cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Eb-döntőt játszhat a magyar férfiválogatott

2014. július 25. 13:37

A magyar férfiválogatott 2006 után jutott ismét az Európa-bajnokság döntőjébe.


Fotó: Szaka József

Fotó: Szaka József

A magyar válogatott nyolc év után ismét az Európa-bajnoki aranyéremért játszhat, miután egy góllal megverte Olaszországot. A találkozó végig nagyon szorosan alakult, az olaszok többször is elővették színészi képességeiket, de a mieink higgadtak maradtak, nem hagyták magukat provokálni. Ismét türelmesen játszottak a mieink, úgy tűnt, a lövéseket is csak akkor vállalták el, amikor tuti helyzet adódott.

Egy-két kivétel persze akadt, de pontosan ezek az egyéni villanások eredményezték a győzelmet. Hosnyánszky Norbert három gólt szerzett, a legvégén pedig Varga Dénes vállalt el egy szabaddobást, éppen akkor, amikor a legnagyobb szükség volt rá. 2001-ben Budapesten éppen az olasz csapat ellen vesztett elődöntőt a magyar válogatott, most ez nem fordult elő.

Ez pedig azt jelenti, hogy vasárnap 1999 után újra Eb-aranyat nyerhet a válogatott.
Fotó: Szaka József

Fotó: Szaka József


Eredmény - Európa-bajnokság, férfitorna, elődöntő:

Magyarország-Olaszország 8-7 (3-1, 2-3, 1-1, 2-2)
Gólszerzők: Hosnyánszky 3, Varga Dénes 2, Madaras, Szivós, Varga Dániel 1-1, illetve Gallo 2, Di Fulvio, Figlioli, Giorgetti, Luongo, Aicardi 1-1
 
Az élő közvetítésünk az alábbiakban olvasható vissza.
 
4. NEGYED:

Először a miénk a ráúszás, de elvették a labdát a játékvezetők. Tóth Márton harcolt ki emberelőnyt a második magyar akció során, de nem tudtuk befejezni a támadást. Vámos kiállítása után Tóth Márton csent labdát nagyon jó pillanatban. Szivósnak aztán el kellett lőnie nagyon messziről, Tempesti védeni tudott. 
 
Páros kiállítás jött nem sokkal később, Giorgetti és Szivós volt a büntetett, de jöhetett a magyar válogatott. Tóth Marci harcolt ki emberelőnyt, kipasszolta Varga Dánielnek, aki gyorsan visszatette, Tóth pedig a kapuba lőtt, csakhogy előtte Benedek Tibor időt kért, így a gólt érvénytelenítették. Stefano Luongo egyenlített egy akciógóllal, 6-6, szűk 4 perccel a vége előtt.
 
Magyar előny következett nem sokkal később, amely végén Hosnyánszky úgy lőtt gólt, hogy elsőre nem tudott labdába érni Varga Dániel passza után. A vízről csak bekotorta. Csapkodott is egyet a vízen, ezt az olaszok nem nézték jó szemmel, kis szünet után folytatódott a meccs. Nagy Viktor védett óriási bravúrral Aicardi csavarja után!
 
2:23-mal a vége előtt Szivóst pontozta ki a román játékvezető, emberelőnyben támadhatott Olaszország csapata. Sajnos, szépen megjátszották az előnyt az olaszok, Aicardi lőtt a kapuba középről, 7-7. 1:15-nél nagyon fontosat védett Nagy Viktor, majd jött Varga Dénes, és szétlőtte a jobb alsót, 8-7! 
 
3. NEGYED:

Az olaszoké a harmadik negyed első támadása is, mint ahogy ismét Figlioli lőtt elsőként, Nagy hárított. Vámos Marcinak fújtak aztán kontrát, majd újra Nagy jelentkezett: "Ez nagyon kevés, ez nagyon kevés" - jelezte a gyenge lövés után Di Fulviónak. A következő magyar támadásnál Nagy 11 másodperccel a támadás lejárta előtt küldte előre a labdát, meg is kapta a centerünk, de semmit sem fújtak, Benedek Tibor nagyon hiányolta a sípot.
 
3:45-tel a negyed vége előtt Varga Dénest állították ki, ekkor Alessandro Campagna kért időt. Figlioli nem nagyon tud ma túljárni Nagy eszén, csuklóval hárította az újabb lövést a magyar kapus. Aztán még egyszer, bombaformában Viktor!! Már éppen lejárt az olaszok kiállítása, amikor Hosnyánszky Norbert lőtt, egyenesen a kapuba, borzasztóan fontos gól volt, 6-4! 
 
Szabaddobásból szépítetett Alex Giorgetti 1 perccel a vége előtt, 6-5, majd Hárainak ítéltek kontrát. Az olaszok is kaptak egyet, így 20 másodperccel a vége előtt Benedek kapitány időt kért. Nem tudtuk befejezni a támadást, így egygólos előnyről várhattuk az utolsó negyedet.
 
2. NEGYED:
 
Figlioli hozta el a második ráúszásnál is. Aztán Di Fulvio ellőtte a kapufa mellé az első labdát. Varga Dénes megpróbálta visszahúzni a labdát a jobb sarokba emberelőnyben, de Tempesti helyén volt. Szivós kapott kiállítást a 2. percben, Figlioli ezt már belőtte, 3-2! Elvették a magyar csapattól aztán a labdát, jöhettek az olaszok, előbb Gallo lőtte el, azt Nagy védeni tudta, majd ugyanő vállalta el, a második már utat talált magának, 3-3.
 
A negyedik percben nagy nehezen kaptunk egy előnyt, de nem sikerült kihasználni, Erdélyi lövése után Varga Dániel ment szabályosan a labdáért, de ellenünk fújtak. Benedek Tibor kért időt egy sikertelenül végződött olasz támadás után, amely kiállítással végződött, emberelőnyben támadhattunk tehát. Madaras lőtte rá először, de kipattant a labda, Varga Dénes lecsapott rá, de nem lőtte el, hanem kitette Hosnyánszkynak, aki kissé váratlanul elvállalta, és jól tette, újra vezettünk, 4-3!
 
Figari löketét tolta ki Nagy, de maradt a labda az olaszoknál. Hárai kipöckölte Luongo kezéből, így támadhattunk a 6. percben a kétgólos vezetésért. Aicardi meggyötörte a kapufánál Gór-Nagyot, de nem jött az ítélet, pedig nyilvánvaló volt a szabálytalanság. Sebaj, Nagy Viktor a túloldalon ismét a helyén volt. A következő magyar emberelőnynél megismétlődött a szituáció, csak Gór-Nagyot most centerben takarították el. Nem jött az ítélet, de a kipattanót Varga Dániel megszerezte és a kapuba lőtt, 5-3! Pimasz góllal szépített a negyed legvégén Gallo, így egygólos magyar előnnyel jöhetett a nagyszünet.

1. NEGYED:

Nagy Viktor kezd a magyar kapuban. Gór-Nagy, Madaras, Szivós, Varga Dániel, Varga Dénes, Hárai Balázs volt ott a kezdőben még. Az első labdát az olaszok vitték el, Figlioli révén. Rögtön a centert próbálták megjátszani, jött is a lövés, amely elakadt Nagy Viktorban. Varga Dániel lőtt szinte azonnal, mihelyst felértünk a támadásnál, Tempesti a helyén volt. Nagy Viktor védett aztán újra, Figlioli lőtt messziről. Madaras Norbert kiállítása után Giorgetti lőtt, Nagy ezt is védte. Varga Dénes szerezte meg a vezetést szabaddobásból a 3. perc elején, 1-0.
 
Decker Ádám kiállítása után végigjáratta a labdát az olasz válogatott, végül a bal szélről Di Fulvio lőtte el, Nagy kezei között ment a kapuba, 1-1. Egy elrontott olasz akció után Varga Dénes úszott meg, majd addig-addig várt, amíg Tempesti elbizonytalanodott, de ez nem volt elég: Dumi átadta Szivósnak, aki a kapuba lőtt, 2-1! Erdélyi kiállítása után Giorgetti lőtt ismét, de Nagy Viktor megfogta, hogy aztán jöjjön a terror az arcáról :)
 
Varga Dániel lőtte el a túloldalon, a vízről a kapufára pattant a labda. A másik oldalon Gór-Nagyot szórták ki, lehetett volna fordítva is az ítélet. Campagna időt kért, 2 perc 50 másodperc volt ekkor hátra az első negyedből. Varga Dániel blokkjában akadt el a labda az akció befejezésekor, jöhettünk ismét előre, de Varga Dániel centerbe passza nem jött össze. 
 
Nem úgy Madaras gólja, amely Varga Dániel passza után született. Nem volt rest ellőni Norbi a labdát kiélezett szituációban. 3-1-re vezettünk. Újabb szigorú ítélet következett Madaras kiállításával, de Nagy Viktor a negyed utolsó pillanatában megfogta Di Fulvio próbálkozását.

Bevezető:

A mérkőzés előtt másfél-két órával már rengetegen mozgolódtak a Hajós-uszoda előtt, hatalmas az érdeklődés az első elődöntő iránt, teljesen jogosan. Jelen van Áder János köztársasági elnök is a díszpáholyban.

A magyar válogatott eddig mindent megtett, amit lehetett. Minden mérkőzését megnyerte a csoportban, kiszolgálta a közönségét, olykor nagy hátrányból is visszakapaszkodva fordította meg a mérkőzéseket. A csapat mentálisan és csapategység szempontjából kiemelkedő teljesíményre képes, ez pedig fontos lehet a nagy tornákra a véghajrában mindig szívóssá váló olaszok ellen.

Az olaszokkal az Eb előtt a Széchy-uszodában rendezett felkészülési meccsen 10-10-es döntetlent játszottunk, majd Rómában 10-8-ra kikaptunk tőlük.

A számok nyelvén:

A magyar válogatott százszázalékos teljesítménnyel jutott tovább a B csoportból, így automatikusan kvalifikálta magát az elődöntőbe. Ez majdnem négy teljes nap pihenőt jelentett a válogatott tagjai számára. A mieink az öt csoportmérkőzésén összesen 145 kapura lövésből 55 gólt lőttek (37,9%). A csapat legeredményesebb játékosa Varga Dénes 10 góllal (52,6%), Varga Dániel 9 (40,9%), Madaras Norbert pedig 8 gólt dobott (36,4%). A büntetőlövésekben 3/4 a mérleg, emberelőnyben pedig 62,1 százalékos a helyzetkihasználás.

Ami a kapusokat illeti: Nagy Viktor teljesítménye 52,4%-os: 63 lövésből 33-t védett, míg Decker Attila 68,4 százalékos hatékonysággal áll (19 lövésből 13 védés), ő a szerbek ellen védett a csoportkörben.

Az olasz válogatott az A csoportból Montenegró mögött a második helyen jutott tovább, ellenük ugyanis csak döntetlent ért el, a gólarány pedig végül a tavalyi vb-ezüstérmesnek kedvezett. A negyedöntőben nagy csatában győzték le Horvátországot.

Az olasz válogatott a hat mérkőzésén összesen 161 kapura lövésből 60 gólt lőtt (37,3%). A legeredményesebb olasz játékos Alex Giorgetti 12 góllal (35,3%). Az olaszok még nem hibáztak büntetőt (5/5), emberelőnyben pedig 60 százalékos a helyzetkihasználásuk. Stefano Tempesti teljesítménye a kapuban 57,3 százalékos, 60 lövésből 38-t védett, míg Marco del Lungo összesen kevesebb mint 3 percet töltött az olasz kapuban.

A korábbi mérkőzéseken:

Július 14., hétfő:

Horvátország-Németország 10-5 (4-3, 2-0, 3-0, 1-2)
Románia-Grúzia 11-6 (3-4, 3-1, 2-0, 3-1)
Franciaország-Szerbia 5-16 (1-4, 1-3, 0-3, 3-6)
Montenegró-Görögország 11-6
Olaszország-Oroszország 13-6
Spanyolország-Magyarország 9-12 (2-2, 2-4, 2-3, 3-3)

Július 15., kedd:

Grúzia-Grögország 6-15 (1-4, 1-6, 3-3, 1-2)
Németország-Szerbia 7-12 (2-3, 1-3, 2-3, 2-3)
Oroszország-Montenegró 7-15 (1-5, 2-3, 2-4, 2-3)
Románia-Olaszország 4-9 (1-1, 1-3, 1-4, 1-1)
Horvátország-Spanyolország 8-8 (3-2, 2-2, 1-2, 2-2)
Magyarország-Franciaország 12-7 (2-2, 2-1, 5-1, 3-3)

Július 17., csütörtök:

Olaszország-Grúzia 15-5 (3-2, 5-1, 5-1, 2-1)
Franciaország-Horvátország 11-14 (3-5, 2-3, 3-2, 3-4)
Spanyolország-Németország 11-8 (2-1, 3-2, 3-4, 3-1)
Görögország-Oroszország 12-6 (3-1, 3-3, 1-1, 5-1)
Montenegró-Románia 13-8 (2-2, 3-0, 5-2, 3-4)
Magyarország-Szerbia 8-6 (2-0, 3-3, 2-2, 1-1)

Július 19., szombat:

Spanyolország-Franciaország 13-5 (2-0, 3-3, 4-2, 4-0)
Grúzia-Oroszország 12-16 (3-3, 1-4, 7-4, 1-5)
Románia-Görögország 9-10 (3-2, 2-3, 2-2, 2-3)
Horvátország-Szerbia 8-8 (2-3, 3-2, 1-2, 2-1)
Olaszország-Montenegró 6-6 (2-0, 0-1, 2-3, 2-2)
Magyarország-Németország 16-8 (4-3, 5-4, 3-0, 4-1)

Július 21., hétfő:

Montenegró-Grúzia 17-2 (4-0, 4-0, 4-1, 5-1)
Oroszország-Románia 8-11 (2-3, 1-3, 2-3, 3-2)
Franciaország-Németország 8-7 (1-0, 0-2, 4-4, 3-1)
Szerbia-Spanyolország 8-6 (2-2, 1-0, 1-1, 4-2)
Görögország-Olaszország 9-9 (4-2, 0-4, 3-2, 2-1)
Magyarország-Horvátország 7-6 (0-2, 4-2, 1-0, 2-1)

Július 23., szerda:

Oroszország-Németország 8-9 (1-1, 4-2, 1-3, 2-3)
Grúzia-Franciaország 6-10 (2-2, 1-3, 2-3, 1-2)
Olaszország-Horvátország 8-7 (1-1, 3-2, 2-2, 2-2)
Görögország-Szerbia 9-13 (2-3, 3-4, 2-4, 2-2)
Vízilabda hírek
Férfi válogatott
EB Budapest 2014
eb 2014 budapest
budapest eb 2014
Európa-bajnokság
Benedek Tibor