cover image
Egyéb

A főtitkár nem érti, az edző elnézést kér

2014. december 20. 15:54

Dabrowski Norbert kifakadása után Nemcsik Balázs, az MVLSZ főtitkára elmondta, nehéz a szövetség működésére vonatkozó nyilatkozatot értelmezni, az általános kritika elfogadhatatlan. Az Eger edzője elismeri, hibázott, nem volt konkrét, elnézést kér, és pontosít: a játékvezetői bizottság rendszerét tartja rossznak.

Dabrowski Norbert, az Eger edzője a tegnapi, Szeged elleni 15–6-os győzelem után meglehetősen felzaklatott állapotban nyilatkozott. Többek között azt mondta, hogy „Nem vagyok hajlandó tovább tűrni, ami a Magyar Vízilabda Szövetségben folyik… Ami itt történik hétről hétre, az elfogadhatatlan…”

A vízilabdaberkekben nagy visszhangot kiváltó mondatok után megkerestük Nemcsik Balázst, a Magyar Vízilabda Szövetség főtitkárát, akinek feltettük a kérdést:
– Látta az Eger edzőjének nyilatkozatát?
– Igen, és felettébb meglepett a stílusa, a mondanivalója.
– Meglehetősen zaklatott idegállapotban volt a szakvezető.
– Az lehet, ám momentán ezzel nem tudunk mit kezdeni, nem is érdekes számunkra. Sokkal fontosabb, hogy mit mondott.
– Nem feltétlen pozitív dolgokat…
– Rendkívül általános kritikát fogalmazott meg a Magyar Vízilabda Szövetséggel kapcsolatban. Sokan sokfélét dolgoznak a szövetségben, 2014-ben is számtalan feladatot oldottunk meg. Említhetem az Európa-bajnokságot, a szervezést, a marketingmunkát, a kommunikációt, az edzőképzést, a bajnokságok szervezését, és még számtalan egyéb feladatkört. Dabrowski Norbert általános, meglehetősen durva kritikája mindenkire nézve sértő, rendkívül sajnálatos. Arról nem beszélve, hogy személyében a magyar férfiválogatott edzőjét is tisztelhetjük, nagyon remélem, nem azokkal van gondja, akik az ő munkáját segítik…
– Alighanem a játékvezetőkkel kapcsolatos dolgokra gondolt, nem?
– Elképzelhető, és kétségtelen, ez is a szövetség hatáskörébe tartozik. Gyorsan hozzáteszem, ez egy olyan dolog, amely hónapok óta foglalkoztatja a ligát és az elnökséget egyaránt. A legutóbbi elnökségi ülésen, a kupadöntő napján is szó volt erről a területről. A liga javaslata alapján van napirenden a történet, annak a ligának, amelynek az Eger is a tagja. Arról nem beszélve, hogy az elnökség tagjai között dr. Halmos Péter révén az egriek képviselőjét is ott találjuk. Az a helyzet, hogy az álláspontját voltaképpen már mindenki kifejtette, ám eddig sehonnan sem érkezett olyan javaslat, amely mindenki számára elfogadható lett volna. Természetesen minden véleményt meghallgatunk, az Eger edzőjének véleményét is, erre meg vannak azok a fórumok, demokratikus szabályok, amelyek betartásával segíthetjük, építhetjük a magyar vízilabdát. A meccs utáni célzások viszont inkább csak ártanak.
– Lesz következménye?
– Tekintettel arra, hogy a szövetség egészét érinti a kritika, az elnökség biztosan értekezik majd a nyilatkozattal kapcsolatban.

Természetesen megkerestük Dabrowski Norbertet is, tartja-e még amit mondott. Az Eger edzője örült a megkeresésünknek, aludva egyet ugyanis a történetre mindenképpen szeretne – ahogy ő fogalmazott – pontosítani.
„Visszanéztem, mit mondjak, őszinte leszek, nem tetszettem magamnak… Nem tetszettem, mert általánosan fogalmaztam, nem voltam konkrét, akaratlanul is sok mindenkit megbánthattam. Természetesen elnézést kérek a Magyar Vízilabda Szövetség munkatársaitól, elnökétől a pontatlanságom miatt, nem az általános működéssel van problémám. Hogy konkrét legyek: az egyik alegységgel, a játékvezetői bizottsággal, a bíróküldéssel van gondom. A rendszert hibásnak tartom. Mint a nyilatkozatom után megtudtam, a valós problémán már dolgoznak az illetékesek, ahogy mondani szokták, úton van a megoldás… Más kérdés, jó ideje csak beszélünk a problémákról, bízom benne, most változik is valami. Ha ehhez az hozzásegíti a magyar vízilabdát, hogy én kifakadtam, akkor jó – persze, hangsúlyozom még egyszer, másként, konkrétabban kellett volna. A felelősséget természetesen vállalom. Maximalista ember vagyok, a magyar vízilabdáért dolgozom, nagyon fontos, hogy minden alegység jól működjön, akkor beszélhetünk megfelelő rendszerről. Az elnök nem foglalkozhat mindennel, nem az ő dolga például ez sem, beszéltem is Kemény Dénessel, megnyugtatott, tudja, hogy bajok vannak – gyorsan hozzáteszem, sajnos minden hétvégén tapasztaljuk ezeket… –, dolgoznak a megoldáson. Mindannyiunk érdeke, hogy a fennálló problémát megoldjuk.”


– a.z. –
Vízilabda hírek