cover image
Egyéb

Milan- és szolnoki siker a Kőér utcában

2014. április 23. 21:09

A Szolnok igazolta a papírformát, és a vártnál valamivel simábban hozta a második elődöntőt is a Honvéd ellen.

Az alapszakaszban csak egyetlen góllal nyert a Szolnoki Dózsa-Közgép a RacioNet-Honvéd otthonában, úgy, hogy a végén Lévainak kellett bravúrt bemutatnia. Aztán az elődöntő első mérkőzését hat góllal nyerte meg odahaza a Szolnok, és a játéka azt mutatta, hogy itt már „nincs kedve” szórakozni. Nos, ezt szerdán nyomatékosították.

„Ez az Hosi, ez aaaaz” – ordította Hosnyánszky Norbert remek blokkja után Decker Attila az olimpiai bajnoknak két perccel a meccs kezdete után. A vendégek kapusa szokásához híven hajtotta a társait, a meccs derekán egyikőjük (nevet nem mondunk) nehezményezte, hogy az idő miatt aggódott Ati, talán kicsit hamar – a lövés aztán a blokkban landolt.

Hosnyánszky szerezte a meccs első gólját, járt neki az újabb gratuláció, emberelőnyből született a gól (0-1). Kemény párharcok alakultak ki a mezőnyben, ennek egy alkalommal Szőke Szabolcs látta kárát, egy ütés után vérezni kezdett, ki kellett szállnia egy időre. „Szegény gyerek, nagyon sajnáljuk” – szólt ki az egyik szolnoki játékos, nem illett a képbe ez a lesajnáló mondat – ezúton sem mondunk nevet.

Milan Aleksic talált be aztán emberelőnyből, ellenben a hazaiak nem voltak támadásban elég pontosak ahhoz, hogy zörrenjen a háló az első negyedben. Sőt, Aleksic már 3-0-s vendégelőnyt alakított ki, szépségtapasz, hogy Kovács Péter gólja mesterire sikeredett, Koji Takei adta a gólpasszt, Kovács szépen emelkedett. Kis Gáboron három ember volt aztán, mégis kiharcolta a center az 5 méterest, amelyet Aleksic értékesített (1-4).

Kovács második góljához is kellett egy kis plusz: Kiss Gergely lőtte el a támadás derekán, a labda kijött Deckerről, be a dzsumbujba, ahonnét Kovács bepöccintette a hálóba a labdát (2-4). Emberelőnyben mehetett a mínusz egyért a Honvéd (előtte Kis Gábor nagy helyzetben hagyta el a labdát), de végül Szőke elhibázta a lövést.

Fotó: Dobos Sándor

Fotó: Dobos Sándor

A második negyed legvégén Gergely István tartotta a labdát, Aleksic megpróbálta elvenni tőle, kiállították, így a félidő után megkapta a lehetőséget a hazai csapat, hogy újra csökkentse a hátrányt. Merthogy a pauza után sikerült elhozni a labdát. Végül elhalt a Honvéd támadása, Illés szabaddobása már a veszett fejsze nyele tipikus esete volt. Kis Gábor ismét három emberrel a nyakán harcolt ki egy gólt, és bár Kiss Gergely távoli bombával 3-5-re alakította az állást, látszódott, hogy a Szolnok nagyon egyben van ezen az estén.

A hazaiak közül többen is talán lemondtak a fordítás lehetőségéről, ezért mehetett el 8-3-ra a Szolnok: Pásztor Mátyás kétszer, Aleksic egyszer volt eredményes. Vad Lajos a hetedik szolnoki gól után sárga lapot kapott, valóban akadt megkérdőjelezhető bírói ítélet ebben a szakaszban.

Négygólos szolnoki előnnyel indult a záró etap, de amelyet még úgy is megnyert eggyel a Dózsa, hogy a legeredményesebb játékos, a négy gólig jutó Milan Aleksic kapufára bombázott egy büntetőt.

Nyert a Szolnok, és 2-0-ra vezet összesítésben.

Gergely István épp az öltözőbe haladt, amikor odaszólt Kovács Istvánnak: „Lehet, hogy a következő meccs lesz az utolsó ellened”. Adódott a kérdésünk: az lesz az utolsó?

„Azt mondta Pisti, hogy lehet. Azt gondolom, hasonlóan kemény meccs vár ránk, mint a mai, mert az eredménytől függetlenül ez igenis az volt. Annak örülök, hogy a saját játékunkat tudtuk ráerőltetni az ellenfélre. Az, hogy a védekezésben le tudtuk őket lassítani, az nagyon fontos volt. A Honvéd egy olyan csapat, amit bizonyított is ebben a szezonban, hogy ha egy kis időre is levegőt adunk neki, akkor azt azonnal kihasználja. Az alapszakaszban majdnem nagy pofont kaptunk itt. Minden elismerést megérdemelnek a játékosok, jól védekeztek, jó volt a kapusteljesítmény, ezt várom pénteken, és akkor készülhetünk a döntőre."

A meccs derekán még szorosnak tetszett a meccs, de a vége már simábbra sikeredett. Miért? – kérdeztük a Honvéd edzőjét, Vad Lajost:

„Azért, mert a csapat 80 százaléka most vesz részt először rájátszásban, már olyanban, ami a legjobb négynek van kiírva. Szépen haladunk, lépésről lépésre. Nagyon boldog vagyok, hogy a csapatommal a legjobb négyben vehetek részt. Az a különbség, ne felejtse el senki: ott tíz válogatott játékos szerepel, három szerb közte. Nálunk egy japán, ez a különbség. Csináljuk tovább, megpróbálunk tanulni a hibákból. Azt gondolom, jobb a legjobb négyben kikapni, mint az 5-től 8-ig szenvedni.”

Vörös Viktor, a Szolnok játékosa: „Az elején a Honvéd azért tartotta magát, amíg bírta. Ilyenkor azért kijön a két csapat közötti különbség. Ahogy ők fáradnak, sokat számít, hogy nekünk hosszabb a kispadunk. Nehéz meccsre számítottunk, de a vége sima lett, és ezt magunknak köszönhettük. A védekezés mindennek az alapja, ez rendben volt. Ha pénteken is így lesz, akkor várhatjuk a döntőt."

dr. Kiss Gergely, a Honvéd játékosa: „Gratulálok a Szolnoknak, jobb csapat, mint mi, és ez ki is jött az első két meccsen. Az alapszakaszban csak pötyögtek, a rájátszásra időzítették az igazi formát, ez most is látszott. Ott nyolc vagy kilenc válogatott áll rendelkezésre, nálunk nem ez a helyzet. Ez azért kijön ilyenkor.”


watch?v=AcVYdzu1BNQEredmény – férfi ob I.-es bajnokság, elődöntő, 2. mérkőzés:

RacioNet-Honvéd – Szolnoki Dózsa-Közgép 5-10 (0-2, 2-2, 2-4, 1-2)


Honvéd:
Gergely – Kovács 2, Mátyás, Szőke, dr. Kiss 2, Takei, Fülöp. Csere: Boros, Illés, Simon 1, Tóth B., dr. Steinmetz B. Vezetőedző: Vad Lajos

Szolnok: Decker A. – Gocic, Hosnyánszky 2, Jansik, Mitrovic, Török, Kis G. 1. Csere. Lévai (kapus), Tóth P., Lukács Dénes, Vörös 1, Aleksic 4 (1), Hangay, Pásztor 2. Szakmai igazgató: Kovács István

Gól/emberelőny: 2/14, illetve 3/10
Ötméteresek: -, illetve 1/2
Kipontozódott: Fülöp (29.), illetve Vörös (30.)
Vízilabda hírek
honvéd
szolnok
vad lajos
kovács istván