cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Ajánló: interjú a Decker-testvérekkel

2014. december 25. 21:55

A vs.hu közölt interjút Decker Ádámmal és Attilával karácsony első napján.

Dupla interjúról van szó, egyfajta visszapillantóról az évre, egyben portréról a férfiválogatott két meghatározó tagjáról. A vs.hu terjedelmes cikke IDE KATTINTVA érhető el.

Így kezdődik:

Hol tudtátok meg?
A Zápor utcai Általános Iskola tornatermében, ahol a szárazföldi edzések egy részét végeztük. Borzasztó jó érzés volt, mert a felkészülés alatt hatalmas bizonyítási vágy volt bennem. Úgy érzem, tényleg sokat tettem azért, hogy az Eb-keretbe kerüljek, mindent megtettem, hogy Tibi érezze, a vébé után most is számíthat rám.

Most lásd egy kicsit kívülről magad, de csak egy pillanatra: jogos volt a meghívó?
Én természetesen úgy gondolom, hogy 2014 nyarán, abban a pillanatban nekem kellett bekerülni a keretbe. Gór-Nagy Miki az első számú bekk, a második hely Angyal Dani és köztem dőlt el. Hogy mennyit őrlődött a döntésen Tibi, azt nem tudom, nem látok a fejébe, de egész nyáron pozitívan állt hozzám. Mikor kimaradtam a Világliga-keretből, hosszasan elbeszélgettünk, elmondta, mit vár el tőlem addig, amíg ők ott játszanak. Nagyon keményen dolgoztunk az itthon maradókkal, és úgy látom, Dani nagyon tehetséges fiatal védő, aki kiváló fizikai adottságokkal rendelkezik, de emberelőnyben vagy centerben én jobban tudtam segíteni a csapatot ezen a nyáron. Ebben láttam a magam előnyét.

Amikor egy posztért megy a rivalizálás, figyeled a másikat?
Nálunk nincs rivalizálás. Ha úgy láttam, Dani valamit elrontott az edzésen, kijavítottam, próbáltam neki segíteni. A vízilabda-társadalom egyébként is, ez a válogatott pedig kiváltképp arról híres, hogy nagyon jól kezeli ezeket az emberi kérdéseket. Soha nem éreztem azt, hogy egymás ellen lennének a játékosok. Ha kimaradtam volna a keretből és Eb-t nyer a válogatott, akkor meghajtottam volna a fejem a döntés előtt, és azt mondtam volna: igen, így volt jó a magyar válogatottnak.

Decker Attila:

"Ádám szempontjából izgalmasabb volt a kerethirdetés, hiszen Angyal Dani ment a Világliga-döntőre, így ott volt előttünk a kérdőjel, vajon hogy dönt a kapitány. Rengeteget beszéltem erről Nagy Viktorral, mi biztosak voltunk benne, hogy Ádi ott lesz az Eb-n. Nekünk kapusoknak nagyon fontos, hogy a védelemmel összeszokottak legyünk, hogy könnyebb legyen a kommunikáció. Viktor gyerekkora óta jól ismeri, én meg szinte a tekintetéből tudom, mire gondol. Nagyon megnyugodtunk, hogy bekerült a keretbe, később igazolta is, hogy megérdemelte a bizalmat. Abban hiszek, hogy mindig a teljesítmény dönt, ezért bíztam magamban is. Másodszor lettem a szezon legjobb kapusa, ez már önmagában jó ajánlólevél volt. Fontos a viselkedés is, a hozzáállás és a munka, a csapat iránti alázat, de a lényeg mindig az, hogy a százalékok nem hazudnak. Egy ideje azért dolgozom, hogy tagja legyek ennek a nívós társaságnak, azt hiszem, amikor megkaptam Tibitől a bizalmat, mindig tudtam élni vele. Reménykedem a több lehetőségben, mert érzem, hogy nagy dolgokra vagyok hivatott."
 
Elég későn lettél válogatott.
28 évesen. Ez tényleg ritka, általában 21-23 éves korra eldől, kiből mi lesz. Úgy tűnik, több idő kellett, míg beérek. 
 
(...)
 
Majd később így folytatódik:

Azt tudjuk, hogy a kapitány gyakran beszélget veletek négyszemközt. De ti félrehívhatjátok?
Bennem még van egy kis gátlás, szoknom kell a helyzetet. Akik régebben még együtt játszottak vele, mélyebb a kapcsolatuk, ezt könnyebben megtehetik, Dani csapatkapitányként napi szinten egyeztet vele. Én korábban a példaképemet láttam benne, most meg ő a kapitány. Attól függetlenül, hogy bármit, bármikor kértem tőle, meghallgatott és figyelt rám, kompromisszumokra kész, még mindig inkább kétszer, háromszor meggondolom, mielőtt megkeresem. Egyébként elvárja a visszajelzéseket, és nagyon jó a párbeszéd közte, a stáb és a játékosok között.

És egymás között?
Ez a csapat egyik ereje: nagyon jó a játékosok viszonya, mindenki játszott már mindenkivel, és közel egy korosztály vagyunk. Élvezek minden edzésre lejárni, ha másért nem, meghallgatni egyesek hülye sztorijait, mások értelmes gondolatait. Mindig egy kicsit több leszek tőlük.

Te melyik kategóriába tartozol? A „hülye sztorizós” vagy az „értelmes” csoportba?
Mindkettőbe. A kettő nem zárja ki egymást.

Sokat nevettek?
Nagyon sokat.
 
A nagyinterjú itt érhető el.
Vízilabda hírek
Férfi válogatott
decker attila
decker ádám