cover image
Egyéb

Gergely István Szegeden tart előadást

2013. november 28. 18:13

A magyar válogatott kapusedzője december 5-én beszél majd a kapusképzésről az egyik szegedi szálloda előadótermében.

Az utánpótlás-játékosok képzésének egyik kiemelten fontos és speciális szakmai tudást igénylő területe a kapusok képzése. E területre vonatkozó tudásunk bővítése és fejlesztése érdekében, a Szegedi vízipóló Suli szervezésében, az SZVPS, a Szentesi VK és a Hódmezővásárhelyi VSC közös kezdeményezésére hívták meg Gergely Istvánt egy szakmai előadás megtartására. Hivatalosan ez áll az esemény meghívójában.

December 5-én, a szegedi Tiszavirág Rooms and Spa szállodában, 14 órától ad elő a RacioNet Honvéd első számú kapusa.

Gergely Istvánt kérdeztük az esemény apropóján: “Szabó Zoli kért fel arra, hogy tartsak egy előadást a kapusok képzéséről, edzéséről, én pedig azt kértem tőle, hogy az előadásom legyen nyilvános, hogy a lehető legszélesebb körhöz eljussanak az elhangzottak. Örülök a kezdeményezésnek, már csak azért is, mert sokan hajlamosak egy legyintéssel elintézni a kapusok felkészítését, holott ez egy nagyon összetett feladat. Teljesen más edzésmunkát igényel egy kapus felkészítése, nem elég csupán annyi, hogy a közös gyakorlatokat elvégzi a többiekkel, majd kapura lőnek neki.

Az előadás két részből áll majd, az elején egy elméleti részből, amelyben szó lesz a kiválasztásról, a fizikai és mentális felkészítésről, valamint a meccsezésről. A második felvonást egy videóanyag színesti majd, több meccset vágtam össze, kihegyezve különböző szituációkra. Elég átfogó összefoglaló lesz víz alatti jelenetekkel, kiemelve a taposás, az ugrás, a helyezkedés fontosságát.”


Szabó Zoltán, a szegedi utánpótlás szakmai igazgatója: “A kezdeményezés azért született meg, mert úgy gondoljuk, kevés edző ért a kapusok képzéséhez, főleg azok, akik nem ezen a poszton játszottak. A kapusok más típusú felkészítést igényelnek, és ebbe nehéz az edzőknek beleélni magukat. Szerencsés esetben, mint ahogy itt Szegeden is, egy héten egyszer lejön egy korábbi kapus, és foglalkozik az érintett játékosokkal, de ez nem elég – a legtöbb helyen ez sincs egyébként. Főleg az utánpótlásban okoz problémákat a képzés hiánya, vagy épp előnyöket azoknak a csapatoknak, ahol kiemelkedő a szakmai tudás vagy a kapus teljesítménye: ez komoly helyezésekben mutatkozik meg, elég csak a Fradi korosztályos csapataira és Vogel Soma játékára gondolni. A képzés mellett az odafigyelés az, ami döntő: ha egy játékos nem érzi, hogy foglalkoznak vele és megbecsülik, akkor a teljesítménye sem lesz meggyőző” – mondta Szabó Zoltán, aki hozzátette, egy térségi együttműködés látszik kibontakozni, így a szentesi és vásárhelyi klubokkal a későbbiekben is lesznek közös szakmai kezdeményezéseik.

Az eseményre regisztrációs szükséges, Szabó Zoltánnál, a docz72@gmail.com címen vagy a 70-410-81-29-es telefonszámon, december 2-ig.
Vízilabda hírek
szvps
szeged
szabó zoltán
gergely istván