cover image
Egyéb

Olimpiai selejtezőtornák: Firenze és Gouda a befutó

2014. március 2. 10:26

Döntött a FINA Büro, Európában lesznek a 2016 tavaszán esedékes olimpiai selejtezők: a férfiak Olaszországban, a nők Hollandiában küzdhetnek az utolsó helyekért.

Félig íratott történelem a FINA Büro cancúni ülésén: a 2000 óta eltelt időszakban négyből négyszer Itália adott otthont a női pólósok olimpiai selejtezőjének. A taljánok persze most is jelentkeztek, de ezúttal a keményen lobbizó hollandokra esett a választás. Azért a taljánoknak is jutott valami: ezúttal a férfiak tornáját rendezhetik meg.

A goudai helyszín (Fotó: Vl-Images/Orange Pictures)

A goudai helyszín (Fotó: Vl-Images/Orange Pictures)

Mindez érdekes üzenetet is hordoz: mintha nem bíznának magukban a tavaly kétségtelenül igen halovány játékot nyújtó olaszok, hiszen általában sikerült a világbajnokságokon bebiztosítaniuk ötkarikás helyüket. Igaz, most egy picit keményebb a feladvány, hiszen az amerikaiakat meg akarják kímélni a kvalifikációs torna esetleges izgalmaitól, és – mint korábban már írtunk erről – úgy alakították át a kvalifikációs rendszert, hogy a jenkik nagy valószínűséggel jöhessenek, hiszen mind az öt kontinensbajnok kijut a játékokra.

Korábban a rendező ország elvitte az adott földrész helyét (London előtt ezért nem ért olimpiai kvótát az Európa-bajnoki cím: ezúttal a 2016-os, belgrádi győztes mehet Rióba, feltéve, ha korábban már nem harcolta ki a részvételt). Most viszont a brazilok mellett a Pánamerikai Játékok győztese is riói induló (kérdés, összeáll-e az amerikai csapat addigra úgy, hogy legyőzze Kanadát).

Azaz a mezőny így áll össze: a brazilok és az öt kontinensbajnok, a 2015-ös Világliga győztese, a 2015-ös kazanyi világbajnokság két döntőse (a bronzérmes már nem!), valamint a 2016-os selejtezőtorna első három helyezettje (ha – mint az elmúlt időszakban általában – Afrikából visszaadják az indulás jogát, akkor a selejtezőből négyen kvalifikálnak). Nos, ez a torna lesz Firenzében, 2016 tavaszán. Ja, és hogy azért legyen hasonlóan jó esély, az olaszok lecsaptak a 2015-ös Világliga Szuperdöntőre, amit Bergamóban vagy Rómában rendeznek meg.

A hölgyeknél szokás szerint durva lesz a helyzet: játszik a rendező, az öt kontinensbajnok, valamint a selejtezőtorna első három helyezettje – ha Afrika itt sem jön, akkor az első négy. A pályázók közül a hollandok értek révbe, Gouda városában lesz a torna a tervek szerint.

Egyébként még a világkonferencia alatt Gyárfás Tamás – aki FINA alelnökként szavazott az ülésen – konzultált Kemény Dénessel arról, hogy festene a magyar kívánságlista; az MVLSZ elnöke közölte, minden (de elsősorban költségvetési) szempontból az európai helyszíneket kellene erőltetni (a kanadiak és a mexikóiak is ringbe szálltak korábban); mint a mellékelt ábra mutatja, az európai lobbi jól dolgozott.

Az utánpótlás-tornákon ugyanakkor esélytelen volt közeli helyszínt találni, mivel a három megszavazandó tornából csupán egyre pályázott európai – az nyert is: a fiúk U18-as világbajnokságát a montenegrói Budvában rendezik meg 2016-ban.

Ugyanakkor 2015-ben szép túra vár az U20-as női juniorválogatottra, a világbajnokságnak ugyanis Guadalajara ad otthont – mindenesetre akár motiváció is lehet az ifjak számára, hogy két évvel később a felnőtt vb-re visszatérjenek, hiszen azt ugyanitt rendezik meg.

Az igazán parádés túra azonban a lányok U18-as csapatára vár majd 2016-ban: az új-zélandi Auckland egyetlen pályázóként nyerte el a rendezés jogát. Lábjegyzetként idézhetnénk Kemény Fecsó bácsi egyik legendás megállapítását: „Új-Zéland... Na az az a hely, ahonnan bármerre indulhatsz, csak hazafelé tudsz jönni.”
Vízilabda hírek
fina
büro
olimpiai selejtező
gouda