cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

Nagy meccsen nagy siker az oroszok ellen!

2015. február 24. 20:33

Merész András válogatottja 13–12-re legyőzte Oroszországot a Világliga selejtezőjében, így életben tartotta továbbjutási esélyeit. A meccs hőse az öt gólig jutó Keszthelyi Rita volt.

Jól indult. A 150. válogatottságát ünneplő Keszthelyi Rita hozta el a labdát. Az első gól is a miénk volt: Gurisatti Gréta kiharcolta, Kisteleki Hanna belőtte az emberelőnyt. Lehetett volna 2–0 is, ám Tóth Ildikó ügyesen kiharcolt helyzete után a fára lőtte a labdát. Ivanova akciógóllal egyenlített, majd Takács Orsolya percei következtek: a csapatkapitány kibrusztolt egy kiállítást, majd a gyorsan visszakapott labdát a kapuba helyezte.

Átellenben Borisova lőtt be egy fórt, avagy az oroszok tapadtak a mienkre. Amíg tudtak! Takács ezúttal ötméterest szerzett a csapatnak, amelyet Keszthelyi vágott be kíméletlenül, majd ugyanő remekül fejezett be egy kontrát, midőn a Miskolczi Kittitől precízen megkapott labdát lőtte emberrel a nyakán Karnaukh kapujába. A megnyugtatóbb 4–2 helyett aztán 4–3-mal mentek a mieink kis szusszanásra – mi tagadás, kár volt Ivanovát egyedül hagyni, mert láthattuk korábban is, nem rossz a „lövőkéje”…

A második negyedben aztán hamar visszaállt a kétgólos vezetés, hála Czigány Dórának, aki nem sokat vacakolt, ha már ott állt négy méteren a kapuval szemben egyedül, bátran és pontosan lőtt.

Aztán jött a feketeleves.

watch?v=-pYp6cL-ymIJekatyerina Prokofjevának hívták…

A rivális legjobbja lőtt zsinórban három gól, képtelenek voltak a mieink feltartóztatni. A harmadik után (amelyet a rövidbe helyezett) Merész András szövetségi kapitány kapust cserélt, Bolonyai Flórát Kasó Orsolya váltotta. Keszthelyi egyenlítő gólját (Takács harcolta ki újra a fórt) követően újra Prokofjeva szomorított bennünket – hogy nem még jobban, arról aztán a dunaújvárosiak kapusa gondoskodott, aki végre megállította a Máté Zsuzsa előtt labdája után leforduló, ejtéssel kísérletező játékost.

Fotó: MTI

Fotó: MTI

A 6–8 aztán ennek ellenére „meglett”: egy fórt Tankejeva lőtt be… 

A negyed legvégén szerencsére Keszthelyi is bizonyította, nagy napja van, így „csak” 5–3-ra veszítette el válogatottunk a negyedet.

A nagyszünet után sokáig semmi sem jött össze, de szerencsére hátul végre jól zárt a retesz. A 3. percben aztán Takács Orsolya villant egy nagyot, akciógólja nemcsak csodás volt, hanem rettentő fontos. Ezt követően újra sikerült az orosz gólra góllal válaszolni (Kisteleki Hanna és Szücs Gabriella lőtt gólt), éles, kemény volt a csata, és ugye 10 –10-re állt.

Nos, ekkor robbantott a csapat!

Csabai Dóra lefordult, magabiztosan ejtett a hosszúba, majd a blokk és Kasó közösen hárította Prokofjeva emberelőnyben leadott bombáját. Majd jött a meccs jelenete!

Keszthelyi Rita a támadóidő végén briliáns mozdulattal csavarta a kapuba – a lelátót megtöltő publikum felállva éljenzett!

Az UVSE-Centrál klasszisa kapott is rögvest egy kis pihenőt a kapitánytól, az oroszok utolsó támadását a padról szurkolta ki – jól, mert nem ment semmire a rivális, így 12–10-zel mentek az utolsó szünetre a felek.

Merész András taktikus játékra kérte tanítványait, akik ennek megfelelően őrizték az előnyt. A támadásokat okosan végigjátszotta a társaság, hátul stabil volt, így úgy tűnt, kézben a parti. Szücs Gabi gólja után még inkább, a 13–10-es előny hat perccel a vége előtt sok jót ígért. Ivanova gólja sem okozott igazán nagy traumát, főleg úgy, hogy ezt követően két emberhátrányt is kivédekezett a társaság! Krimer 38 másodperccel a vége előtt mínusz egyre hozta fel Oroszország válogatottját, avagy azért némi izgalmat csempészett még válogatottunk a csatába.

mercsk.JPGAztán ennél is nagyobbat…

Történt, hogy az időkéréssel megspékelt 30 másodpercet végigtámadta a csapat, a maradék nyolc adott némi esélyt az ellenfélnek. A labdát gyorsan fel is dobták Prokofjevának, aki azonban nem tudott lőni, mert ahogy kell, Keszthelyi rávetette magát. A labda lepattant, az idő lejárt, amikor az egyik orosz a kapuba dobta. Merész András üvöltött az a játékosoknak, hogy jöjjenek ki a medencéből, de ők vagy nem hallották, vagy nem merték teljesíteni az utasítást, így a vége kaotikusra sikeredett. Jött a delegátus, akik egyértelműen mutatta, a meccsnek vége, a gól időn túl esett, avagy a magyar válogatott 13–12-re megnyerte a találkozót, életben tartva esélyeit a szuperdöntőre jutásra.

Mégis, nem feltétlen a Világliga miatt mondhatjuk: nagyon kellett ez a siker a csapatnak!

És meg is dolgozott érte!

Merész András a győzelem után így értékelt: "Ma Magyarországon bármilyen sportágban a hat európai élcsapat közül egyet megverni, értékes siker. Minimum két dolog növeli ennek a mai győzelemnek az értékét: versenyben maradtunk a szuperdöntőbe kerülésért. Ha kikaptunk volna, ez a lehetőség elúszik. Továbbá olyan uszodában játszottunk, ahol még sohasem, ráadásul telt ház előtt, és az általunk megszokott szalonközönséghez képest egy kifejezetten lelkes közönség előtt. Ezúton is köszönjük nekik a szurkolást. Aztán azzal is nő a siker értéke, hogy egy világbajnoki csoportellenfelet győztünk le. Bennük biztos marad egy tüske, mert nem értették, mi történt a végén, egyszerűen lejárt az idő. Ne felejtsük, egy nagyon-nagyon jó csapatot vertünk meg, akik kapuban, centerben, lövőjátékosokban egyaránt jók. Szépen megoldották a lányok a feladatot. Régen nyertünk igazán komoly meccset, tulajdonképpen az Eb bronzmeccsét legutóbb. A válogatott csapategysége, a játékosok saját magukba és az egész válogatottba vetett hite szempontjából is nagyon kellett ez a győzelem."

Szücs Gabriella: "A lényeg, hogy megvan a három pont. Nem így terveztük, hogy ennyire izgalmas legyen a vége, a közepe. Voltak taktikai utasítások, amiket nem tudtunk megvalósítani, de legközelebb igyekszünk majd. Biztos fáradtnak látszottunk, nem véletlen, mindenki végig hajtott. Olaszországban is hasonló játékra számítok, bár ők egy kicsit más felfogásban játszanak, mozgékonyabbak. De igyekszünk ott is nyerni, ez a célunk." 

Bolonyai Flóra: "Izgalmas? Talán mondhatom, hogy az volt ez a meccs, igaz? Inkább a támadójátékról szólt ez az este, sok gól esett, volt egy pár nagyon szép találat, voltak kapushibák, voltak a védelemnek kihagyásai, a lényeg, hogy nyertünk. Szeretnénk kijutni a szuperdöntőre, meg kell nyerni a hátralévő két meccset."

Miskolczi Kitti: "Erősen kezdtünk, utána azért kellett hajtani, hogy megtartsuk az eredményt, majd miután egyenlítettek és átvették a vezetést, azért kellett igyekezni, hogy visszavegyük. A nehéz az volt, hogy végig higgadtnak kellett maradni, és szerintem ez sikerült is. Jelen voltunk a mérkőzésben, ez volt a siker egyik záloga."

Keszthelyi Rita: "Kellett egy kis idő, amíg belemelegedtem, az elején kicsit merevnek éreztem magam. Fontos győzelem volt, megdolgoztunk érte. A csavarás? Jött magátol... Örülök, hogy sokaknak tetszett, majd megnézem én is". Nézzük meg mi is, itt.

Világliga, európai-selejtező, A-csoport, 5. forduló

Magyarország–Oroszország 13–12 (4–3, 3–5, 5–2, 1–2)
Kecskemét, 800 néző. Vezette: Mauss (német), Birakisz (görög)


Magyarország:
Bolonyai – Czigány 1, Kisteleki H. 2, Szücs G. 2, Keszthelyi 5, Gurisatti, Menczinger. Csere: Máté, Takács O. 2, Miskolczi, Tóth I., Csabai 1, Kasó (kapus). Szövetségi kapitány: Merész András

Oroszország: Karnaukh – Serzantova, Prokofjeva 4, Karimova 1, Tankejeva 1, Timofjeva 1, Ivanova 3. Csere: Krimer 1, Zubacseva, Boriszova 1, Grineva, Ryzkova. Szövetségi kapitány: Mikhail Nakarjyakov
 
A csoport másik mérkőzésén:

Franciaország-Olaszország 3-14 (0-3, 1-5, 2-4, 1-2)

A csoport állása:

1. Olaszország 9 pont
2. Oroszország 8 pont
3. Magyarország 7 pont
4. Franciaország 0 pont

A másik csoportban:

Németország-Spanyolország 3-22 (0-5, 2-7, 0-6, 1-4) 
Hollandia-Görögország 13-5 (4-0, 4-1, 2-1, 3-2) 

A csoport állása:

1. Hollandia 12 pont
2. Spanyolország 6 pont
3. Görögország 6 pont
4. Németország 0 pont

a.z., ds
Vízilabda hírek
Női válogatott
Merész András
világliga
oroszország
Kecskemét