cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Ezüstérmes a Benedek-csapat az Eb-n

2014. július 27. 14:01

A magyar férfiválogatott kikapott Szerbiától az Európa-bajnokság döntőjében.


Fotó: Szaka József

Fotó: Szaka József

A női válogatott bronzérme után a férfiak ezüstéremmel zárták a budapesti Európa-bajnokságot, miután a vasárnap esti döntőben 5 gólos vereséget szenvedtek a szerb válogatottól. A mieink ellenfele ezen az estén - a kapitány szerint is - agresszív, pontos támadó- és védőjátékot mutatott be. 
 
A magyar csapatnak gondjai akadtak az emberelőnyös helyzetek kihasználásával, miközben a túloldalon ezzel nem volt baj, sőt! Ráadásul a szerbek remekül védekeztek, a torna legjobb kapusának választott Gojko Pijetlovic is egész jó napot fogott ki, 12 lövést hárított a 19 kísérletből, ez 63,2 százalékos mérleget jelent.

A mieink a harmadik negyedet megnyerték két góllal, így felsejlett a remény arra, hogy egy pazar utolsó negyeddel esetleg döntetlenre mentse a találkozót, netán meg is nyerje azt. Csakhogy a szerbek kegyetlenül lőtték az előnyöket, ráadásul bosszantó mód teljesen kijátszották a támadásaikat, ami lélektanilag nem egy egyszerű szituáció a túloldalnak.

3-0-s rohammal jelentkezett tehát Szerbia a záró nyolcpercben, ez pedig végzetesnek bizonyult.

A magyar válogatott ezüstérmet szerzett a budapesti Európa-bajnokságon. Benedek Tibor kapitányként negyedik világversenyén is döntőbe juttatta csapatát: a tavalyi és az idei Világliga ezüstérme, valamint a barcelonai világbajnokság aranyérme után ismét egy ezüst került a gyűjteménybe.

A nyár végén jön a Világkupa.


Eredmény - Európa-bajnokság, DÖNTŐ:

Magyarország-Szerbia 7-12 (1-3, 1-4, 4-2, 1-3)
Gólszerzők: Vámos 3, Szivós, Varga Dénes, Varga Dániel, Erdélyi 1-1, illetve Gocic 3, Filipovic, Mandic 2-2, Cuk, Pijetlovic, Aleksic, Randjen, Prlaionovic 1-1

Az Európa-bajnokság győztese: Szerbia
Ezüstérmes: Magyarország
Bronzérmes: Olaszország
A torna legjobb kapusa: Gojko Pijetlovic (Szerbia)
A torna legjobb játékosa: Varga Dénes (Magyarország)
 
Az élő közvetítés az alábbiakban olvasható vissza.
 
4. NEGYED:
 
Volt már arra példa, hogy háromgólos hátrányból döntőt nyert a magyar válogatott, méghozzá éppen a szerbek ellen, az athéni olimpián. Ezt a hatalmas bravúrt kellene valahogy megismételni. Cuk elhozta a labdát Dumi előtt. Azonnal emberelőnybe kerültek a szerbek, és Filipovic kegyetlenül kihasználta, megint a kiállítás lejárta után azonnal, 6-10. Varga Dániel lőtte el a labdát emberelőnyben, egyenesen Pijetlovicba. Hárai kiállítása után Filip Filipovic a kezek fölött lőtt a kapuba, 6-11. Eldőlni, látszik, úgy tűnik.
 
Decker Ádám gólja szabálytalan volt aztán, 5 perc 11 másodperccel a vége előtt a szerbek jöhettek előre. Emberelőnybe került a magyar válogatott, a szerbek nagyon keményen védekeztek, Vámos kezéből pedig kicsúszott a labda. Cuk lövését védte aztán Decker Attila. A szolnokiak légiósa, Zivko Gocic ismét betalált, 3 perccel a meccs vége előtt, 6-12. 
 
2 perc 35 másodperc volt hátra, amikor időt kért Benedek Tibor. Gocicot állították ki. Varga Dénes löbbölt középre Szivósnak, de a lövést Pijetlovic kiütötte. Több mint 63 százalékkal védett a szerb kapus. Savic időt kért a vége előtt nem sokkal, de a szerbek már nem erőltettek semmit. Vámos lőtte az utolsó gólt. 
A vége sima szerb siker, de a 6000 drukker állva tapsolta meg a magyar csapatot. 
 
3. NEGYED: 

Decker Attilának lőttek még párat a srácok a ráúszás előtt. Szivós elhozta. Varga Dániel vállalta az első lövést, majd jött egy előny, és Szivós megkapta a labdát a bal oldalon, és megszerezte a harmadik magyar gólt. Kimaradt aztán a szerb előny, Decker védett. Varga Dániel lőhetett volna szabaddobást, csakhogy kontrát fújtak, majd Benedek Tibor kapott sárga lapot, miután reklamált Gór-Nagy kiállítása után. Mandic akkor lőtte el hihetetlenül éles szögből, amikor épp kiegészültünk, 3-8.
 
Megkaptuk mi is az előnyt, de Tóth húzása nem sikerült. Randjelovic cserés kiállítást kapott a következő magyar akciónál, Erdélyi Balázs talált be, 4-8. 3:20-nál elvették a labdát a szerbektől, majd Szivós lőtt elég mellé. Decker labdaszerzése után jöhettünk előre 2:21-gyel a negyed vége előtt. Benedek Tibor időt kért. A szerbek elkezdtek verekedni, Hárainak leszedték a sapkáját, majd aztán épp ellene fújtak a játékvezetők.

Zivko Gocic lőtte a 9. szerb gólt, Madaras kiállítása után. Varga Dániel szépített, 50 másodperccel a negyed vége előtt, pimasz, szemtelen gól volt. Varga Dénes is bevágta, 6 másodperccel a vége előtt, már csak 3 a hátrány. Savic kapitány időt kért ebben a helyzetben. Maradt a mínusz három.

 
2. NEGYED: 

Nagyon sokat beszélt Benedek Tibor a csapathoz, a szerbek már felálltak a ráúszáshoz, amikor a magyar kapitány még mondta a követendőket a mieinknek. Gór-Nagy kiállítása után (nem volt az), szépen jött a bepassz Mandictól, Aleksic behúzta, 1-4. Zivko Gocic küldte meg a második perc végefelé, az is utat talált a kapuban, 1-5! A következő magyar támadásnál Varga Dumi nem vállalkozott lövésre talán vállalható helyzetben, a centerpozícióba löbbölt, de messze volt Tóthtól.

1-6 után (miután Mandic is betalált), Nagy helyére Decker Attila ment be a magyar kapuba. Hosnyánszky Norbert kezéről lecsusszant aztán a labda, majd Decker Attila megfogta az első védenivalót. Egy kontra itt, egy ott, jöhettünk előre. Vááámos Marci! Emberelőnyből vágta be a labdát abból a helyzetből, ahonnan nem számítottak rá. 2-6! Varga Dénes szedte le Gocic kezét, jött a kiállítás, és Decker védése! Madaras remek ütemben kapta aztán a labdát Varga Dénestől, de Pijetlovic odaért a labdára. 2:11-nél kért időt Savic.
 
Szivós kiállítása után nagyon keményen megjáratták a szerbek a labdát, és miután Decker elmozdult egy ütemet, Cuk gólt lőtt a szélről, 2-7. Varga Dénes az oldalhálóba lőtt a következő akciónál. 48 másodperccel a nagyszünet előtt időt kért Benedek Tibor. Varga Dénes lőtte el a labdát, maradhatott nálunk, de elpuskáztuk a lehetőséget, a passzok hosszúak voltak. 5 gólos előny a nagyszünetben. Nehéz lesz innen felállni.

1. NEGYED:
 
Megvolt a csatakiáltás, következhet a budapesti Európa-bajnokság utolsó mérkőzése. Nagy Viktor kezd a kapuban, ellentétben a csoportmeccsel, ahol Decker Attila védett, remekül. Varga Dénes ment a labdáért elsőként, de Szerbia hozta el azt. Filipovicé volt az első lövés, egyenesen Nagy Viktor kezébe. Varga Dénes lőtt fölé az első akciónknál, talán kicsit hamar.
 
Gór-Nagy Miki szerzett labdát, majd emberelőnybe kerültünk, amelynek végén Szivós lőtt, a blokkról leperdült a labda. Újabb magyar labdaszerzés, amelyet a mostani Eb-n sem tapasztalt hangorkán fogad. Eladták aztán a labdát a srácok, a harmadik perc végén jártunk, és még nem esett gól. Dusko Pijetlovicot állították ki, az előny végén Varga Dániel lőtt, fölé. A szerbek jöhettek, Nagy Viktor védett nagyot, de maradt a labda a szerbeknél, akik emberelőnybe kerültek, és Radjen lövésével megszerezték a vezetést. A labda Gór-Nagy kezéről pattant a kapuba, 0-1!
 
Tóth Márton kiállítása után egy elég gyenge szerb ejtés következett, Filipovic követte el, a 6. perc közepén. Prlainovic lövésével volt 2-0 a szerbeknek, majd jött Vámos Marci, és hatalmas lövéssel szépített. Decker Ádámot állították ki 1:17.nél, Savic időt kért. Szépen játszották meg a szerbek a fórt, Dusko Pijetlovic fejezte be, Varga Dénes és Madaras Norbert között emelkedett magasra, 1-3. 40 másodpercnél Benedek Tibor kért időt, emberelőnybe kerültünk. Szivós adta be a végén, Hárai emelkedett, de csak beleütni tudott a labdába. 3-1-es vezetéssel zárult a negyed.


Számok:

A teljes Európa-bajnoki mezőny egyetlen százszázalékos csapata a magyar válogatott, beleértve a női együtteseket. Hazánk eddig 12 alkalommal nyerte meg az Eb-t, Szerbia (és jogelődjei) 5-ször. 2001, 2003, 2006 és 2012 is aranyat hozott számukra, mi legutóbb Firenzében nyertünk aranyat (és előtte 1997-ben).

Eb-n legutóbb (a csoportmeccset leszámítva) 2010-ben találkoztunk velük, akkor a bronzmeccsen, amit 10-8-ra nyert meg Szerbia. A legutóbbi 5 magyar-szerb párharcból négyet elveszítettünk. 
Itt van a lelátón Áder János köztársasági elnök is, és ahogy mondani szokták, mindenki, aki számít.

1. mérkőzés:

Olaszország-Montenegró 11-9 (1-3, 5-3, 2-2, 3-1)
Gólszerzők: Giorgetti 4, Alicardi, Figlioli 3-3, Figari 1, illetve Mladan Janovic 3, Ivovic 2, Petrovic, Klikovac, Misic, Drasko Brguljan 1-1

Montenegró nagyon bosszús lehetett a szerbek elleni vereség után, kérdés volt, hogy mennyire tudták maguk mögött a szerbektől bekapott pofont. Mladan Janovic úszott meg az első percben, az ő gólja volt a bronzmeccs első találata. Aztán Aleksandar Ivovic növelte az előnyt, amire Figlioli válaszolt emberelőnyből.
Fotó: Szaka József

Fotó: Szaka József

 
A magyarok elleni elődöntőben nem jöttek be az olasz 4-es lövései, most az első összejött. Sasa Misic úgy lőtt akciógólt irdatlan sebességgel, hogy mindenki azt várta, bent középen mi lesz a gyilok vége. Nem játszották azonban a centert a montenegróiak, helyette jött a lövés, 1-3. Fontos előnyt hagyott aztán ki az olasz csapat, Radic volt a helyén - ezzel ért véget a negyed. 
 
Szép emberelőnyös góllal szépített Olaszország, Misic kiállítása után Aicardi emelkedett középen, és bevágta (2-3). Drasko Brguljan lőtte a negyedik montenegrói találatot, amire azonnal válaszolt az ellenfél, Figlioli. A 3. percben Ivovic is betalált, nem volt túl hatékony a védekezés, átlőtte a falat, 3-5. Aicardi következett (4-5), majd Mladan Janovic rontott hatalmas ziccerben. Rosszul tette, mert Alex Giorgetti azonnal egyenlített a másik oldalon, a negyed felénél jártunk nagyjából ekkor.
 
Ahhoz, képest, hogy a meccs ezen szakaszáig mennyire lazán védekeztek a felek, a következő találat csak 10 másodperccel a negyed vége előtt érkezett, Giorgetti a bal szélről, emberelőnyben talált be, 6-5. Mladan Janovicnak volt válasza az utolsó előtti másodpercben, 6-6. A gól után Janovic és Tempesti összeakaszkodott, ami után kisebb tömegjelenet alakult ki, de a játékosok a végén megbékültek, amit taps fogadott.
Fotó: Szaka József

Fotó: Szaka József

 
A harmadik negyedben egészen az 5. percig kellett várni az első gólig, Figari lőtte, előtt nem sokkal emberelőnyt rontott Montenegró (7-6). Sasa Misic kipontozódása után Giorgetti újabb emberelőnyös gólt szerzett, már kettővel mentek tehát az olaszok. Petrovic nagyszerűen vált le a védőkről ezután, és közeli találatával 8-7-re módosult az állás, két perccel a negyed vége előtt. Sőt, Klikovac is közelről húzott be egy előnyt, egyenlített Montenegró. 8-8-cal jöhetett a zárónegyed.
 
Az olaszok szerezték meg a vezetést Figlioli góljával, fórból volt eredményes (9-8), ezt szintén emberelőnyből egyenlítette ki Mladan Janovic, 9-9. Stefano Tempesti pillanatai következtek ezután, és az nem kifejezés: Jokic, Drasko Brguljan, majd Ivovic lövését védte, 40 másodpercen belül. Matteo Aicardi góljával vezetett ismét Olaszország, Drasko Brguljan pedig nem sokkal előtte kipontozódott (10-9). Paskovic szabálytalansága nyomán 5 méterest kapott Olaszország, amit Giorgetti lőtt be, 3 és fél perccel a vége előtt két góllal ment Campagna csapata.
 
Az olasz kapitány a meccs hajrájára időt kért, de az utolsó percre érve Montenegró vezethetett akciót. Hiába, az olaszok labdát szereztek, majd lenyelték azt, így megszerezték a bronzérmet. 

Bevezető:

A magyar válogatott százszázalékos teljesítménnyel jutott tovább a B csoportból, így automatikusan kvalifikálta magát az elődöntőbe. A csoportgyőzelemhez nagyon kellett a szerbek elleni 8-6-os siker is, őket régen verte meg a magyar válogatott, így a győzelem íze még édesebb volt.

A mieink ezután az olasz válogatottal játszottak az elődöntőben, ahol Varga Dénes utolsó percben szerzett találatával 8-7-re győzött. A magyar csapat az eddigi hat mérkőzésén összesen 166 kapura lövésből 63 gólt lőtt (38 %). A csapat legeredményesebb játékosa Varga Dénes 12 góllal (54,5%), Varga Dániel 10 (40%), Madaras Norbert pedig 9 gólt dobott (34,6%). A büntetőlövésekben 3/4 a mérleg, emberelőnyben pedig 57,57 százalékos a helyzetkihasználás. 

Ami a kapusokat illeti: Nagy Viktor teljesítménye 54,9 százalékos: 82 lövésből 45-öt védett, míg Decker Attila 68,4 százalékos hatékonysággal áll (19 lövésből 13 védés).

A szerb válogatott második helyen jutott tovább a magyar csoportból. A negyeddöntőben könnyed sikert aratott Görögország ellen, aztán viszont észveszejtő sikert könyvelhetett el Montenegró ellen, ugyanis kétszer is négygólos hátrányból álltak fel Dejan Savic játékosai. Ez ritkán jellemző a szerb csapatra, amely nagy hátrány esetén inkább durvaságba csap át, vagy flegmén játszik. Ez a szerb válogatott viszont - a magyarhoz hasonlóan - nagyon egységes, nagy önbizalommal.

A szerbek a 7 mérkőzésén összesen 206 kapura lövésből 73 gólt lőttek (35,4%), és a legtöbb akciógóllal büszkélkedhetnek a mezőnyben (43). A legeredményesebb szerb játékos Filip Filipovic 17 góllal (50%), őt a 11 gólos Milos Cuk követi (44%). A szerbek 5 büntetőből négyer tudtak kihasználni, emberelőnyben pedig 33,3 százalékos a helyzetkihasználásuk.

A kapuban Gojko Pijetlovic teljesítménye 60,8 százalékos: 125 lövésből 76-ot védett, míg Branislav Mitrovic a kevés játékidő ellenére is hozzá tudott tenni a csapat sikeréhez (8 lövésből 5 védés: 62,5%-os mutató).
 
A magyar-szerb döntőt a Boris Margeta (szlovén), Adrian Alexandrescu (román) játékvezetői páros fújja majd.

Az eddigi mérkőzéseken:

Július 14., hétfő:

Horvátország-Németország 10-5 (4-3, 2-0, 3-0, 1-2)
Románia-Grúzia 11-6 (3-4, 3-1, 2-0, 3-1)
Franciaország-Szerbia 5-16 (1-4, 1-3, 0-3, 3-6)
Montenegró-Görögország 11-6
Olaszország-Oroszország 13-6
Spanyolország-Magyarország 9-12 (2-2, 2-4, 2-3, 3-3)

Július 15., kedd:

Grúzia-Grögország 6-15 (1-4, 1-6, 3-3, 1-2)
Németország-Szerbia 7-12 (2-3, 1-3, 2-3, 2-3)
Oroszország-Montenegró 7-15 (1-5, 2-3, 2-4, 2-3)
Románia-Olaszország 4-9 (1-1, 1-3, 1-4, 1-1)
Horvátország-Spanyolország 8-8 (3-2, 2-2, 1-2, 2-2)
Magyarország-Franciaország 12-7 (2-2, 2-1, 5-1, 3-3)

Július 17., csütörtök:

Olaszország-Grúzia 15-5 (3-2, 5-1, 5-1, 2-1)
Franciaország-Horvátország 11-14 (3-5, 2-3, 3-2, 3-4)
Spanyolország-Németország 11-8 (2-1, 3-2, 3-4, 3-1)
Görögország-Oroszország 12-6 (3-1, 3-3, 1-1, 5-1)
Montenegró-Románia 13-8 (2-2, 3-0, 5-2, 3-4)
Magyarország-Szerbia 8-6 (2-0, 3-3, 2-2, 1-1)

Július 19., szombat:

Spanyolország-Franciaország 13-5 (2-0, 3-3, 4-2, 4-0)
Grúzia-Oroszország 12-16 (3-3, 1-4, 7-4, 1-5)
Románia-Görögország 9-10 (3-2, 2-3, 2-2, 2-3)
Horvátország-Szerbia 8-8 (2-3, 3-2, 1-2, 2-1)
Olaszország-Montenegró 6-6 (2-0, 0-1, 2-3, 2-2)
Magyarország-Németország 16-8 (4-3, 5-4, 3-0, 4-1)

Július 21., hétfő:

Montenegró-Grúzia 17-2 (4-0, 4-0, 4-1, 5-1)
Oroszország-Románia 8-11 (2-3, 1-3, 2-3, 3-2)
Franciaország-Németország 8-7 (1-0, 0-2, 4-4, 3-1)
Szerbia-Spanyolország 8-6 (2-2, 1-0, 1-1, 4-2)
Görögország-Olaszország 9-9 (4-2, 0-4, 3-2, 2-1)
Magyarország-Horvátország 7-6 (0-2, 4-2, 1-0, 2-1)

Július 23., szerda:

Oroszország-Németország 8-9 (1-1, 4-2, 1-3, 2-3)
Grúzia-Franciaország 6-10 (2-2, 1-3, 2-3, 1-2)
Olaszország-Horvátország 8-7 (1-1, 3-2, 2-2, 2-2)
Görögország-Szerbia 9-13 (2-3, 3-4, 2-4, 2-2)

Július 25., péntek:

Németország-Spanyolország 8-16 (3-5, 1-4, 2-3, 2-4)
Franciaország-Románia 8-15 (3-3, 1-3, 1-6, 3-3)
Oroszország-Grúzia 9-8 (2-2, 2-2, 2-1, 3-3)
Magyarország-Olaszország 8-7 (3-1, 2-3, 1-1, 2-2)
Szerbia-Montenegró 10-9 (3-5, 1-2, 3-2, 3-0)

Július 26., szombat:

10.30 Németország-Franciaország (a 9. helyért)
12.00 Spanyolország-Románia (a 7. helyért)
13.30 Horvátország-Görögország - az 5. helyért
Vízilabda hírek
Férfi válogatott
EB Budapest 2014
eb 2014 budapest
budapest eb 2014
Európa-bajnokság
Benedek Tibor