cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

Győzni kell a franciák ellen!

2015. január 26. 16:57

Noha Kisteleki Dóra sajnálatos sérülése átírta az elképzeléseket – helyére Csabai Dórát hívta be gyorsan Merész András –, a holnapi, győri Világliga-meccsen (18.30; tv: Digi Sport) a három pont megszerzése kötelező feladat. A kapitány árgus szemekkel lesi majd játékosait, de senki se higgye, hogy csak a gól számít – sőt!

Rossz hírrel kell kezdenünk a női válogatottal háza tájáról: Kisteleki Dórának egy lábtempónál kiugrott a térde, nagy fájdalmak között kellett elhagynia a medencét. Kiderült, az oldalszalagjai sérültek meg – hogy mennyire, az a mai nap folyamán az orvosi konzílium hivatott dönteni, avagy még képlékeny, hogy szükség van-e műtéti beavatkozásra vagy sem.

Az amúgy kifogástalan hangulatra természetesen azonnal rányomta a bélyeget Dóri a sportágban egyáltalán nem szokványos sérülése, bízunk a gyors felépülésében – fogalmazott Merész András szövetségi kapitány. – Mindannyiunkat elkeserít a helyzet, de túl kell lépnünk rajta, sajnos előfordul az ilyen. Ugyan így is tizenhárman maradtunk, de tekintettel arra, hogy öt balkezes, és Takács Orsin kívül három bekk van a keretben, kénytelen voltam plusz egy játékost behívni. Csabai Dóra már itt is van velünk, szerepet kap a holnapi mérkőzésen.”

Válogatottunk az új győri uszodában kedden 18.30-tól ugrik vízbe a franciák ellen (tv: Digi Sport), méghozzá egy olyan találkozón, amelyen egyrészt kötelező a győzelem, másrészt minden szerepet kapó játékos megmutathatja, helye van a későbbi szűkített keretben is. Nem véletlenül nyilatkozta azt korábban a kapitány, hogy vélhetően ez lesz az utolsó olyan meccs, amelyen úgymond kísérletezhet. Ebből kiindulva adja magát a kérdés: az egyéni játék nem kerekedik-e majd felül a csapatjátéknak, azaz a játékosok nem esnek-e a túlzott bizonyítás csapdájába?
Hasonlóan ahhoz, amit az egriek tehetsége, Czigány Dóra nyilatkozott honlapunknak, Merész András szerint sem túlzott ez a veszély: „Minden játékos tisztában van azzal, mik az elvárások vele szemben. Azt figyelem, mennyire képesek megfelelni ezeknek, hogyan tudnak helyzetet kialakítani, sokadlagos szempont, ki hányszor lőtt kapura. Elég jól ismernek ahhoz, hogy tudják, nem esek hanyatt a góllövőlistától. Fontos, persze hogy fontos, hogy vállalkozzanak, merjenek kapura lőni, ám a jó játék nem pusztán a gólok számában mutatkozhat meg. Egy 4/10-es mutató nálam inkább negatív egy 2/4-essel szemben.”

A társaság – noha nem mindenki volt részese – több jelenetet is láthatott a videózás közben a legutóbbi, rosszul sikerült olaszok elleni szentesi vereséget hozó összecsapásról (9–11), többféle típushibát igyekezett a stáb kielemezni a hölgyekkel. Mint a kapitány mondta: „Nem a kipécézés van ilyenkor műsoron, sokkal inkább az, hogy lássák, mit rontottak el. A blokkok sokszor inkább zavaróak voltak, mintsem hasznosak, három fontos emberelőnyt meg olyan bután rontottunk el fontos pillanatokban, amelyek hozzájárultak a vereséghez.”

A játékosok délutánra pihenőt kaptak, lévén az eddigi kemény munka alaposan lefárasztotta őket – „Azt látom, bármennyire is profi munkát végeznek a klubokban, a napi két edzés a szárazföldi munkával együtt igencsak leterheli őket, hiszen a válogatottban különösen igaz, hogy az összetartás minden egyes pillanatában a legtöbbet akarják nyújtani. A fáradtsággal momentán nincs bajom, pont mára kellett jönnie, hogy aztán holnap sikerrel vegyük az akadályt.”

A társaság egyik fele a Győri Kórház Gyermekosztályát látogatta meg, míg a másik a Győri Állatmenhelyen járt. A hölgyek mindkét helyre ajándékot vittek, saját pénzből vásároltak mesekönyveket, ceruzákat, illetve az állatoknak kutyatápot. A nemes cselekedet nem az első, és nem is az utolsó a válogatottól.

„Folytattuk azt, amit Szentesen elkezdtünk, azaz a vidéki helyszíneken a társadalmi szerepvállalás oltárán is áldozunk. Fontos, nagyon fontos ez számunkra, hiszen jó érzéssel tölt el bennünket, ha segíthetünk, ha találkozhatunk az emberekkel. Győrben is segítséget kértünk az önkormányzattól, hova menjünk.”

A női válogatott nemes látogatásairól itt is tekinthet meg fényképeket.

– a.z. –

A magyar válogatott kerete:

Bolonyai Flóra (Hungerit-Szentes), Horváth Anna (BVSC-Wáberer Hungária-Zugló) - kapusok

Takács Orsolya, Máté Zsuzsanna, Leimeter Dóra (mindhárman BVSC-Wáberer Hungária-Zugló), Bujka Barbara, Miskolczi Kitti (mindketten Hungerit-Szentes), Menczinger Kata, Garda Krisztina, Gurisatti Gréta, Horváth Brigitta (mindannyian Dunaújvárosi Főiskola), Czigány Dóra, Ráski Lilla (mindketten ZF-Eger), Csabai Dóra (UVSE-Centrál)

Női világliga, európai selejtező, A-csoport

Az állás:
1. Olaszország 6 pont, 2. Oroszország 5 pont, 3. Magyarország 1 pont, 4. Franciaország 0 pont

B-csoport
Az állás:
1. Hollandia 6 pont, 2. Görögország 3 pont, 3. Spanyolország 3 pont, 4. Németország 0 pont



Vízilabda hírek
Női válogatott
Merész András