cover image
Egyéb

Rióig nem változnak a szabályok

2014. augusztus 1. 17:57

A FINA TWPC isztambuli ülése után egyértelműnek tűnhet, hogy a 2016-os olimpiáig a felnőtt világversenyeken nem lesznek újabb szabályváltozások.

A Technical Waterpolo Comittee (TWPC), azaz a FINA vízilabda szakmai testülete az U18-as világbajnokság helyszínén, Gianni Lonzi elnök vezetésével ült össze. A tanácskozásra meghívót kapott a játékosok érdekeit tömörítő bizottság tagja, Aaron Feltham, valamint az edzőbizottság tagja, Kemény Dénes is.

A „meeting” legfontosabb eredménye az, hogy a FINA Büro novemberi 29-i, dohai kongresszusán olyan javaslat hever majd az asztalon, amely azt ajánlja: a 2016-os, riói olimpiáig ne változzanak tovább a vízilabda lényegi szabályai. Az indoklás prózai: egyszerűen kevés idő, hovatovább másfél év van hátra az ötkarikás játékokig, ez pedig egy ilyen horderejű változtatás esetén csekély.

Ha az isztambuli terefere más irányt vett volna, akkor a tervek szerint már az augusztusi, Almatyban rendezendő férfi-Világkupán - kísérletképpen - a tervezett módosítások léptek volna életbe. Végül a döntéshozók megállapodtak egy részletesen, pontosan kimunkált javaslatcsomag kidolgozásán.

Ennek lényege, hogy a következő évek utánpótlás-világversenyein folyamatosan próbálják majd ki az új elképzelések elemeit, úgymint például férfimeccseken a 25 méter hosszú pályát, a kisebb labda alkalmazását. Törekednének a meccsenkénti 11 játékos nevezésére is, amely megteremtené annak a lehetőségét, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság az emancipáció jegyében 12 csapatosra bővitse a női mezőnyt, egyenlővé téve így a férfiakéval.

Természetesen elsőként csak Tokióban.
Vízilabda hírek