cover image
Egyéb

Vízilabdázók a legértékesebb sportolók között

2015. március 6. 16:01

A Forbes magazin magyar kiadása összeállította a 25 legértékesebb magyar sportoló listáját. Varga Dánielt a hatodik helyre tették.

Sajátos lista lett ebből, nem tisztünk minősíteni sem, csak a tényekre szorítkozunk, amikor közöljük azt, mit is írtak a vízilabdázókról. A legértékesebb magyar sportoló toronymagasan Hosszú Katinka lett, róla hosszabb portrét is olvashatunk a gazdasági magazin friss márciusi számában. Csakugyan bőven írnak a második Gyurta Dánielről és a harmadik Görbicz Anitáról is.

Ami a mutató módszertanát illeti. A szerkesztők különböző szempontok alapján pontozták a magyar élsportolókat. Ahogyan írják, a listán szereplő sportolók helyezését 60 százalékban a sporteredményük határozta meg. (Megjegyezzük, ahogyan Zsiborás Gergő újságíró fogalmazott például a Digi Sportnak adott interjújában, a lista a 2014-es eredményeket vette szemügyre, azaz jövőre is szeretnék elkészíteni az akkor aktuális listát - emellett a korábbi világversenyeken elért eredmények is számítottak) A maradék 40 százalék arról szólt, a sportolók ki tudják-e használni a bennük rejlő üzleti lehetőségeket.

Mennyire tudatosan építik márkájukat, milyen szponzorokkal dolgoznak, mennyit és hol szerepelnek a médiában, hogyan kezelik a nyilvánosságot. Az üzleti potenciált két érték mérte: a sportoló üzleti szemlélete és az, mekkora a marketingértéke az adott személynek a szponzorok szemében. Szakértőket kértek fel utóbbi meghatározására és megnézték azt is a szerkesztők, ki hogyan jelenik meg a különböző médiafelületeken.

watch?v=DLtKUI5aDBkVizsgálták azt is, a 18 és 49 éves korosztályban mennyire ismertek a felsoroltak (emellett az első 5 helyezettnél azt is megnézték, a sportoló mennyire van pozitív hatással egy adott termék eladására).

Nos, a 25-ös listán hat vízilabdázó kapott helyet, a legjobb pozícióban Varga Dániel végzett. Ott van még a Forbes összeállításában Madaras Norbert, Varga Dénes, Szivós Márton, Nagy Viktor és Hosnyánszky Norbert.

A listán mindegyik sportolót 2-3 rövid mondattal jellemezték, ezeket is közöljük. Egy valamire azért jobban felkaptuk a fejünket. Ez pedig az ismertség mutatója, meglepő és elgondolkodtató adatsor (apró kételyek is felmerültek bennünk). A felmérés szerint a 18 és 49 éves korosztály csupán 48 százaléka ismeri Varga Dánielt, 43 százalék Madaras Norbertet, 52 százalék Varga Dénest, 56 százalék Szivós Mártont, 27 százalék Nagy Viktort, 28 százalék pedig Hosnyánszky Norbertet.

A rövid leírások:

Varga Dániel (6.):
Egy főműsoridőben sugárzott reklámszpotban is szerepelt, amiből kiderült, hogy hobbija a festészet.

Madaras Norbert (10.): Tíz évet játszott Olaszországban. Kétszeres olimpiai bajnok, állampolgárságot is kapott.

Varga Dénes (11.): A 2013-as barcelonai vébé legértékesebb játékosának választották, ebben az évben a világ legjobbjának is megválasztották. Testvérével együtt tavaly Szolnokra igazolt.

Szivós Márton (16.):
A neve szinte márka a magyar vízilabdában: nagyapja és apja is olimpiai bajnok, Szivósnak csak ez a cím hiányzik. Profi honlapja van, követhetjük, hol lesz meccse, és sajtómegjelenéseit is gyűjti.

Nagy Viktor (17.): A kapusok minden sportágban könnyen kitűnnek, általában különcök. Nagy Viktor megbabonázza ellenfeleit, a lélektani hadviselés is a repertoárjában van. A világbajnoki cím után a Vodafone az egyik kampányához is leigazolta.

Hosnyánszky Norbert (22.):
Nagy vándormadár, ami a klubokat illeti. Az olimpiai és világbajnok pólós párja Dammak Jázmin egykori szépségkirálynő, így előkapja őket néha a bulvársajtó, de magánéletüket nem a nyilvánosság előtt élik.

A lista élcsoportja:

1. Hosszú Katinka
2. Gyurta Dániel
3. Görbicz Anita
4. Berki Krisztián
5. Kozák Danuta
6. Varga Dániel
7. Cseh László
8. Szilágyi Áron
9. Nagy László
10. Madaras Norbert
11. Varga Dénes
16. Szivós Márton
17. Nagy Viktor
22. Hosnyánszky Norbert

A további részleteket meg lehet találni - ajánljuk mi is! - a Forbes Magazin márciusi számában!
 
-ds-
Vízilabda hírek
forbes
forbes magazin
varga dániel