cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

Női Világkupa: megvan az ötödik hely

2014. augusztus 17. 13:04

A magyar válogatott 14-11-re legyőzte a házigazda orosz válogatottat a hanti-manszijszki Világkupán, ezzel az 5. helyen zárt.

Egy kivédekezett orosz akcióval indult az 5. helyért folyó meccs, majd Bujka Barbara gyors és egyben remek centertalálatával folytatódott, 1-0-ra vezetett a magyar válogatott. Szép magyar labdaszerzés után Bujka kapta a labdát, aki kitette Szücs Gabriellának, ő pedig 2-0-ra alakította az állást.

Nem vették komolyan Iarondaykinát a jobb szélen a mieink, Gangl Edina mellett a hálóba lőtt a 2. perc végén az oroszok szélsője. Antal Dóra próbált szabaddobásból érvényesülni, nem sikerült, majd Grineva emberelőnyből egyenlített, szépen emelkedett középen, sajnos, 2-2. Sőt, Ivanova megúszott és beejtette a kapuba a labdát, mielőtt Gangl visszaúszott volna az orosz kapus hosszú indítása után. Gyorsan fordítottak tehát az oroszok.

Magyar labdaszerzés következett ezután, majd Takács Orsolya adta Tóth Ildikónak középre, ő pedig csavargóllal egalizált, 3-3. Merész András kért időt egy emberelőnyös támadás előtt, amelyet végül Antal fejezett be góllal, ismét vezetett a magyar csapat, 4-3. Jekatyerina Prokofjeva a rá jellemző klasszismegoldással egyenlített távolról, 4-4. A negyed hajrájában kétszer is ígéretes helyzetben vették el a játékvezetők a labdát a magyar csapattól (Bujka ellen fújtak) - maradt a 4-4.

Elhozta a labdát a magyar válogatott a második ráúszásnál, és rögvest emberelőnybe került, hogy aztán Bujka Barbara be is találjon, 5-4-re vezettünk. Az oroszok is fórban támadhattak, előbb kapufára lőttek, a kipattanót viszont Grineva bekotorta, 5-5. Tóth Ildikó harcolt ki egy 5-öst nem sokkal később, amit azonban nem tudott értékesíteni Keszthelyi Rita. Borisova lőtt nagy gólt a negyed derekán, pedig előtte Gangl szépen odaért egy másik lövésre. Kisteleki Hanna mesterien fordult be kisvártatva (6-6), majd emberelőnyből volt eredményes a magyar válogatott, Menczinger Kata révén, ismét vezettünk, 7-6.

Szépen kivédekeztünk egy hátrányt, s amikor már azt hihettük, a második orosz akció is gól nélkül marad, középen kibújt Iarondaykina, és keresztbeejtette a labdát (7-7). Szerencsére jött Kisteleki Hanna ejtése, 8-7-re alakította az állást, szinte azonnal. Ennél is gyorsabban váltott ritmust az orosz csapat, Ivanova pöckölt a hálóba, 8-8. Gyors magyar akció következett ezután, Tóth fejezte be, újra góllal - 9-8. És ez még csak a félidei eredmény volt!
 
A harmadik negyed első támadása az oroszoké volt, nem jött be a távoli ejtésük, mint ahogy Kisteleki lapos lövése sem emberelőnyben a túloldalon. Bujka-blokkal folytatódott a meccs emberhátrányban, majd elvették a labdát a mieinktől. Karimova másodjára már nem lőtte a blokkba, helyette egyenlített, 9-9.

Keszthelyi Rita nagy góljával ismét a magyar válogatottnál volt az előny (10-9), sőt, Takács harcolt ki büntetőt nem sokkal azután, kicsit bosszantó volt, hogy Antal kihagyta. Tóth viszont pazar találattal jelentkezett, 11-9! Megúszott aztán Keszthelyi Rita, és bő egy perc alatt háromgólosra hízott a magyar előny, 12-9! Menczinger nagy kapufája után megúsztunk egy orosz megúszást, de nagy nyomás alatt volt a magyar kapu a harmadik negyed végén. Azonban valami mindig segített: a kapufa kétszer, Gangl keze és a blokk egyszer-egyszer.

Karimova szerezete a negyedik negyed első gólját, emberelőnyből (12-10). Nagyon kellett Keszthelyi gólja a negyed felénél, ezzel állt vissza a háromgólos előny, az egygólosra csökkenés helyett. Gyorsan megoldottak aztán az oroszok egy fórt, Kolmakova volt eredményes (13-11).

Tóth ziccerét tolta ki az oroszok kapusa, kár volt érte, mint ahogyan azért is, hogy emberelőnyben fújtak kontrát a játékvezetők három perccel a vége előtt. Kellett volna még egy magyar gól a megnyugváshoz, de nem akart összejönni. Aztán végül csak összejött, Keszthelyi kotorta be a támadóidő lejártának pillanatában, a találkozó utolsó percében, 14-11.

Még egy magyar labdaszerzést is feljegyezhettünk, a vége háromgólos magyar győzelem, így a mieink szerezték meg az 5. helyet.
 
A döntőben az Egyesült Államok 10-6-ra győzte le Ausztráliát, míg a bronzmeccsen Spanyolország volt jobb, Kínát verték 7-5-re. A 7. helyért Dél-Afrika 11-6-ra verte Szingapúrt.
 
Merész András szövetségi kapitány:

"Az, hogy egy orosz válogatottat otthonában le tudtunk győzni, mindenképpen örvendetes, de összességében két csalódott csapat találkozott. Szerettük volna, ha az utolsó meccsünkön győzünk, de azt is, hogy az nem az 5. helyért ment volna. Mindkét csapat odatette magát, már amennyire a csalódottsága után és a fizikai állapotát tekintve ez lehetséges volt. A meccs elejei adok-kapokból szerencsére később mi jöttünk ki jobban, ebben segített az, hogy a védekezésünk, főleg emberhátrányban összeállt. 

Ami az összképet illeti: természetesen csalódott vagyok az 5. hely miatt, egy magyar válogatott kapitányaként nem is tehetek mást. Sajnos, a tengerentúli csapatokkal kellett játszanunk, akik erre a tornára készültek. A Kína elleni meccset sajnálom, ott valahogy semmi nem ment, semmi nem jött össze, azt meg kellett volna nyerni. A felnőtt válogatott legközelebb valamikor októberben találkozik, de a nyár végén még vár ránk két utánpótlástorna, ahol szeretnénk jó eredményeket elérni."

Eredmény - női Világkupa, az 5. helyért:

Magyarország-Oroszország 14-11 (4-4, 5-4, 3-1, 2-2)
Gólszerzők: Keszthelyi 4, Tóth 3, Bujka, Kisteleki H. 2-2, Szücs, Antal, Menczinger 1-1, illetve Grineva, Ivanova, Karimova, Iarondaykina 2-2, Borisova, Kolmakova, Prokofjeva 1-1
 
A Világkupa végeredménye:

1. Egyesült Államok
2. Ausztrália
3. Spanyolország
4. Kína
5. Magyarország
6. Oroszország
7. Dél-Afrika
8. Szingapúr
Vízilabda hírek
Női válogatott
Merész András
világkupa