cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női
Utánpótlás

Női válogatott: edzések és segítség a junioroknak

2015. január 22. 20:34

Már javában tart a női válogatott összetartása a Franciaország elleni jövő keddi világliga-selejtező felvezetéseként. A felnőttek kétkapuztak az U20-as válogatottal, méghozzá a FINA kísérleti szabálya mellett.

A lányok január 27-én este játszanak a franciákkal, méghozzá az új győri uszodában. Még Budapesten készülnek a mérkőzésre, szombaton utaznak Győrbe. A felkészülés egyik pontjaként szerdán Merész András csapata kétkapuzott a juniorválogatottal, amely a nyár végi mexikói világbajnokságra készül.

Ott már a FINA kísérleti szabályai mentén rendezik a tornát, azaz 6 helyett 5 mezőnyjátékos lehet egyszerre a vízben. Hogy a lányok megszokják ezt a fajta játékot, Petrovics Mátyás az eheti összetartáson erre fekteti a hangsúlyt. A női válogatott kapitánya partner volt abban, hogy a szerdai kétkapun 5 az 5 ellen gyakoroljanak.

„Magam is szerettem volna így edzést tartani, ne feledjük, a vízilabda így is vízilabda. Mivel a franciák ellen készülő keretből az összes juniorkorú játékost átadtam Matyinak, lényegében nyolc mezőnyjátékossal játszottunk le négy negyedet. Ez nagyon kemény megterhelést jelent, ebben a játékban a fizikai teljesítőképességnek nagyon megnő a szerepe. Éppen ezért a juniorok közül csak azok tudták érthetően felvenni a versenyt a felnőttekkel, akik egyébként is a felnőttek között edződnek”
– mondta Merész András.

De miben változik leginkább a játék?

„Rettentő sok gól született, az első negyed közepén döbbentem rá, hogy még csak a harmadik percben járunk, holott olyan volt, mintha tíz perce menne a meccs. Egy támadást 9 és 14 másodperc között fejeztünk be, miközben rengeteg hely és helyzet adódik. A taktikai finomságok gyakorlatilag eltűnnek, zónákat játszani lényegében nem lehet. Az emberelőnyös helyzetek 5 a 4 ellen nagyon furcsák, így kapuba állást játszottunk, így próbáltunk segíteni a junioroknak. Ami kérdés, hogy vajon kötelező lesz-e a vb-n két kapust benevezni, mert ha igen, el kell gondolkodni, hogy az olyan játékos legyen, aki mezőnyben is tud játszani. Itt ugyanis rengeteg kiállítás lesz, a támadások lerövidülése miatt kétszer annyit kell védekezniük a lányoknak. Hogy mennyire fogják engedni a brusztot, megint egy érdekes kérdés” – fogalmazta meg a kapitány, utalva arra, hogy a puding próbája valóban az evés lesz, így könnyen lehet, hogy a vb-n egy-két meccs után megváltozik majd a játékvezetői felfogás.
 
Petrovics Mátyás szerint most még minden egyes támadás és védekezés egy új élmény, egy új helyzet. Éppen ezért a felkészülést is a kétkapura fókuszálja.

"Már csak azért is nagyon hasznos volt a szerda, mert nagyon nehéz a juniorválogatottat összehívni: többen a felnőttek között játszanak, vannak, akik ifi- vagy serdülő bajnokit, így egy-egy napokra tudjuk korlátozni a találkozóinkat. Örülök, hogy Bandival ezt össze tudtuk egyeztetni, és az új szabályok szerint játszani egy mérkőzést. Azt kell mondjam, minden egyes támadás vagy védekezés egy új tapasztalat mindannyiunknak. Van már egy-két dolog, amit tudatosan alkalmazunk, de igazából edzésről edzésre találunk ki új elemeket. Teljesen más ez a vízilabda, jól kell védekezni, jó lábtempóra és iszonyú fizikai erőre van szükség. Nekem egyébként tetszik, sokkal játékosabb a vízilabda 5 az 5 ellen. Ezzel együtt innen lehet oda, a 6 fős vízilabdába átmenteni elemeket, de onnan ide nem. Aki a védekezésben hibázik, az meg kell hogy barátkozzon a gondolattal, hogy gólt kap. Az emberelőnyt csak elrontani lehet, miközben például egy blokknak kétszer akkora a jelentősége és értéke" - foglalta össze tapasztalatait a juniorok szövetségi edzője. 

Ami a nagyokat illeti, és a következő napok programját:

„Le kell kopognom, minden játékosunk egészséges a behívottak közül. Győrbe tizennégyen utazunk majd, egyedül a tartaléknak behívott Doroszlai Vanda nem jön, de ő is készenlétben lesz, ha baj van. Kemény edzéseink voltak, hogy a lányok szokják, mi vár rájuk majd a nyáron. Szépen dolgoznak, az Ágó Renáta által kidolgozott egyéni erőnléti gyakorlatokat is követik. Ő egyébként szerdán a juniorokon is elvégezte a szárazföldi stabilitási felmérőt, azt tervezzük, hogy ezen átesnek majd a még fiatalabbak is. Pénteken is lesz edzés, majd kétszer fél nap pihenő után szombaton utazunk Győrbe, ahol szeretném, ha már vasárnap tudnánk a franciákkal edzeni. Aztán kedden jön a meccs, amire nagyon készülünk” – mondta Merész András.

A franciák új szövetségi kapitánya egyébként megkérte az Eb-n és előtte a galloknál már másodedzőként dolgozó Plézer Jánost, hogy üljön le mellé a kispadra a győri mérkőzésen. Merész András félig viccesen azt mondta, ez bizony azt jelenti, hogy a szokottnál halkabb lesz a keddi találkozón.

A magyar válogatott kerete:

Bolonyai Flóra (Hungerit-Szentes), Horváth Anna (BVSC-Wáberer Hungária-Zugló) - kapusok

Takács Orsolya, Kisteleki Dóra, Máté Zsuzsanna (mindhárman BVSC-Wáberer Hungária-Zugló), Bujka Barbara, Miskolczi Kitti (mindketten Hungerit-Szentes), Menczinger Kata, Garda Krisztina, Gurisatti Gréta, Horváth Brigitta (mindannyian Dunaújvárosi Főiskola), Czigány Dóra, Ráski Lilla (mindketten ZF-Eger)
 
ds
Vízilabda hírek
Női válogatott
Utánpótlás - Női junior válogatott
Merész András
világliga