar csapat simán továbbment az olasz Padova ellen a negyeddöntőben, így a Final Fourba jutott. Meg is rendezné azt.

Kellemes helyzetből várhatta a magyar csapat a szerdai visszavágót, tekintve, hogy az első mérkőzésen 13-7-es sikert aratott Olaszországban. Ez vízilabdában nem kevés. Az önbizalmat növelhette a mieink oldalán, hogy a bajnokságban is menetel a csapat, megnyerte a középszakaszt, két fordulóval a szakasz vége előtt.

A meccset felvezető cikkünkben ugyanakkor minden főszereplő óva intett az elbizakodástól, higgadtságot vártak maguktól a lányok. Megnézte a mérkőzést Merész András szövetségi kapitány, Takács Orsolya, a válogatott csapatkapitánya, de itt volt például Kisteleki Dóra is, a lelátóra pedig még egy Csíkszereda feliratú magyar zászlót is kifüggesztettek, amellett, hogy meg is telt a főlelátó a Hajós-uszodában. (Volt persze családias hangulata is a meccsnek, hiszen Kovács Róbert és Dávid Zoltán személyében UVSE-s „time out” játékvezetőként működtek közre ezen az estén.)

kovdav.JPGElhangzott a két himnusz is, kupameccshez képest némileg meglepő módon, de hat perccel 7 után már nem volt mese: elkezdődött a mérkőzés. Keszthelyi Rita góljával, ha azt vesszük, az első sikertelen hazai akció után visszaszerezte az UVSE a labdát, és Keszthelyi nem is hibázott (1-0).

Millo és Dario dörgő kapufával válaszolt, majd Tóth Ildikó harcolt szépen, de eredménytelenül. Az 5. percben növelte előnyét az UVSE, Kisteleki Hanna lőtt némileg váratlanul (2-0). Jól működött az UVSE védekezése a meccs elején, ezt tartotta fontosnak Áts Bertalan. Merész András odasúgta félig viccesen a sorok írójának: „sima lesz”, ezt támasztotta alá, vagy inkább erősítette Gangl Edina remek védése (Sara Dario próbálkozott). Időt kért Stefano Postervio a 6. percben egy emberelőnyös helyzet előtt, Alessia Millo lövése is elakadt viszont Gangl Edinában. Aztán Kövesdi Vivien egy blokkal segített, kár, hogy 33 másodperccel a vége előtt Federica Rocco egy pattintott lövéssel szépített (2-1).

watch?v=D1kwRavUXfI&feature=youtu.beKeszthelyi Rita viszont kiharcolt még egy emberelőnyt, amit Szücs Gabriella szépen be is fejezett (3-1), ezzel zárult az első negyed.

Emberelőnyös szituációval kezdődött a második negyed, Tóth Ildikó kapott „rendesen”, de a fór kimaradt. A túloldalon Gangl volt a helyén, majd Sikter Dia blokkolt, hogy aztán Kisteleki Hanna ejtsen a kapufára. A negyedik percben jött Keszthelyi Rita bombagólja, 4-1-re ment az UVSE, azaz biztosan haladt a Final Four felé.

A magyar csapat hatosa a következő akciónál is jelezte, elnyűhetetlen, hiába nyaggatta Millo, ellőtte mellette, a labda ki is kötött a kapuban, 5-1. Tóth Ildikóra kontrát fújtak, miután eljátszotta a nagyhalált az olasz játékos (sőt, előtte egy hangos nemtetszés is elhangzott olasz részről egy másik párharcban) majd a jobb szélen Queirolo lőtt pontosan, 5-2. A 6. percben időt kért Áts Bertalan, az olaszok edzője volt hangos ebben a pauzában, alaposan leteremtette övéit.

Fotó: Madar Balázs

Fotó: Madar Balázs

Csabai Dóra használta ki a fórt (6-2), majd a 7. percben Kuna Szonját állították ki (miután Keszthelyi gyötörték szabálytalanul), Gangl az olasz akció végén hatástalanított. 6-2 volt a félidei állás.

Kicsit pontatlanabbul folytatta a harmadik negyed elején az UVSE, ennek olasz szépítés lett az eredménye a 3. perc elején, emberelőnyből Dario talált be (6-3). „Mákos”, megpattanó lövéssel növelte előnyét a magyar csapat a 4. percben, Kövesdi Vivien lőtt a kapuba (7-3), aztán jött az 5. olasz kapufa, a jó nevű Letizia Lascialanda révén. A negyed végéhez érve – egy időkérés miatt is – rendbe szedte magát a magyar együttes, Sikter szépen szerzett labdát, majd fórt harcolt ki, azt mondjuk Csabai Dóra a kapusba lőtte, de maradt a mieinknél a labda, Kövesdi pedig behúzta közelről (8-3).
Fotó: Madar Balázs

Fotó: Madar Balázs

 
A negyedik negyedre bejött Kiss Alexandra az UVSE kapuját őrizni, és gyorsan kapott is két gólt, nem feltétlenül saját hibájából, 8-5 volt az állás hat és fél perccel a vége előtt. Sikter Diána gondoskodott arról, hogy nagy baj ne legyen, és akkor persze a "nagy baj"-t nagy idézőjelbe tesszük inkább (9-5). Habár eldőlt a párharc a meccs ezen szakaszáig, nem volt unalmas az utolsó negyed sem. Belefért a többi közt egy szép Kiss-védés, egy remek Tóth-blokk, egy Kiss-Sudduth-kapufa, egy Savioli-gól, egy Millo-gól.
 
A lényeg: Európa legjobb négy csapata között az UVSE-Centrál.

Fotó: Dobos Sándor

Fotó: Dobos Sándor

Áts Bertalan, az UVSE-Centrál vezetőedzője: "A továbbjutásunk az első mérkőzésen bemutatott játékunknak és taktikánknak köszönhető elsősorban. A lányok ma is fantasztikusan játszottak, Gangl Edina parádézott a kapuban, a védekezés hihetetlen jó volt. Kiemleném Szücs Gabriellát, Csabai Dórit, Keszthelyi Ritát és Kisteleki Hannát, de a támadójátékunkról is csak jót mondhatok. Nagyon jó idényben vagyunk, bízom abban, hogy ez a stabilitás kitart, de ehhez még sokat kell dolgoznunk. Bő egy hónapunk van felkészülni a négyes döntőre. Mindegyik résztvevő nagyon erős, mondhatom, hogy Európa legjobbjai, így hatalmas büszkeséggel tölt el, hogy az UVSE ott van ebben a négyesben, és hogy ezt a csapatot vezethetem."
 
Kisteleki Hanna a mérkőzés után: "Ahogyan a meccs előtt beszéltük, 0-0-ról indult a meccs, és nagyon jó védekezéssel kezdtünk. Ebből indítottuk a támadásainkat, amiket már nem tudtak levédekezni az olaszok. Nagyon verekedtek, folyamatosan, érezhető volt, de hála Istennek, mindenki higgadt maradt. Nem mondanám, hogy van legerősebb ellenfél a négy között, az adott napi forma dönt majd. Szuper lenne ilyen közönség előtt játszani."


Eredmény – Euroliga, negyeddöntő, visszavágó:

UVSE-Centrál-Plebiscito Padova 9-7 (3-1, 3-1, 2-1, 1-4)
Gólszerzők:
Keszthelyi 3, Kövesdi 2, Szücs, Kisteleki H., Csabai, Sikter, illetve Queirolo 2, Dario 2, Rocco, Millo, Savioli
 
Összesítésben 22-14-gyel továbblépett az UVSE-Centrál.

A másik magyar érdekeltségű mérkőzésen:

Hungerit-Szentesi VK–Olympiakosz (görög) 10–15 (5–4, 2–3, 2–3, 1–5) - erről a meccsről itt lehet részletesen olvasni.

Továbbjutott: az Olympiakosz kettős győzelemmel, 25–16-os gólkülönbséggel.
 
További mérkőzések:
 
Kirisi (orosz)-Vouliagmeni (görög) 8-6 (1-2, 3-1, 3-2, 1-1)

Továbbjutott a Kirisi, 18-15-ös összesítéssel.

Sabadell (spanyol)-Imperia (olasz) 13-5 (3-2, 3-0, 4-1, 3-2) - Stieber Mercédesz 1 gólt szerzett az Imperiában.

Továbbjutott a Sabadell, 21-13-as összesítéssel.

Az Euroliga négyes döntőjébe jutott: UVSE-Centrál, Olympiakosz, Sabadell, Kirisi

A LEN Kupa négyes döntőjében folytatja: Hungerit-Szentes, Vouliagmeni, Imperia, Padova
 
-ds-
Vízilabda hírek
uvse
uvse-central
áts bertalan
női euroliga
euroliga
Tóth Ildikó
kisteleki hanna