cover image
Egyéb

„Olimpiai bajnok szeretnék lenni!”

2015. március 3. 13:53

Csabai Dóra, az UVSE-Centrál válogatott játékosa igazán harcos típus, miközben játékát a látványos megoldások is jellemzik, avagy mindent egybevetve szép lassan a mezőny egyik legjobbjává nőtte ki magát. Persze, hátradőlésről szó sem lehet, sőt!

Tekintettel arra, hogy a holnapi UVSE-Centrál–Hungerit-Szentes rangadón hazai győzelem esetén voltaképpen a középszakasz első helye is eldőlhet, parázs csatára van kilátás. Még inkább erősíti ezt a tényt, hogy Áts Bertalan csapata idénybeli egyetlen bajnoki vereségét mostani riválisa ellen szenvedte el, avagy minden bizonnyal alaposan ki vannak hegyezve az újpestiek a bajnokcsapatra.

„Kétségtelen, nagyon várom, nagyon várjuk a Szentes elleni mérkőzést, hiszen az ilyen meccsek miatt edzünk nap, mint nap – erősítette meg mindezt az UVSE válogatott pólósa, Csabai Dóra.Túl nagy feneket azonban nem kerítünk a mostani összecsapásnak, hiszen még rengeget feladat vár ránk, így például a jövő heti Padova elleni Euroliga-visszavágó. Természetesen arra törekszünk, hogy mindegyik találkozón a legjobbunkat nyújtsuk, akkor talán nem érhet nagy baj bennünket.”

A középszakasz szentesi partiján idegenben 12–8-ra győztek a fővárosiak – ezúttal azonban Tóth László csatába küldheti a sérüléséből felépülő Bujka Barbarát is (vele tegnap készítettünk anyagot). Vajon ez mennyiben befolyásolja az esélyeket?

„Barbi kiváló játékos, nyilvánvalóan figyelnünk kell rá, ám igazán magunkkal foglalkozunk, ugyanúgy készülünk, mint korábban. Akkor is száz százalékosan oda kellett tenni magunkat, most is, akkor sem könnyelműsködtünk, most sem tesszük. Ez jellemzi ezt a csapatot” – fogalmazott a BVSC 25 esztendős növendéke, aki egy év dunaújvárosi szezon után a nyáron igazolt az UVSE-be.

Döntésének helyességét alátámasztják a statisztikák: a mindenben kimagasló Keszthelyi Rita mögött csapata második legjobbja, 44.8-as teljesítményindexe a teljes mezőny hetedik legjobb mutatója. Nyugodtan állíthatjuk, felfelé ível a pályafutása.

Rita a világ egyik legjobb játékosa, jó mellett játszani – tette hozzá. – Próbálom mindig a maximumot nyújtani, hol sikerül, hol nem. Jól érzem magam a csapatban, kifogástalan körülményeket biztosítanak a vezetők, minden adott a jó eredmények eléréshez, nagyon örülök, hogy itt lehetek. Az edzők személye, Áts Bertalan és Benczur Márton sokat nyomott a latba, hogy ide igazoltam, és nem is kellett csalódnom, hiszen nagyok sokat tanulok tőlük. Persze hozzá kell gyorsan tennem, hogy Dunaújvárosban Mihók Attilának is rengeteget köszönhettem.”

Arra a kérdésre, hogy vízilabda karrierje vajon éppen holt tart, nehezen tudott válaszolni, ami persze nem csoda, hiszen afféle ars poeticaként a folyamatos tanulás lebeg a szeme előtt. „Mindig van hova fejlődni, ezért is örülök, hogy az UVSE-ben egyéni képzéseken is részt vehetek. Talán kijelenthetem, többet tudok, mint tavaly ilyenkor, de mint hangsúlyoztam, egyetlen percre sem dőlhetek hátra.”

csabai.jpgElszántsága a medencében szembetűnő, igazán harcias fajta (a kanadaiak elleni edzőmeccs következményeként sokáig a szeme alatt díszelgő monokli akár védjegyként is szolgálhatott rajta, mint mindig, ment előre, szakadatlanul végezte a dolgát) – mindez ráadásul látványos megoldásokkal párosul, mert mint bevallotta: „Szeretek improvizatív lenni, szeretem a fifikás játékot.”

A kettő ötvözetéből mára egy jó, hasznos, eredményes játékos fejlődött ki, olyan, akire a jelek szerint már-már standard játékosként számítanak a válogatottnál is. Merész András szövetségi kapitány például Kisteleki Dóra kiesése után a pihenőt kapó UVSE-sek közül őt riasztotta a franciák elleni Világliga-találkozóra, vele pótolta egyik legjobbját, ami bizonyítja szerepének fontosságát.

„Boldog voltam, hogy a pihenés helyett akkor is szerepet kaptam a válogatottban, hiszem mindig jó érzés a legjobbak között játszani. A helyemet nem érzem biztosnak, mindig bizonyítani kell az edzőimnek, a kapitánynak, csak így érhetem el a célom – mondta Dóra, aki nem titkolta, pontosan mire is gondolt: „Olimpiai bajnok szeretnék lenni! Nincsenek ennek látványos külsőségei, szimplán belülről fakad. Pontosan tudom, a részcélokat kell ehhez teljesíteni, ezek lebegnek a szemem előtt, hogy aztán Rióban harcba indulhassak a többiekkel a fő célért.”

Tényleg az a harcos fajta.

Csoda, hogy szépen halad előre?

– a.z. –

Női ob I, középszakasz, 7. forduló – a program
Március 4., szerda


UVSE-Centrál–Hungerit-Szentes, Hajós uszoda 18.30
Dunaújvárosi Főiskola– Szegedi Vízmű Taylor&Nash Szegedi Egyetem, Dunaújváros 19.00
BVSC-Wáberer Hungária-Zugló–ZF-Eger-EKF, Laky uszoda 20.15




Vízilabda hírek
Csabai Dóra
uvse-central
áts bertalan