cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Világkupa: a fiúk legyűrték Kazahsztánt is

2014. augusztus 20. 13:54

A férfiválogatott a második mérkőzését is megnyerte az Almatyban zajló Világkupán.

A magyar-kazah meccs előtt a szerbek 17-1-re verték Dél-Afrikát, az Egyesült Államok simán győzte le a tartalékos Montenegrót, míg a magyar csoportban a horvátok 6-3-ra múlták felül Ausztráliát.

A házigazda ellen a mieink voltak az abszolút esélyesek, de félvállról ezt a találkozót sem vehettük, már csak azért sem, mert az ausztrálok ellen csak egygólos hátrányban voltak a kazahok a harmadik negyed végén, és a vége is "csak" háromgólos ausztrál siker lett. 

A miénk volt az első akció, Madarasé az első lövés, amelyet Shlemov fölétornászott. Hárai emberelőnyös húzása szép lett volna, de a kapus lehalászta azt a próbálkozást is. A következő akciónál a kapufára tolta Hárai, Pekovich viszont nem hibázott, a kazahok szereztek vezetést, 0-1. A magyar kapuban egyébként Lévai Márton kezdett.

Varga Dénes egyenlített, szinte azonnal (1-1), majd egy labaszerzés után Madaras Norbert góljával vezettünk is. Sőt, Varga Dénes újabb találatával már 3-1 volt a javunkra. Nem sokáig, Pilipenko lőtt nagy gólt (3-2), majd kivédekeztünk egy hátrányt, fontos pillanatban. Az utolsó percben időt kért Benedek Tibor, de elvesztettük a labdát, ráadásul Erdélyit kiállították. Egy távoli kazah bomba zárta a negyedet.

A második ráúszásnál is a magyar válogatott hozta el a labdát, de egy kontra meghiúsította a befejezést, csakúgy, mint aztán a másik oldalon. Bátori Bence lőtte el a következő labdát, a jobb kapufa mellett suhant el a próbálkozás, ugyanakkor Pekovich távolról hatalmas góllal egyenlített, 3-3.

Fotó: Russell McKinnon

Fotó: Russell McKinnon

Shakenov kiállítása után Hosnyánszky Norbert lőtt a jobb felsőbe, 4-3-ra vezetett a magyar válogatott a második negyed harmadik percében. Lévai szépen fogta Gubarev lövését emberhátrányban, majd Shlemov hatástalanította Hosnyánszky lövését. Maradt viszont nálunk a labda, Madaras pedig nem hibázott, 5-3.

Pekovich centerből a kapufára vágta, majd emberelőnyben nagyon szerencséses maradt nálunk a labda a levegőben pöcizések után, Madaras a helyén volt, 6-3. Hárai Balázs átlövésből növelte négygólosra a magyar előnyt (7-3). Lévai két védése után jött egy magyar időkérés, de végül nem sikerült góllal befejezni az akciót, a húzást lecsípte a hazai kapus. Ukumanov viszont ismét távolról vette be a magyar kaput, a hátsó lövések nem ízlettek Lévainak (7-4).

Hatalmas Hosnyánszky-góllal indult a harmadik negyed, a kazah kapus nem számított arra, hogy lövés lesz onnan messziről, 8-4. Egy kazah kapufát követően Madaras lőtt a kapusba, majd Ukumanov góljára Hárai válaszolt, potyogtak a gólok.

Shakenov is betalált, a bal szélről, emberelőnyben (9-6), aztán a mínusz kettőért támadhattak szintén fórban a hazaiak, a kapufa mentett. Varga Dénes góljánál semmi, 10-6 lett Dumi góljával. Erdélyi Balázs a kazahok kapusába lőtt emberelőnyben (egy időkérés után), majd mi kerültünk hátrányba, és jött a kazah kapitányi "time out" is. Hazai gól nem született, ellentétben a másik oldalon, ahol Varga Dénes talált be, elképesztő sebességgel, szögből, 11-6. Ez lett a negyed vége.

Kazah akcióval indult a zárónegyed, de Ukumanov hibája után már a mieink jöhettek előre. Bátori Bence pedig nem sokáig szórakozott az előnyünknél, ő szerezte a 12. magyar találatot. Ukumanov meg a hetedik kazahot, pazar gól volt, meg kell hagyni, vízre pattintva a jobb szélről (12-7).

Erdélyi szabaddobásgólja jött ezután, ekkor már nem volt kérdés, hogy a magyar győzelem magabiztos is lesz. A játékosok mindkét oldalon bevállaltak már olyan lövéseket, amelyeket szoros állásnál talán nem. Hárai szép ejtése eredményezte a 14. magyar találatot, majd egy viszonylag hosszabb gólcsendet tört meg Gubarev. Sőt, ugyanő egy megúszást követően pöccintett a kapuba, kozmetikázta az eredményt a hazai válogatott (14-9).

Bátori lövése elakadt Shlemovban, visszafelé természetesen kiállították, jött a kazah időkérés. Kapufára húzták a figura végén, pedig szépen megoldották. Benedek Tibor is kikérte még idejét az utolsó percben. Angyal Dániel lőtt nagy gólt, megérte tehát az időkérés. 
 
A vége 15-9, kettőből kettő.
 
Benedek Tibor meccs utáni nyilatkozata a vlv.hu-nak: "Nehezen indult a mérkőzés, a kazah csapat a hazaiak lendületével játszott, várható volt, hogy az első negyed nehéz lesz. Volt egy pár szerencsés góljuk is, de ahogy mentünk előre az időben, nyilvánvalóvá vált, hogy fizikálisan jobban bírjuk. Fegyelmezetten is játszottunk, a statisztika is jó: nyolc fórból hatot kihasználtunk, a hátrányos védekezés is jól ment, tizennégy hátrányból négyszer kaptunk gólt. Ezzel meccset lehet nyerni."

Eredmények - férfi Világkupa, 2. játéknap:

Kazahsztán-Magyarország 9-15 (2-3, 2-4, 2-4, 3-4)
Almaty, Vezette: Adzics (montenegrói), Maretzki (egyesült államokbeli)


Kazahsztán:
Makmetov - Gubarjev 2, Medvegyev, Pilipenko 1, Usakov, Smider, Sakenov 1, Koliadenki, Ukumanov 3. Rudaj, Manafov, Pekovics 2, Slemov. Szövetségi kapitány: Sergej Drozdov

Magyarország: Lévai - Gór-Nagy, Madaras 3, Erdélyi 1, Bátori 1, Hosnyánszky 2, Decker Á., Angyal 1, Varga Dénes 4, Bedő, Hárai 3. Szövetségi kapitány: Benedek Tibor

Gól - emberelőnyből: 4/14, illetve 6/8
Kipontozódott: Gór-Nagy, Bátori

Dél-Afrika-Szerbia 1-17 (0-4, 1-2, 0-5, 0-6)
Gólszerzők:
Card 1, illetve Subotic 4, S. Rasovic, Vasic 3-3, V. Rasovic, Mandic 2-2, Randelovic, Obradovic, Vuksanovic 1-1

Montenegró-Egyesült Államok 7-11 (0-3, 4-3, 0-3, 3-2)
Gólszerzők:
Cuckovic, Durdic, Darko Brguljan 2-2, Murisic 1, illetve Obert, Bonnani, Mann 2-2, Cupido, Samuels, McConnell, Bowen, Rosenthal 1-1

Horvátország-Ausztrália 6-3 (1-0, 0-1, 3-1, 1-1)
Gólszerzők:
Setka 2, Bukic, K. Milakovic, Viskovic, Vukicevic 1-1, illetve Roach 2, Campbell 1
Vízilabda hírek
Férfi válogatott
világkupa
Férfi válogatott
almaty
kazahsztán
Benedek Tibor