cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

A bronzéremért játszhat a női válogatottunk

2014. július 24. 14:21

A női válogatott a döntőbe jutásért játszott a világbajnok Spanyolországgal, és végül 9-8-ra kikapott.


Fotó: Szaka József

Fotó: Szaka József

A barcelonai világbajnokság után a hazai rendezésű Európa-bajnokságon is a spanyolok örülhettek az elődöntő végén. A magyar válogatott idegesen, és egy kicsit kapkodva játszott, ami nem tette lehetővé, hogy a rutinos spanyol lövők higgadt támadójátékát ellensúlyozzák.

0-3 után felállt a magyar válogatott, sőt, 4-3-ra vezetett is a mérkőzésen, amelyen egy idő után Gangl Edina védett Bolonyai Flóra helyett. Nem volt elégedetlen a kapitány Bolonyai teljesítményével, egyszerűen frissíteni akart a csapaton, amint azt elmondta a találkozó után.

Bosszantó volt, hogy a második félidőben, különösen a negyedik negyedben spanyol akciók sokaságát védekezte ki a válogatott, ellenben támadásban nem sikerült biztos kézzel befejezni a befejezni valót. 

Fájó vereség lett a vége, így a magyar válogatott szombaton a bronzéremért játszhat.

Eredmény - Európa-bajnokság, női torna, elődöntő:

Magyarország-Spanyolország 8-9 (2-2, 3-3, 2-3, 1-1)
Gólszerzők: Keszthelyi 4, Bujka 2, Takács, Czigány 1-1, illetve Garcia 4, Pareja 2, Lopez, Pena, Espar 1-1

Az élő közvetítés az alábbiakban olvasható vissza.
 
4. NEGYED:
 
Keszthelyi Rita ment a negyedik labdáért is a negyed elején, ezúttal sem hozta azonban el. Csabai kapta az első hibát, ezzel ki is pontozódott, Gangl védése zárta a szituációt. Aztán jött egy ejtés, ami a kapufán landolt. Bujka Barbaráig nem sikerült beadni a labdát, aztán a spanyolok a támadóidejük legvégén harcoltak ki kiállítást, Takácsnak kellett kimennie. Lopez sajnos, be is talált, 7-9.
 
Nagyon könnyen elvesztette aztán a labdát a magyar csapat, az volt a szerencsénk, hogy a spanyoloknak lejárt a támadóidejük a következő akciónál. 4 és fél perccel a meccs vége előtt Kisteleki Dóra lőtt kapufát. A következő támadásnál is elkapkodtuk a lehetőséget, Bujka lőtt szinte a sípszó után azonnal. Egy újabb kivédekezett támadás után ismét megvolt a lehetőség aztán, de Kisteleki Dóra habkönnyű passzát lefülelték, könnyedén. Megkaptuk az előnyt, Kisteleki Dóra ellőtte, de talán jobb megoldás lett volna középre adnia.
 
1:28-cal a vége előtt a harmadik spanyol játékos pontozódott ki, jöhettünk emberelőnyben, a támadás előtt Merész András időt kért. Illés Anna azonban sajnos elpasszolta magát, ráadásul meg is úsztak a spanyolok... 22 másodperccel a vége előtt Keszthelyi lőtt gólt, emberelőnyben! 8-9!
 
A végét sajnos nagyon okosan kijátszották a spanyolok, a magyar válogatott a bronzért játszhat.
Fotó: Szaka József

Fotó: Szaka József

 
3. NEGYED: 

Keszthelyi úszott a labdáért, de ezúttal sem sikerült megszerezni azt. Csabait állították ki, a kapufa mentett. Szücs Gabriella lőtt a magyar előny végén, hamarabb kellett volna, mert talán ő volt a legkevésbé lövőhelyzetben. Garcia negyedik gólját szerezte aztán centerből, ismét a spanyolok szereztek vezetést, 5-6! Az újabb magyar előny kimaradt, Keszthelyi vállalkozott, de a labda elment a kapufa mellett. Blas Martinez fordult be nem sokkal később, 5 méteres. Pareja értékesítette, 5-7.

Tóth kapta meg középen a labdát, de elvették tőle, és nem jött a síp sem a következő akciónál, amely előtt Merész András kért időt. Keszthelyi Rita mellett csavart a kapuba Pena, 5-8! Bujkának adták rosszul a labdát, majd Gangl Edina védett, őt cserélte be ugyanis a kapitány. Megkaptuk az előnyt aztán, de Szücs eltétovázta a lövést, sokáig várt, majd fölédurrantott. Gangl védése után jöhettünk közelebb, újabb előnyt kaptunk, amit Bujka most már belőtt, csapott is egy hatalmasat a vízre. 6-8!

Lejárt a spanyol akció ideje, majd megúszhattunk a következő támadásnál, de a játékvezető kontrát ítélt Bujkának... A következő támadásunknál már nem, előnyt kaptunk, amit Czigány kegyetlenül bevágott, 7-8! Szücs kiállítása után (40 másodperc volt hátra a negyedből) időt kért Miki Oca. Kimaradt a spanyol előny Gangl védése után! Antal még ejteni próbált, de az nem jött össze, egygólos spanyol előnnyel jöhetett a negyed negyed.

2. NEGYED:
 
A második ráúszás is a spanyoloké lett. Két ejtéssel indult a negyed, itt is, ott is, sikertelenül. Kimaradt az első magyar emberelőny, Antal lövését blokkolták a spanyolok. Garcia ismét a spanyolokat juttatta előnyhöz, szép centergól volt, való igaz, 2-3. A harmadik percben Szücs kapufára bombázott. Jött egy spanyol 5 méteres Kisteleki Dóra hibája után, ami nem volt az. A sors igazságot szolgáltatott, Bolonyai kivédte a büntetőt, Tarrago hibázott. Szerb és horvát játékvezetői voltak egyébként a találkozónak. 
 
Már akkor lőtte el Keszthelyi Rita a labdát, amikor lejárt a fórunk. Nagyon akadozott a mieink játéka támadásban, de Rita jól célzott, egyenlítettünk az 5. percben, 3-3. Pareja eladta a labdát aztán, majd Csabai ellen fújtak támadásban. 2:37-tel a nagyszünet előtt Merész kapitány időt kért, ekkor éppen emberelőnybe kerültünk. Megvolt a figura, és meglett a gól is: Antal lőtte középre, Tóth Ildikó emelkedett, és megszerezte a vezetést a magyar válogatottnak, először a mérkőzésen: 4-3!
 
Kettős emberhátrányba került a magyar válogatott a következő támadásnál, de Pena lövése elakadt a blokkban, Keszthelyi kezében. Sajnos, Bujka lövése sem sikerült, jöhetett egy spanyol időkérés. Czigány Dóra kiállítása után egyenlítettek a spanyolok, Garcia húzta be a labdát, 4-4. Ötméterest harcolt aztán ki Tóth Ildikó, Keszthelyi Rita értékesítette, 5-4! Újabb spanyol előny, újabb spanyol gól, 13 másodperccel a vége előtt ismét Garcia talált be, a blokk és Bolonyai kezei között, 5-5. Keszthelyi aztán 6 másodperccel a vége előtt rászúrta, ez a lövés zárta a negyedet.
 
1. NEGYED:
 
Mosolyogtak a lányok a bemutatásnál, ez jó jel. Elhozták aztán a spanyolok a labdát az első ráúszásnál. Bolonyai Flóra kezdett ezúttal is a kapuban. Az első spanyol előny kimaradt, szépen blokkoltak a mieink. Laura Ester Antal Dóra lövését védte az első előnyünk után. Jennifer Pareja góljával szerezte meg a vezetést a spanyol csapat a harmadik percben, 0-1! Bujka Barbara ellen fújtak a játékvezetők, majd újabb akciógól következett, Anna Espar talált be, 0-2!
 
Keszthelyi Rita törte meg a csendet, egy roppant okos ejtéssel, 1-2! A negyedik perc végén labdát szereztünk, a spanyolok centere víz alá vitte ugyanis, támadhattunk az egyenlítésért. Ez még nem jött össze az első próbálkozásnál, de szerencsére a spanyolok eladták a labdát. Az 5. percben jött a spanyol kiállítás, majd Takács Orsolya gólja, egyenlítettünk.
 
Szücs kiállítása után remek blokkal jelentkeztünk, elég hamar elvállalták a lövést a spanyolok. Bujka harcolt ki emberelőnyt, Keszthelyi igen hamar ellőtte, szintén, a kapus védeni tudott. Illés Annát is kiállították 1 perc 28 másodperccel a vége előtt, Miki Oca kapitány időt kért. Tarrago lövése nem sikerült. 4 másodperccel a negyed vége előtt kért időt Merész András, de az óra szaladt, így csak 1 másodpercnél tudatosult mindez a döntnököknél. Takács lövése fölészállt a medence közepéről.

Bevezető:
 
Ami a lelki tényezőket illeti: mind Merész András, mind a válogatott játékosai eltökélten nyilatkoztak az oroszok elleni negyeddöntős siker után. Egyrészt tényleg nagyon egyben volt a csapat azon a találkozón, másrészt akkor a lányok már tudták, hogy a spanyol válogatott jön az elődöntőben. És ahogy mondták, most aztán tényleg itt az idő a visszavágásra. A barcelonai vb-elődöntőben elszenvedett, háromgólos előny után kialakuló vereség után nagy hiányérzet van a csapatban, no és azért is, mert több más elődöntőt is vesztett a csapat az elmúlt években. Most ezt nagyon nem szeretnék. 

Ami a számokat illeti:

A magyar válogatott az A csoportban a százszázalékos Hollandia (9 pont) mögött a második helyen jutott tovább 6 ponttal, majd a negyeddöntőben nagyon magabiztosan, 11-7-re verte Oroszországot.

A három csoportmérkőzésén és a negyeddöntőben összesen 128 kapura lövési kísérletből 50 gólt lőttek a mieink (39,06%). A legeredményesebb hazai játékos Keszthelyi Rita, aki 33 lövésből 13 találatot jegyez (39,9%). Őt Bujka Barbara és Antal Dóra 8-8 góllal követi. A büntetőlövésekben 3/3 a mérleg. Emberelőnyben 37 százalékos a helyzetkihasználás, ezzel a görögökkel együtt a mezőny végén áll a magyar együttes.

Bolonyai Flóra teljesítménye a kapuban 50,8 százalékos: 59 lövésből 30-t védett. Gangl Edina eddig csa a britek ellen szállt be a meccsbe és 75 százalékos hatékonysággal zárt (8 lövésből 6 védés).

Ha a személyi hibákat vizsgáljuk, akkor Magyarország ellen 63 alkalommal fújtak a játékvezetők, Csabai Dóra kétszer pontozódott ki.

A spanyol válogatott megnyerte a B csoportot, ahol hármas holtverseny és körbeverés történt. Némi meglepetésre az utolsó körben négy góllal meg tudták verni az olasz válogatottat, ezzel ugrottak az élre, minden más esetben maradtak volna a 3. (!) helyen. A csoportmeccsek alapján a legeredményesebb spanyol játékos Roser Tarrago 14 találattal. A spanyolok büntetőt még nem hibáztak, lövési hatékonyságuk (43,3%) a legjobb a mezőnyben. Emberelőnyös helyzetkihasználásuk 57 százalékos.

A csoportmérkőzések végén a magyar és a spanyol együttes 39-39 góllal állt, ezzel a két legeredményesebb csapata volt a női mezőnynek.
 
Az eddigi mérkőzéseken:


Július 16., szerda:

Nagy-Britannia-Görögország 7-9 (1-2, 3-2, 2-2, 1-3)
Olaszország-Franciaország 14-4 (3-1, 4-1, 1-0, 6-2)
Oroszország-Spanyolország 10-9 (2-2, 1-3, 3-2, 3-2)
Magyarország-Hollandia 11-12 (3-3, 3-3, 3-4, 2-3)

Július 18., péntek:

Franciaország-Spanyolország 4-18 (1-4, 0-6, 1-5, 2-3)
Nagy-Britannia-Hollandia 5-11 (1-2, 2-2, 1-3, 1-4)
Oroszország-Olaszország 10-13 (2-3, 1-3, 4-5, 3-2)
Magyarország-Görögország 12-7 (3-0, 3-3, 4-2, 2-2)

Július 20., vasárnap:

Oroszország-Franciaország 18-6 (4-1, 6-3, 3-2, 5-0)
Hollandia-Görögország 9-7 (3-1, 1-1, 2-3, 1-1)
Olaszország-Spanyolország 8-12 (1-4, 2-4, 3-3, 2-1)
Magyarország-Nagy-Britannia 16-5 (5-2, 3-1, 5-1, 3-1)

Július 22., kedd:

Nagy-Britannia-Franciaország 5-8 (1-3, 2-1, 1-3, 1-1) - a 7. helyért
Magyarország-Oroszország 11-7 (2-1, 4-1, 3-3, 2-2) - 1. negyeddöntő
Olaszország-Görögország 7-7 (2-2, 3-2, 1-2, 1-1), büntetőkkel 4-2 - 2. negyeddöntő
Vízilabda hírek
Női válogatott
EB Budapest 2014
eb 2014 budapest
budapest eb 2014
Európa-bajnokság