cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

Elődöntős a női válogatott is

2014. július 22. 15:28

Négy góllal verte Oroszországot Merész András csapata, így ott van a négy között.


 
A magyar válogatott érett, remek játékkal, rendkívül türelmesen és okosan játszva legyőzte Oroszországot, amivel bejutott az Európa-bajnokság elődöntőjébe. A meccset a szakadó eső ellenére 2 ezren nézték végig a Hajós-uszodában, ráadásul nem csendben tették ezt. A mieink már az első félidő végére négygólos előnyt harcoltak ki, minden taktikai kérését végrehajtva nem engedték, hogy az ellenfél játssza szokásos játékát.
 
Az oroszok nem tudtak lefordulni, gyors gólokkal operálni, és mivel a támadásaink is jól sikerültek, magabiztosan tartottuk a sokgólos előnyt a második félidőben is. Antal Dóra, Bujka Barbara, Szücs Gabriella és Keszthelyi Rita ezúttal is vezéregyéniségei voltak a csapatnak, nem mintha ki kellene emelni bárkit is. 

A győzelem azt jelenti, hogy az elődöntőben Spanyolország ellen játszanak a lányok, ahol visszavághatnak a világbajnoki elődöntőben elszenvedett vereségért.

Eredmény - Európa-bajnokság, 9. játéknap, nők, negyeddöntő:

Magyarország-Oroszország 11-7 (2-1, 4-1, 3-3, 2-2)
Gólszerzők: Antal 3, Keszthelyi, Bujka, Szücs 2-2, Kisteleki D., Takács 1-1, illetve Grineva 2, Prokofjeva, Karimova, Borisova, Iarondaykina, Ivanova 1-1
 
A további program:

Július 24., csütörtök:

15.00 Oroszország-Görögország - az 5. helyért
16.30 Magyarország-Spanyolország - első elődöntő
18.00 Olaszország-Hollandia - második elődöntő

Az élő közvetítés az alábbiakban olvasható vissza.
 
4. NEGYED:
 
Ismét az oroszoké lett a labda, így az első akció. Az első gól viszont a miénk, Antal Dóra lőtte a 10. találatot, 5 méteresből, az oroszok hibáztak a kiállításnál, ezért büntető járt a mieinknek. Remek Antal-blokk következett az oroszok támadásánál, majd Keszthelyi Rita kilőtte a bal alsót, 11-5! Prokofjeva szabálytalankodott, majd egy kontra nekünk is "járt". Eldőlni látszott a meccs, alighanem az oroszok is véget vetettek volna már a történetnek, szakadó esőben a Hajós-uszodában mínusz hatnál... Nem lehet kellemes. Nekünk annál inkább.
 
Orosz időkéréssel fordultunk a hajrára. Tóth Ildikó hibája után Grineva talált be, 11-6. 2:24 volt hátra. Antalt küldték ki egy gyors orosz akció után, igyekeztek, igyekeztek az oroszok, de csak kozmetikáztak, 11-7, Karimova. Kaptunk egy előnyt, de Bujka a kapusba lőtt. Az oroszok utolsó támadása nem sikerült, így 15 másodperccel a vége előtt még időt kért - gratulálni a játékosoknak.
 
3. NEGYED:
 
Az oroszoké a harmadik ráúszás is. Csodálatosan fordult be Bujka Barbara az első magyar akció végén, de a lövést már nem sikerült megfelelően irányítania. Kisteleki Hanna kiállítása után Iarondaykine talált be a jobb szélről, védhetetlen volt a lövés, 6-3. Szücs lőtt a magyar akció legeslegvégén kapura, kitornászták, de maradt nálunk a labda. A 3. perc végén Kisteleki Dórát legyilkolták, de nem jött az ítélet, talán először hiányolhattuk, fontos helyzetben.
 
Takács Orsi két védő és a kapus emelkedő kezei ellenére lőtt a kapuba, emberelőnyből, nagyon kellett ez a gól, ezzel lett 7-3 a 4. perc elején. Prokofjeva próbált túljárni Bolonyai eszén, de nem sikerült neki. Egy megúszás után viszont Antal Dóra átpasszolta Kisteleki Dórának a túloldalra, ő lőtt a kapuba, 8-3!
 
Prokofjeva aztán csak megszerezte az első gólját, de akkor még mindig kétszer többnél jártunk, mint az oroszok, 8-4, a 6. percben. Krimer a kapufára lőtte az előnyt, előtte Keszthelyit küldték ki. Bujka Barbara remekül oldotta meg Keszthelyi passza után a helyzetet, befordult és bekotorta, 9-4! 52 másodperccel a a negyed vége előtt Csabai kipontozódott, az orosz előny előtt a kapitányuk kikérte idejét. Ivanova a legvégén a türelmes játék után bevágta a labdát a kapuba, zárkóztak az oroszok, 9-5! A vége előtt 10 másodperccel jött a magyar időkérés is. Nem volt idő befejezni a támadást, a négygólos előny megmaradt az utolsó negyed előtt is.
 
2. NEGYED: 

Az első akció ismét az oroszoké, és ismét kizavarták Csabai Dórát a játékvezetők. Grineva szerencsére ziccerben mellévágta a labdát, nem úgy Szücs Gabriella, aki Borisova kiállítása után talált a kapuba, 3-1! Karimova löketét védte Bolonyai Flóra. Teljesen jogos 5 métereshez jutott a negyed 3. percében a magyar csapat, remek támadás végén Borisova szabálytalankodott, az 5-öst Keszthelyi Rita lőtte a kapuba, 4-1! 
 
Nyugi, nyugi, intette Merész kapitány a lányoknak a következő labdaszerzésnél, amely után jött az 5. magyar gól, Antal Dóra csusszantott a kapuba, 5-1! Időt kért az orosz csapat Szücs kiállítása után. A blokk remekelt az orosz előny végén, majd Szücs bombagóllal növelte 5 gólosra a magyar előnyt! Két-két elhibázott akció után Keszthelyi úgy fordult be, mint akinek ez lenne a legtermészetesebb dolga, kiállítás járt érte, az előnyünk előtt a kapitány időt kért, 2:06 volt a nagyszünetig. Kisteleki Hanna lőtte el a labdát, a blokk mentett az oroszoknál. 
 
Illés Anna kiállítása után Bolonyai Flóra csak bentről tudta kipiszkálni Grineva lövését, 6-2. Ez volt a nagyszünetben az állás.
 
1. NEGYED:
 
Szakad az eső Budapesten, ennek ellenére úgy 1800 néző összejött és hangosan buzdítja a magyar válogatottat. Bolonyai Flóra, Antal Dóra, Szücs Gabriella, Csabai Dóra, Kisteleki Hanna, Keszthelyi Rita és Bujka Barbara van ott a kezdőben. Az első támadást az oroszok vezették, meg is kapták az előnyt, Csabai állt ki, de kapufán csattant Karimova próbálkozása. Bolonyai aztán védett egy távoli lövésnél, majd Antal úszott meg, ejteni próbált, sikertelenül. 
 
Hazai labdaszerzés zárta a 2. percet, majd Bujka húzásgólja nyitotta a harmadikat, Illés passzolt neki remekül, 1-0! Szücs kiállítása nyomán jött a hátrány, jött az orosz lövés és jött Bolonyai védése Iarondaykina próbálkozásánál. Kisteleki Hanna pöcizett kapura, majd kisvártatva jött Keszthelyi ziccere, de Karnaukh kapus megfogta. Dörgő orosz kapufa után az 5. percben megkaptuk az első előnyt, rögtön időt is kért Merész András.
 
Már kiegészültek az oroszok, amikor egy betörés után Szücs megkapta a labdát, de csak az orosz kapusig tudta húzni a labdát. Borisova lőtt akciógólt, ezzel egyenlített az ellenfél. Antal Dóra szerzett ismét vezetést a mieinknek, akciógól volt, 2-1, 1:12 volt ekkor hátra az első felvonásból. 20 másodperccel az első szünet előtt az orosz kapitány, Mikail Nakoryakov is időt kért. Nem tudtak kibontakozni az akció során, a negyedet Keszthelyi ejtése zárta, ami lepattant a kapufáról.

Bevezető:

A magyar női válogatott a csoportmérkőzéseken 101 kapura lövési kísérletből 39 gólt lőtt (38,61%). A legeredményesebb hazai játékos Keszthelyi Rita, aki 28 lövésből 11 találatot jegyez (39,28%). Őt Bujka Barbara 6 és Antal Dóra 5 góllal követi. 

Bolonyai Flóra teljesítménye a kapuban épp 50 százalékos: 44 lövésből 22-t védett. Gangl Edina a britek ellen szállt be a meccsbe és 75 százalékos hatékonysággal zárt (8 lövésből 6 védés).

Ha a személyi hibákat vizsgáljuk, akkor Magyarország ellen 48 alkalommal fújtak a játékvezetők, négyen egyszer-egyszer pontozódtak ki: Csabai Dóra, Czigány Dóra, Szücs Gabriella és Takács Orsolya.

A magyarok az A csoportban a százszázalékos Hollandia (9 pont) mögött a 2. helyen zártak 6 ponttal, így kerültek a negyeddöntőbe. A negyeddöntőbeli ellenfél, az orosz válogatott a B csoport 3. helyén zárt 6 ponttal, hármas holtverseny és körbeverés volt abban a csoportban. Eddigi legeredményesebb játékosuk Jekatyerina Prokofjeva, 50 százalékos a hatékonysága, 9 gólja van 18 lövésből.
 
Az eddigi mérkőzéseken:
 
Július 16., szerda:

Nagy-Britannia-Görögország 7-9 (1-2, 3-2, 2-2, 1-3)
Olaszország-Franciaország 14-4 (3-1, 4-1, 1-0, 6-2)
Oroszország-Spanyolország 10-9 (2-2, 1-3, 3-2, 3-2)
Magyarország-Hollandia 11-12 (3-3, 3-3, 3-4, 2-3)

Július 18., péntek:

Franciaország-Spanyolország 4-18 (1-4, 0-6, 1-5, 2-3)
Nagy-Britannia-Hollandia 5-11 (1-2, 2-2, 1-3, 1-4)
Oroszország-Olaszország 10-13 (2-3, 1-3, 4-5, 3-2)
Magyarország-Görögország 12-7 (3-0, 3-3, 4-2, 2-2)

Július 20., vasárnap:

Oroszország-Franciaország 18-6 (4-1, 6-3, 3-2, 5-0)
Hollandia-Görögország 9-7 (3-1, 1-1, 2-3, 1-1)
Olaszország-Spanyolország 8-12 (1-4, 2-4, 3-3, 2-1)
Magyarország-Nagy-Britannia 16-5 (5-2, 3-1, 5-1, 3-1)
Vízilabda hírek
Női válogatott
EB Budapest 2014
eb 2014 budapest
budapest eb 2014
Európa-bajnokság