cover image
Egyéb

Kemény Dénes: Egy hajóban evezünk a világgal

2014. július 22. 15:38

A miniszterelnök a Parlamentben fogadta a hazai, az európai és a nemzetközi vizes sportszervezetek vezetőit. Nemcsak a most zajló vízilabda Európa-bajnokságról volt szó, hanem a jövőről is. A helyzet több mint biztató.

Orbán Viktor hétfőn szakmai egyeztetésen fogadta Julio C. Maglionét, a FINA, Paolo Barellit, a LEN elnökét, Cornel Marculescut, a FINA ügyvezető igazgatóját, valamint a most zajló vízilabda-Eb és a 2021-es FINA vb szervezőbizottságának vezetőit.

A tanácskozás egy baráti hangulatú ebéddel zárult, ahol kiderült, hazánk és a nemzetközi vizes sportokat összefogó szervezetek hasonlóképpen gondolkodnak a jövőről. Természetesen ott volt a tanácskozáson Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség és az Eb-szervezőbizottság elnöke is.

Jól esett az ebéd? – kérdeztük némi mögöttes tartalommal is az MVLSZ elnökét.

Az ember nem minden nap ebédelhet a Parlamentben, így akkor is jól esett volna, ha nem esett volna olyan jól. De egyébként is kellemes volt a program: egy baráti hangulatú beszélgetésen vagyunk túl, ahol világossá vált, hogy a FINA és a LEN elnöke számára nagyon fontos, hogy az úszó és a vízilabda kontinentális és világesemények sikeresek legyenek. Márpedig Magyarországon ez mindig így van, szerencsére most is. A miniszterelnök úr is támogatja a nemzetközi események megrendezését, de ez csak az érem egyik oldala.

Mi a másik?

Egy sikeres Európa- vagy világbajnokság a kirakat. Megvan azonban a háttér iránti igény is: a mindennapos testnevelés teljes bevezetése után az iskolai testnevelésen belüli rendszeres úszás, az ezekhez szükséges létesítményhelyzet megteremtése, az, hogy egészségesebb és sportosabb legyen az átlag magyar. A nagy események, mint például a most zajló Eb, támogatják ezt az elképzelést.

Amelyből a hírek szerint jó eséllyel lesz még egy a 2021-es világbajnokságig, legalábbis ezt olvashattuk ki az eddigi beszélgetésekből, amelyeket a FINA és a LEN vezetőivel folytattak Budapesten.

Igen, a mostani Európa-bajnokságunk óriási közönségsikere – ami még az elfogulatlanok számára is nyilvánvaló –, jó esélyeket ad arra, hogy a 2020-as, a tokiói olimpiai előtti januári Európa-bajnokságot megrendezzük az új, a Dagály strand melletti uszodában. Annál a létesítménynél Európában nem lesz modernebb, így amennyire nekünk érdekünk lenne az Eb megrendezése, a LEN számára is magától értetődő lehet az Európa-bajnokság budapesti helyszíne, a megszokott fantasztikus hangulattal.

Mikor várható ebben a kérdésben döntés?
A LEN vezetőségének menetrendje alapján írják majd ki a rendezésre vonatkozó pályázatot, erre egyelőre nincs dátum. Bizakodó vagyok, a LEN nagyon jól tudja, hogy a sikeres magyarországi események a LEN erejét is növelik, tovább népszerűsítik a vizes sportokat. Ez közös cél, egy hajóban evezünk!
Vízilabda hírek
EB Budapest 2014
eb 2014 budapest
budapest eb 2014
Európa-bajnokság
len
fina
orbán viktor
kemény dénes