cover image
Egyéb
Utánpótlás

Európa-bajnoki 4. a női juniorválogatott

2014. szeptember 14. 17:30

A magyar csapat küzdelmes és fordulatos meccset vívott a spanyol válogatottal, amely végül egy góllal jobbnak bizonyult az ostiai bronzmérkőzésen.

A magyar válogatott hősiesen küzdött a házigazda olaszok ellen az elődöntőben, de a hatalmas nyomással szemben végül nem tudott révbe érni, egyetlen góllal kikapott. Ennek ellenére minden oka megvolt a bizakodásra, hiszen mentálisan nagyon erős társaság az övék. A bronzmeccsen a görögöktől sima vereséget szenvedő spanyolok voltak az ellenfelek vasárnap, a 3. helyért vívott meccsen.

A miénk volt az első ráúszás, de az első gól a spanyoloké, Judith Forca igen-igen messziről lőtt bombagólt Doroszlai Vandának. Emberelőnybe kerültünk aztán, de elpasszoltuk a labdát, s ezt megbüntették a túloldalon, újra Forca talált be, 0-2.

Szépen járatta a labdát a magyar csapat a következő akciónál, Máté Zsuzsa húzta rá, de csak a kapusról kipattanót tudta a hálóig lőni, szépítettünk, 1-2. Sőt, Gurisatti Gréta az Eb-n sokadszorra látott szép befordulása után 5 méteressel jöhettünk, azt Leimeter Dóra értékesítette, 2-2. Emberhátrányban jól működött aztán a magyar blokk, s mi is megkaptuk a fórt, de belefújtak az ejtésünkbe. Kapkodóssá vált a játék, kétszer is jól mozdult ki Doroszlai a kapuból.

A 6. perc elején Petrovics Mátyás időt kért. Másodszorra tudtuk gólra váltani a támadásunkat, így 0-2 után fordítottunk. Nem sokkal később a spanyolok szakvezetője is időkéréssel jelentkezett, de több gól már nem született a negyedben, 3-2.

Lehetetlen szögből és helyzetből talált be Leimeter Dóra, rögtön az első támadás végén, kicsit benézte persze a spanyol kapus, sebaj: 4-2. Egy emberelőny végén közeledtek a
spanyolok, Beatriz Ortiz volt eredményes, 4-3, a második percben. A negyed elején elmaradt egy ötméteres, Gurisattit teljesen eltüntették középen. Nem sokkal később időt kért Petrovics Mátyás, talán azért is, hátha a magyar támadásnál megkapunk legalább egy előnyt. Ha nem is azonnal, de az 5. perc közepén megkaptuk. Jött a lövés is, a kapufáról a vízre pattant a labda, a játékvezetők szerint a képzeletbeli gólvonal elé.

Jól védekezett a magyar válogatott, a spanyoloknak nem is volt a meccs ezen szakaszában igazi lövőhelyzete. Aztán csak lett, emberelőnyben Forca ejtett a kapuba, 4-4. A következő hátrányt megúsztuk, de a spanyolok meglehetősen keménnyé váltak védekezésben, kicsit megakadt a magyar gépezet. Újabb hátrány végén Doroszlai védett, a félidőben 4-4 volt az állás.

A fordulás után kezdetben csak gyűrköztek a felek, aztán a harmadik perc elején Leimeter Dóra hihetetlen nagy gólt lőtt, majdnem a félpályáig szorították ki, de elvállalta a szabaddobást, 5-4. Forca egyenlítette ki a hátrányt (5-5) 3:29-cel a negyed vége előtt.

Egy magyar hátrány következett ezután, ami előtt a spanyolok időt is kértek. Gonzalez lőtte be végül a bal szélről, újra Spanyolország vezetett, azonnal időt kértünk. Továbbra sem nézték jó szemmel Gurisatti Gréta jelenlétét a játékvezetők: nem fújtak szabálytalanságot a spanyolok ellen, egy szabályos góltól is megfosztották. Egygólos spanyol előnnyel jöhetett az utolsó negyed.

A spanyolok elhozták az utolsó ráúszást, de a mieink hárították az első lövést. Emberhátrányból kaptunk gólt a 3. perc elején, kettővel vezetett az ellenfél, Ortiz révén. Valamit ki kellett találni ebben a helyzetben, mert meddőek voltak a magyar támadások.

Egy emberelőny után Horváth lőtt gólt (6-7), majd kiküldték a játékvezetők, túlságosan örült a gólnak. Egy rossz bepassz után 4:47-nél jöhettek a spanyolok előre, nyílt volt a mérkőzés. Gurisattit "gyilkolták" le, őt küldték ki. De labdát szereztünk, ráadásul emberfórba is kerültünk, időt is kért 3:11-gyel a vége előtt Petrovics mester.

Sajnos, hiába, két magyar akció is eredménytelenül zárult. Még szerencse, hogy egy spanyol ejtést sikerült a ficakból kipiszkálni 2 perccel a vége előtt. Megkaptuk aztán az emberelőnyt, de egy rossz passz lelassította az akciónkat, majd a centerből rászúrt labda elakadt a blokkban. Fél perc volt hátra, amikor ismét támadhattunk, de a centerbe passzolt labda ezúttal is "hatástalan, következmények nélküli maradt" mindenki részéről...

22 másodperc maradt hátra, jöhettek a spanyolok. Lenyelték a labdát, ők állhatnak a dobogóra.

A magyar csapat a negyedik helyen zárta az Európa-bajnokságot.

Eredmény - női junior Eb, bronzmérkőzés:

Magyarország-Spanyolország 6-7 (3-2, 1-2, 1-2, 1-1)
Gólszerzők: Leimeter 3, Horváth 2, Máté 1, illetve Forca 4, Ortiz 2, Gonzalez 1
 
Az 5. helyért:
 
Oroszország-Hollandia 11-10 (7-7 után büntetőkkel)
 
A 7. helyért:
 
Nagy-Britannia-Ukrajna 8-7
 
A döntőben:
 
Olaszország-Görögország 6-7 (2-2, 1-3, 1-1, 2-1)
 
Az Eb végeredménye:


1. Görögország
2. Olaszország
3. Spanyolország
4. Magyarország
5. Oroszország
6. Hollandia
7. Nagy-Britannia
8. Ukrajna
9. Szerbia
10. Szlovákia
11. Izrael
12. Svájc
13. Portugália
14. Törökország
Vízilabda hírek
Utánpótlás
női junior válogatott
Leány ifjúsági válogatott
petrovics mátyás
női junior eb 2014