cover image
Egyéb
Utánpótlás

Junior-Eb: kettőből kettő

2014. augusztus 25. 17:31

A férfi juniorválogatott második meccsét is megnyerte a grúziai Európa-bajnokságon. Hollandia kemény ellenfél volt.

A negyedik percig kellett várni az első valamire való lövésre, akkor egy holland ejtés következett, addig ide-oda vették el a labdát, vagy a játékvezetők vagy a játékosok egymástól.

Horkai György időt kért a negyed felénél. A következő lényegi történés Kardos Gergely bravúros védése volt, ziccerben hárított, majd Zalánki Gergő talált be emberelőnyben, vezettünk, végre, 1-0, az 5. perc végén.

A hollandok mellesleg csak 3 góllal kaptak ki a spanyoloktól az első körben, Horkai mester jelezte, hogy nagyon figyelni kell majd. Remek magyar blokk következett emberhártányban, majd eladtuk a labdát az utolsó percre érve, jött a holland időkérés.

Labdát szereztünk, majd jöttek a kontrák mindkét oldalon, 1-0-val zárult az első negyed.

Nagy magyar ziccer maradt ki emberelőnyben a második etap elején, a hollandok kapusa, van Rossum igen jól védett. Hatalmas góllal növeltük mégis előnyünket, Sedlmayer Tamás talált be, 2-0. Kétszer is belefújtak a hollandok támadásába, szerencsétlenségükre mindkétszer a hálóban landolt a labda.
A 4. perc végén a másik oldalon is, 3-0-ra vezettünk.

A hatodik percben megúszott Keresztúri, 4-0, Kardos remek ütemben indította, majd aztán nagyot védett a holland akciónál. Az utolsó percben csak megszületett az első holland gól, közelről húzták be előnyben, 4-1.

Ez maradt a nagyszünetig.

Hatalmas Zalánki-góllal növeltük előnyünket a harmadik negyed elején (5-1), de azonnal válaszoltak a hollandok, nem lehetett egy pillanatra sem kiengedni (5-2). Nyomás alatt tartották a hollandok a magyar kaput a negyed első felében, de állták a sarat a fiúk. Jól védekezett Hollandia is, mellesleg, de az 5. percben már nem volt mit tenni Zalánki lövésénél, 6-2-re vezettünk.

Veenhuis bombagólt lőtt aztán (6-3), Manhercz Krisztián pedig megirigyelte, ugyanígy tett kisvártatva, 7-3-as előny után jöhetett a negyed hajrája. Keresztúri nagy ziccerben a kapufára lőtte, majd a túloldalon Veenhuis ismét betalált, ezúttal emberelőnyből, 7-4. Sedlmayer Tamás kipontozódott a meccs végére, ez nem volt túl jó hír.

A végén még Kardosnak védeni kellett egy távoli lövést, maradt a 7-4 az utolsó negyed előtt.
 
Egy kimaradt magyar lehetőséggel indult a negyed, majd egy jóindulattal befújt holland ötössel folytatódott. Kardos viszont nagy bravúrral hárított! Nagyszerű átlövéssel növeltük az előnyt (8-4), majd fontos szituációban szereztünk labdát. A harmadik percben szépítettek a hollandok (8-5), de jött Kolozsi nagy gólja, és visszaállt a négygólos különbség. Muller is szórt egyet (9-6) 4:20-szal a vége előtt. Sőt, a következő akciónál is messziről talált be, 9-7, 3 és fél perccel a vége
előtt. Oda kellett figyelni még a fiúknak.

Nagy Kalanovics-góllal jeleztük azonnal, ki az úr a háznál (10-7), majd Groenendijk talált be emberelőnyből. Manhercz Krisztián megmutatta lövőerejét (11-8), még bő két perc volt hátra ekkor. 40 másodperccel a vége előtt szép centerlövéssel jöttek még közelebb a hollandok, majd megkaptuk a labdát, és időt kért Horkai kapitány, 27 másodperccel a vége előtt. Szépen megoldotta Kovács, de a kapufára ejtett.

A vége kétgólos magyar győzelem.
 
Horkai György, a magyar válogatott szövetségi kapitánya:

"Kemény ellenfél volt Hollandia, de ehhez kellett a bírói felfogás sajátossága is. Nem igazán értettem, egyáltalán nem volt következetesség benne. Olyan kiállításokat kaptunk, amiket a másik oldalon is be lehetett volna fújni. Az ötméteres is véleményes volt. Mindenesetre nem játszottunk jól, fegyelemzetlenek voltunk taktikailag, ezt nem szeretem. 4-0-ra vezettünk, utána jöttek a hátrányok még inkább, az előnyöket kihagytuk, jöttek fel. Sok volt az egyénieskedés is, nem működtünk csapatként. Persze, ebben közrejátszott a két kipontozódás is. Holnap korán kezdünk a spanyolokkal, most este videózunk, de előtte még ezt a mai meccset meg kell beszélni, még egyszer ez nem fordulhat elő. Sorsdöntő lesz a spanyolok elleni találkozó, csak akkor van esélyünk, ha mindent beleadunk. Továbbra is vannak, akik hasmenéssel, hányással szenvednek, újabb játékosok. Akik eddig rosszabbul voltak, jobban vannak, de jó lenne a végére járni ennek a problémának."

Eredmény - junior Eb, 2. csoportkör:

Magyarország-Hollandia 11-9 (1-0, 3-1, 3-3, 4-5)
A magyar gólszerzők: Kalanovics, Zalánki 3-3, Manhercz 2, Kolozsi, Keresztúri, Sedlmayer 1-1
 
Gól/emberelőny: 1/5, illetve 5/11
Ötméteresek: -, illetve 1/2
Kipontozódott: Seldmayer, Zalánki
Vízilabda hírek
Utánpótlás
férfi junior válogatott
Fiú ifjúsági válogatott
horkai györgy
1995-ös korosztály
u19-es európa-bajnokság