cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Világkupa: győzelem Horvátország ellen

2014. augusztus 19. 10:35

A férfiválogatott első kazahsztáni Világkupa-mérkőzésén simán legyőzte a horvát válogatottat.

A szerbek igen magabiztosan, 9-3-ra verték Montenegrót a Világkupa első meccsén, utóbbi csapat is elég tartalékosan érkezett Almatyba. A magyar válogatott kerete négy helyen változott az Eb-hez képest, a horvátoké valamivel jobban, a miénk volt a második mérkőzés.

Elhozta a labdát a magyar válogatott az első ráúszásnál, és egy csavarral próbálkoztunk centerből, de a kapu mellé szállt a labda. Setka lőtte el a másik oldalon, Decker Attila indíthatta a mieinket, de egy kontra után újra a horvátok jöhettek. Madaras volt az első kiállított, Bukic lövését kitolta Decker, majd labdát szereztünk. Hárai Balázs lőtte a meccs első gólját, emberelőnyből (1-0), majd másfél perc múlva Decker Ádám is így tett, kellett persze ehhez Erdélyi Balázs remek fej fölötti passza (2-0).

Egy Decker-védés volt "hatástalan" aztán, ugyanis a kipattanóból 5 métereshez jutottak a horvátok, azt Petar Muslim értékesítette (2-1).

A negyed derekán nagyon szép húzással próbálkoztunk, de Biljac kapus elcsípte a bal saroknál a labdát. A 6. percben emberelőnyben kért időt Ivica Tucak, a figura végén Setka maradt egyedül Hosnyánszky mellett, 2-2. Az utolsó percbe érve Benedek Tibor is időt kért egy emberfóros szituáció előtt. Varga Dániel lőtte ki a kaput, szépen járt a labda a levegőben előtte, ismét magyar előnyt jegyezhettünk fel, 3-2.
 
A második negyed elején a horvátok szerezték meg a ráúszást, rögtön emberelőnybe kerültek, aztán kettős előnybe, a gólt már akkor lőtték, amikor kiegészült a magyar válogatott, Zivkovic volt eredményes, 3-3.

Egy elhibázott magyar fór és egy lejárt horvát támadóidő után Benedek Tibor időt kért emberelőnyben. Madaras Norbert váltotta gólra a fórt, süvített a lövés a jobb sarokba, 4-3.

Decker Attila, majd Biljac kapus mutatott be egy nagy védést, aztán Petar Muslim értetlenkedett egy horvát támadásnál: emberelőny helyett őt szórták ki. Hosnyánszky Norbert nem várt sokáig, az előny elején betalált, a bal sarokba húzta vissza, 5-3. Szépen védekezett a magyar csapat emberehátrányban, a horvát lövés már egy elkeseredett próbálkozás volt, kapufa lett a vége.

1 perccel a nagyszünet előtt Hárai harcolt ki emberelőnyt, amit aztán ő fejezett be, 6-3-ra vezetett a magyar válogatott. A horvátok is megkapták a fórt, időt is kért Tucak kapitány. A támadás végén a blokk és Decker kettőzött erővel mentett, 6-3 volt a szünetben az állás.
 
A miénk volt a második félidő első támadása, a támadóidő leteltével zárult. Egy távoli bombával próbálkozott Milakovic, de lövése fölészállt. Hosnyánszky kétkapufás lökete végül kifelé pattant, jöhettek újra a horvátok, Vukicevic emberelőnyös lövését viszont a blokk hárította. Varga Dénes lőtt a kapufára fórban, majd egy újabb magyar előny következett, időkéréssel megspékelve. Angyal Dániel elpasszolta a labdát, amely valahogy még odakerült Varga Déneshez, aki senkiéhez sem hasonlítható klasszismegoldással lőtt a kapuba, gyönyörű gól volt, 7-3.

Hosszas horvát gólcsendet tört meg Kristijan Milakovic, amikor a negyed utolsó perce előtt emberelőnyből talált be, 7-4.

Kimaradt horvát lövéssel kezdődött a negyedik negyed, valahogy mindig csak egy kicsi hiányzott a horvátoknak ahhoz, hogy közelebb kerüljenek a mieinkhez. Aztán Andjelo Setka emberelőnyből talált be, 7-5.

Gyönyörű emberelőnyös góllal növeltük az előnyt 8-5-re Bedő Krisztián pöccintése után. Türelmetlenek voltak a horvátok, ennek pedig az lett a következménye, hogy egy-egy könnyelműbb magyar támadás is "belefért" ezen a mérkőzésen.

Két perccel a vége előtt Benedek Tibor még időt kért, alighanem a megnyugtatás jegyében. Nagyszerű emberelőnyös góllal lett négy a különbség, Gór-Nagy Miklós talált be, 9-5. Decker még védett egy nagyot, a vége négygólos siker.

A magyar válogatott nagy lépést tett a csoportgyőzelem felé.
 
Benedek Tibor a vlv.hu-nak a meccs után: "Nagyon örülök ennek a mérkőzésnek, mert elöl is és hátul is rendkívül fegyelmezetten játszottunk. Végig jó volt a védekezés, s az, hogy ennyit blokkoltunk, ennyit segítettünk egymásnak, nagyon jó jel. Ez még csak az első meccs volt a Világkupán, úgy gondolom, fogunk tudni még jobban játszani."

Eredmény - férfi Világkupa, 1. játéknap:

Magyarország-Horvátország 9-5 (3-2, 3-1, 1-1, 2-1)
Gólszerzők: Hárai 2, Decker Á., Varga Dániel, Madaras, Hosnyánszky, Varga Dénes, Bedő, Gór-Nagy 1-1, illetve Setka 2, Muslim, Zivkovic, K. ilakovic 1-1
 
További eredmények:
 
Montenegró-Szerbia 3-9 (0-4, 1-1, 1-2, 1-2)
Gólszerzők:
Saric, Latinovic, Darko Brguljan 1-1, illetve Eskert 3, Mandic 2, Rasovic, Obradovic, Randelovic, Vuksanovic, Ubovic 1-1

Dél-Afrika-Egyesült Államok 1-19 (0-4, 0-6, 0-4, 1-5)
Gólszerzők:
Baker 1, illetve Bonnani 4, Mann, Obert, Bowen 3-3, Smith, Samuels 2-2, Roberts, Rosenthal 1-1

Kazahsztán-Ausztrália 8-11 (1-3, 2-1, 4-4, 1-3)
Gólszerzők:
Ushakov 3, Ukumanov, Pekovich 2-2, Pilipenko 1, illetve Younger 4, Campbell 3, Roach, Gilchrist, Ford, Edwards 1-1
Vízilabda hírek
Férfi válogatott
világkupa
Férfi válogatott
almaty
kazahsztán
Benedek Tibor