cover image
Egyéb
Utánpótlás

Leány ifi-vb: spanyolverés extázisban, éremért játszhatunk

2014. augusztus 29. 19:22

A spanyolok ellen fantasztikusan vízilabdázott a leány ifjúsági válogatott, és ez azt eredményezte, hogy az elődöntőbe jutott. Óriási siker, folytatás Kanada ellen.

A magyar válogatott Japánt legyőzve jutott a madridi világbajnokság negyeddöntőjébe, ahol a házigazda Spanyolországgal kellett szembenéznie. Nem volt könnyű feladat. 

Különösen úgy, hogy a spanyol szervezők épp ezelőtt a meccs előtt köszöntötték a felnőtt válogatottat, amely Budapesten megnyerte az Európa-bajnokságot. Az elődöntőben éppen a magyar válogatottat győzték le, csakúgy, mint a tavalyi vb-n, Barcelonában. Szóval a bemelegítés stílusosra sikeredett.

Elhozta a magyar csapat az első ráúszásnál, és rögtön gólt is szerzett, Horváth Brigitta kotorta a kapuba a labdát (1-0). Megúsztak a spanyolok egy rossz akciót követően, és be is fejezték, 1-1.

Csodás ejtés következett Kuna Szonjától, micsoda szemtelen kezdés volt ez a mieinktől, bravó! Idegesek voltak a hazaiak, kétszer is eladták a labdát, de nem tudtunk vele élni. Lőttek egy kapufát is, majd a 4. percben Gurisatti Gréta szerzett pazar gólt, nem tudták elvenni tőle centerben, bármennyire is gyötörték, 3
-1!

Kivédekeztünk egy emberhátrányt is, majd kikérte idejét Petrovics Mátyás, hátha el tudunk menni hárommal jelszóval. El tudtunk, Gurisatti talált be, 4-1-re vezettünk az 5. percben. Majd azonnal labdát szereztünk, és nem volt megállás, Horváth is betalált, 5-1, spanyol időkérés következett.

Kettős emberhátrányba kerültünk, de megúsztuk egy kapufával, majd emberhátrányban Kiss Alexandra védett nagyot. Labdaszerzéssel hiúsítottuk meg az újabb spanyol akciót, majd 22 másodperccel a vége előtt Horváth veszett fejsze alapon ellőtte a támadás végén, az is beakadt. 6-1! Nagyszerű első negyed!

Elhoztuk a labdát a második negyed elején, majd 9 másodperc múlva Horváth extázisban azonnal gólt lőtt. 7-1! Egy ejtés aztán beakadt Forca részéről, szépítettek a spanyolok. Egy-egy elhibázott lövés és egy spanyol kapufa után a 3. percben Gurisatti lőtt Sabugalba, de aztán azonnal jöhettünk ismét, mert a blokkunk a helyén volt. Időt kértünk. Nem sikerült a fór, é a következő sem, de remekül ment a védekezés, így tartottuk az eredményt.
 
Egészen a 6. percben, akkor emberelőnyből talált be Spanyolország, 7-3. A 7. percben 5 métereshez jutottunk, be is lőttük, de újra kellett lőni a játékvezetők döntése alapján. Gurisatti ment oda, és bevágta, 8-3. A spanyolok kapufára lőtték az előnyt, maradt az 5 gólos magyar előny a nagyszünetre.
A spanyoloké volt az első akció lehetősége a fordulás után: gyorsan szépítettek (8-4). Egy elhibázott lövés után a következő akciónál a dudaszóval együtt lőtt a kapuba Kuna Szonja, nagyon kellett, 9-4.

Egy ütem kihagyása után lőtte el a labdát a spanyolok átlövője (5-9), Gonzalez, majd a 4. perc elején időt kért a spanyol csapat, igen, emberelőbnyben. Sajnos, bepattant a lövés a kapufáról, Forca követte el, a negyed közepére háromra olvadt az előnyünk. A magyar fór megítélése után Petrovics Mátyás is kikérte idejét.

Kétszer is hárított a spanyolok kapusa, váratott magára a tizedik magyar gól. Megkaptuk az előnyt, de a lányok mintja egy kicsit tanácstalanná váltak volna. Egyre nagyobb lett a hangzavar, kicsit szétszakadt a pálya, és ezt kihasználta Szilágyi, a 7. perc elején csak meglett a 10. magyar találat. Cordobes emberelőnyből szépített (10-7), és aztán még közelebb férkőztek, 10-8. Sőt, még egy emberelőnyt is kaptak a végére, és a dudaszó pillanatában be is lőtték, 10-9...

Elhozták a spanyolok a ráúszást, de azonnal el is vették a labdát tőlük. Messziről próbálkoztunk, a blokkban elakadt a labda.

A 2. percben kettős emberhátrányba kerültünk, ráadásul Szilágyi kipontozódott, és Cordobes be is talált, 10-10. Szabaddobásból válaszolt Gurisatti Gréta, nem biztos, hogy kellően messziről, sebaj, ismét vezettünk. Óriási védés jött ezután Kisstől, majd szinte állójáték alakult ki a magyar akció során, mindenki várt
a sípszóra, talán. Befújtak egy 5 méterest teljesen jogtalanul a spanyoloknak, amit megfogott Kiss Alexandra!! Megkaptuk aztán az előnyt, és 3 és fél perccel a vége előtt Petrovics Mátyás kikérte idejét. Sajnos, gól nélkül telt le az előny, de visszakaptuk a labdát, hogy aztán jöhessenek a spanyolok.

Kapufára lőtték az akciót, majd a blokk segített a következő támadásnál. 1:15-tel a vége előtt letelt a támadóidőnk, a spanyolok játékosa ejteni próbált,
nem sikerült neki.

31 másodperccel a vége előtt időt kértek a spanyolok. Óriási izgalmak közepette, tegyük hozzá.

19 másodpercnél ellőtte a spanyol a kapu fölé, majd megtartottuk a labdát, és jöhetett az ünneplés!!

Hatalmas győzelmet aratott a magyar válogatott, és ott van az elődöntőben! Kanada következik!

Petrovics Mátyás értékelését itt lehet elolvasni.

Eredmény - leány ifi világbajnokság, Madrid, negyeddöntő:

Spanyolország-Magyarország 10-11 (1-6, 2-2, 6-2, 1-1) 
Gólszerzők: Gonzalez, Forca 3-3, Cordobes 2, Gual, Trivino 1-1, illetve Szilágyi, Gurisatti 4-4, Kuna 2, Horváth 1

A többi negyeddöntőben:

Kanada-Olaszország 8-6 (0-1, 2-2, 5-2, 1-1)
Görögország-Kína 10-5 (3-1, 3-1, 2-1, 2-2)
Egyesült Államok-Hollandia 6-4 (1-0, 2-0, 2-1, 1-3)

Az elődöntőben, szombaton:

Egyesült Államok-Görögország - 16 óra 30
Magyarország-Kanada - 18 óra

Vízilabda hírek
Utánpótlás
Leány ifjúsági válogatott
petrovics mátyás
leány ifi vb
1996-os leány válogatott